Adama
Vinasa Rompak

Ministerul Turismului şi Dezvoltării şi Vier Pfoten au semnat „Protocolul de la Letea”

Publicat: 29 august 2011 - 10:44
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi coordonatorul de proiecte din cadrul asociaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, au semnat duminică, la Cardon, Delta Dunării, un acord de colaborare pentru protejarea cailor din Letea, pe fondul nemulţumirii localnicilor.

„MDRT va lucra pe un studiu pe care l-am comandat Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism care este aproape gata şi prin care vom organiza o zonă unde caii vor putea fi văzuţi de turişti. Aşteptăm studiul de fezabilitate şi, după ce se va identifica zona unde se va amenaja, vom şti cât costă să împrejmuim, cât costă punctele de belvedere, aleile şi traseele pe care vrem să le amenajăm pentru turismul organizat în Pădurea Letea”, a declarat ministrul, Elena Udrea.

Caii vor avea parte de hrană şi îngrijiri sanitar-veterinare gratuite
Oficialul guvernamental a subliniat că promovarea cailor din zonă poate deveni o atracţie turistică în beneficiul locuitorilor comunei C.A. Rosetti şi a menţionat că în proiect vor fi incluşi doar caii care nu au stăpân, aceştia urmând să primească hrană şi îngrijiri sanitar-veterinare gratuite din partea Vier Pfoten. „Aici nu vorbim de tratate ştiinţifice, ci de turism, un domeniu în care contează foarte mult mitul, povestea. Şi mi-aş permite o comparaţie care este exagerată - ce-ar fi să le spunem acum turiştilor că Dracula nu a existat? Trebuie să folosim prezenţa cailor din Letea pentru a atrage turişti în zonă. Nu vom ignora regulile specifice Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării cu obiectivul precis de a conserva mediu. Considerăm însă că acest acord pe care noi l-am numit „Protocolul de la Letea” marchează un nou început şi pentru caii care au fost până acum în suferinţă, dar şi pentru locuitori”, a menţionat Udrea.

De asemenea, coordonatorul de proiecte din cadrul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a afirmat că în urma scandalului din luna mai numărul turiştilor în zona Letea a crescut de trei ori.
„Asta înseamnă că aceşti cai reprezintă un interes pentru foarte, foarte multă lume. Din punct de vedere istoric, s-a dovedit că aceşti cai sunt de peste 500 de ani şi probabil se va dovedi şi ştiinţific. Să vedem dacă comunitatea locală va înţelege că nu va avea decât de câştigat. Vom încerca să le explicăm localnicilor, dar oamenii sunt total dezinformaţi cât timp au auzit că am vrea să ducem caii la abator, ceea ce este o inepţie”, a declarat Kuki Bărbuceanu.

În ceea ce priveşte încălcarea normelor sanitar-veterinare încă din mai de asociaţiile neguvernamentale care au salvat caii din drumul de la abator, ministrul Udrea s-a arătat nemulţumită de faptul că nu toţi cei 41 de cai s-au întors duminică în Letea.

Localnicii sunt nemulţumiţi că nu au mai primit banii promişi
La plecarea oficialului guvernamental, localnicii din satul Cardon s-au arătat nemulţumiţi din cauză că asociaţiile neguvernamentale au oprit în mai transportul spre abator al celor 54 de cai, astfel că ei nu şi-au mai putut lua banii promişi.

Sătenii, care s-au strâns în imediata apropiere a ţarcului amenajat special pentru caii din ferma din satul brăilean Urleasca, au criticat modul în care au fost ţinute animalele şi au dorit să vadă caii din camioane, însă până în jurul orei 4,00 cabalinele nu au fost lăsate să iasă din mijloacele de transport. „Normele sanitar-veterinare s-au încălcat încă din mai, de la îmbarcarea cailor, lucru constatat şi sancţionat de altfel. În mod normal, animalele ar fi trebuit transportate până la destinaţie şi acolo, dacă era vreo problemă, animalele ar fi trebuit debarcate şi să se urmeze procedurile. Dar s-a depăşit acest moment”, a declarat, consilierul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Bogdan Novenschi.

Doar 22 de cai au fost aduşi în Pădurea Letea, din 54
El a mai spus că duminică nu au putut fi transportaţi decât 22 din cei 54 de cai pentru că doar aceştia aveau paşapoarte aparţinând Vier Pfoten. „Ceilalţi cai aveau paşapoarte ale unor localnici care nu erau introduşi în baza de date a codului de exploataţie a fermei din Urleasca, iar tehnic, în aceste condiţii, mişcarea lor din fermă era imposibilă. S-a putut face mişcarea doar pentru cei care aveau actele în regulă, urmând ca după ce Vier Pfoten rezolvă problema proprietăţii celorlalţi cai, prin custodie sau donaţie, să se întocmească documentele, iar caii să ajungă la Tulcea'”, a menţionat Bogdan Novenschi.

Cei 22 de cai care au fost transportaţi duminică din judeţul Brăila în Delta Dunării, judeţul Tulcea, fac parte din grupul de 54 de animale al cărui transport spre un abator din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost oprit în luna mai de mai multe organizaţii neguvernamentale în satul Urleasca, judeţul Brăila.

Conform normelor sanitar-veterinare, caii aduşi trebuie să stea trei luni în ţarc pentru monitorizarea şi repetarea analizelor.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2143 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DSVSA Brăila: Caii de la Letea nu pot fi eliberaţi în mediul natural!

DSVSA Brăila: Caii de la Letea nu pot fi eliberaţi în mediul natural!

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, Gică Drăgan, spune că dacă asociaţia va aduce caii în Deltă, va răspunde în faţa legii. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ilie M
|
08. 29, 2011. Monday 21:21
Si uite asa tante Nutzi a legalizat HOTIA , caci acei cai sint ai loclanicilor care i-au vindut la abator.
Teroristii de la vier pfoten incalca si constitutia Ro , caci un ONG terorist nu are dreptul sa incalce regimul proprietatii, insa vina cea mare apartine guvernului, care permite imixtiunea unor teroristi in derularea unor actiuni ale societatii, acesti teroristi infiintindu-si chiar si o POLITIE PRIVATA, insa guvernul nu aplica legea, devenind o MARIONETA a teroristilor oengisti.

O dovada certa a faptului ca guvernul este marioneta teroristilor oengisti o constituie si faptul ca MINISTERUL MEDIULUI nici nu se implica in acesata problema, desi Grindul Letea face parte din rezervatia Biosferei "Delta Dunarii" iar acei cai DOMESTICI { nu salbatici} ar trebui EVACUATI urgent din Letea, pt ca DISTRUG PADUREA UNICAT in Europa.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii