Adama
Vinasa Rompak

Mărţişor cu proteste! Ce îi cer crescătorii de animale ministrului Agriculturii?

Publicat: 24 februarie 2016 - 08:30
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Pe 24 februarie 2016, Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), se întâlneşte cu ministrul Achim Irimescu. Frânc este „înarmat” cu o listă de revendicări şi cu un ultimatum din partea crescătorilor de bovine şi ovine: găsim soluţii sau, în caz contrar, pe 1 martie venim cu miile în faţa Guvernului!

FCBR şi-a unit forţele cu Federaţia Oierilor de Munte şi, spune Frânc, şi cu Sindicatul Crescătorilor de Ovine. Ce vor să obţină, împreună, de la ministrul Agriculturii?

1. Modificarea Ordinului 619/2015. Mai exact, încă o derogare pentru asociaţii ca acestea să poată solicita subvenţia pe pajişte fără să fie obligate să se transforme în cooperative sau grupuri de lucru până la apariția Legii 566 modificată, care se află în Parlament încă de anul trecut.
Mai vor, ceea ce au cerut şi anul trecut, ca asociaţiile înfiinţate în baza OG 26/2000 să fie recunsocute ca „fermier activ”. Regulamentul UE 1307/2013 (art. 4, alin. 1, lit. a,b,c, coroborate cu art. 9) ar permite acest lucru.
Tot legat de asociaţii, cer reintroducerea adeverinţei care atestă statutul de crescător de către asociațiile reprezentative.

Am muncit 10-15 ani să facem asociaţii puternice şi tu mă pui sa mă transform în cooperativă fără să-mi dai legea? Cooperativele care sunt înfiinţate pot depune cererea doar dacă au animalele în cooperativă. Câte dinastea avem? Care fermieri renunţă la animalele lor ca să le treacă pe cooperativă?, susţine Claudiu Frânc. Acesta spune că numai în judeţul Mureş ar fi în jur de 15.000 ha de pajişti pentru care asociaţiile au depus anul trecut cererea pentru subvenţie.
Ministrul Agriculturii a spus că asociaţiile de oieri nu vor modificarea Ordinului. Nu-i adevărat! Sunt câţiva oieri foarte mari care vor să pună mâna pe subvenţia pe păşuni şi să nu dea socoteală la nimeni ce fac cu banii, mai acuză preşedintele FCBR.

2. Plata imediată a subvenţiilor în luna martie 2016. FCBR cere modificarea graficului de implementare a modulelor APIA pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) pentru specia bovine imediat după modulele de plată pentru sectorul vegetal.

3. Eliminarea art. 12 din Hotărârea de Guvern care stabileşte distribuirea sprijinului UE pentru producătorii de lapte şi pentru crescătorii de porci.

La articolul 12 au strecurat faptul că banii nefolosiţi de un sector se transferă celuilat sector. Ori, la vaci ne-au plafonat la 200 de tone de lapte, indiferent cât ai produs şi ai livrat, iar la porc nu este nici o plafonare şi atunci sigur că porcul va cheltui toţi banii, iar banii de la vacă vor fi tranferaţi la porc şi de acolo vor pleca la Smithfield şi în China, afirmă Claudiu Frânc.

Proiectul de HG scris de MADR are însă mai multe probleme. Beneficiarii sunt doar cei au au livrat lapte, deci nu şi vânzări directe, şi care au înregistrată producţia respectivă la Direcţia naţională de cotă în anul de cotă 2014/2015. Vă aduc aminte că atunci s-au reziliat cele mai multe contracte de către procestori şi oamenii nu au lapte înregistrat, afirmă preşedintele FCBR. O altă problemă: actul normativ nu exclude persoanele fizice dintre beneficiarii sprijinului, dar cu ce document fiscal o să justifice acestea vânzarea? Cu fila din carnetul de comercializare? „Păi atunci nu exista”, spune Frânc.

4. Implementarea în maxim o lună a modificărilor legislative în sectorul lapte, suspendate în Parlament din octombrie 2015, privind etichetarea produselor din lapte și condițiile care se impun în comerțul cu lapte.

5. Eliminarea taxei pe ambalaje. Întotdeauna când a fost o creşetere de preţ, la curent, la motorină, la orice, toate s-au răsfrânt asupra preţului la poarta fermei. Nu e treaba noastră sau a industriei alimentare. Să vadă unde sunt firmele care au luat bani pe reciclare şi nu au făcut nimic!, susţine reprezentantul crescătorilor de bovine.

6. Scutirea de la plata impozitului pe norma de venit până la plata integrală a subvenţiilor. Fermierii trebuie să plătească până pe 25 februarie impozitul pe norma de venit, dar ei n-au primit subvenţii. Finanţele le calculează majorări şi penalităţi. Fermierii cu animale vor primi subvenţiile în mai-iunie. Până în iunie, plăteşe majorări şi penalităţi? Când va depune cererea unică, îi trebuie documente că nu are datorii la bugetul de stat, cei care au primit peste 5.000 de euro, ori aduc certificat de înregistrare ca formă juridică, ori documente justificabile de la ANAF, este revoltat preşedintele FCBR.

7. Eliminarea interdicţiei de accesare simultană a Pachetului 6 pajişti din plăţile pe agromediu şi a măsurilor de agricultură ecologică din PNDR şi un sprijin de 302 euro/ha pentru Pachetul 6. Dacă accesezi Pachetul 6 pajişti, nu mai poţi accesa şi pachetul de agricultură ecologică, cu toate că acolo este cel mai important, să le deschidem în ecologic şi să îi stimulăm pe fermieri să acceseze ambele măsuri. Anul trecut, Turtoi, care era atunci la Ministerul Agriculturii, a recunoscut că a greşit cu chestia asta, dar tot n-au corectat-o, mai spune Claudiu Frânc.

8. Sprijinul cuplat pentru ovine pentru anul 2016 să facă excepţie de la înscrierea animalelor în Registrul Genealogic. Sectorul nu este pregătit pentru a desfăşura activitatea corect din punct de vedere tehnic, financiar, profesional, iar înregistrarea pe rase şi varietăţi în RNE este o catastrofă. Un program de genetică şi ameliorare a raselor de ovine forţat va duce în derizoriu şi va compromite pentru mulţi ani genetica şi ameliorarea, motivează crescătorii de ovine.

Vizualizat: 2703 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Exploziv! Când încearcă ministrul agriculturii să plătească subvențiile fermierilor?

Exploziv! Când încearcă ministrul agriculturii să plătească subvențiile fermierilor?

5 ore a durat o întâlnire a ministrului agriculturii cu fermierii, cu șefii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și reprezentanții consorțiului SIVECO-Teamnet, dezvoltatorul softului cu care lucrează APIA. S-a discutat despre plata subvențiilor către fermieri! Care este cea mai recentă dată propusă pentru demararea plăților directe?

Ce declarație explozivă a făcut ministrul agriculturii?

Ce declarație explozivă a făcut ministrul agriculturii?

Comparația pe care a găsit-o ministrul agriculturii, Achim Irimescu, între fostele cooperative agricole și cele două războaie mondiale stârnește uluire! Șeful de la Agricultură  crede că desființarea CAP-urilor a echivalat pentru România cu un cataclism!

Ministrul Agriculturii: Vânzarea Albalact nu ar trebui să fie o problemă pentru piaţa românească

Ministrul Agriculturii: Vânzarea Albalact nu ar trebui să fie o problemă pentru piaţa românească

Achiziţia producătorului român de lactate Albalact de către compania franceză Lactalis, care mai deține în țara noastră și brandul LaDorna, este tranzacția anului pe piața laptelui din România. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, crede că această preluare nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru piaţa românească sau pentru angajaţii firmei, iar impactul ar trebui să fie pozitiv. Recunoaște însă că o situație de monopol ar dezavantaja producătorii autohtoni.

Ce se întâmplă la APIA cu subvenția pentru pășune dacă asociațiile nu devin cooperative?

Ce se întâmplă la APIA cu subvenția pentru pășune dacă asociațiile nu devin cooperative?

Sub 10% din asociațiile fermierilor români ar fi făcut primii pași spre o cooperativă! Dacă nu se cere o derogare de la obligativitatea asociațiilor de a se transforma în cooperative, organizațiile fermierilor riscă destrămarea, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se va trezi cu un volum dublu de muncă.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Un om corect
|
02. 25, 2016. Thursday 08:01

Nu ai dreptate stimabile !!!
Pasunile comunale sunt proprietatea intregii comunitati nu doar a unuia, sau a a unora care in momentul de fata au animale. Este foarte normal ca asociatiile sa cuprinda toti membrii comunitatii, banii sa fie incasati de asociatii, asociatiile sa intretina pasunile, iar restul de bani sa fie impartiti in functie de numarul de animale cu care este asigurata incarcatura pe pasune, tuturor membrilor.
Nu este normal ca banii sa mearga direct in conturile fermierului, deoarece de acolo nu ii va ma scoate nimeni sa ii investeasca pe pasune. Si, in ceea ce ii priveste pe" marii agricultori" acestia nu au decat sa se supuna regulilor comunitatiilor din care fac parte, sau daca tot sunt asa de mari sa-si cumpere pasuni proprii.
Deci stimabile, tine minte un lucru PASUNILE COMUNALE SUNT ALE TUTUROR CETATENILOR DIN COMUNA, FIE CA AU 100 DE CAPETE, FIE CA AU DOAR 2 CAPETE.

PS Nu stiu cum e la Dvs., dar la noi in comuna asociatia care a inchiriat pasunea a facut invetitii mari pe pasuni, si reprezinta intreaga comunitate. Legea prin care se solicita transformarea asociatiilor in cooperative reprezinta un ataca la agricultura romaneasca.

O zi faina sa aveti !!!

1.
Tudor F
|
02. 24, 2016. Wednesday 10:43

....daca nu ar fi punctul 1 , toate celelalte solicitari ar fi ok.
Cu pct 1 ne intoarcem la presedintii de asociatii si la impartirea banilor facuta de catre acestia.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii