AGROINFO.RO. O echipă de control a Ministerului Agriculturii a descoperit, la o verificare făcută în fermele de ovine, oaia minune care dă nu mai puțin de 36 de kilograme de lână. Oaia-miraculoasă a apărut odată cu acordarea subvenției la lână, în cuantum de 2 lei pe kilogramul de lână comercializată. Ciobanii inventivi au găsit imediat soluția ca să facă profit de pe urma lânii mioarelor.
Anul acesta o să monitorizăm mai atent ceea ce se întâmplă. La un control făcut de colegii din minister s-a observat că această colectare s-a făcut scriptic în multe situații, fără a se ridica cantitățile de lână obținute după tunsori. S-au constatat cantități de lână, raportate pe un animal, de 13 kg, 9 kg și chiar de 36 de kilograme lână pe un animal la unii fermieri.
De aceea am trecut ca modificare aici, cantitatea maximă de lână pe cap de oaie pentru care trebuie făcută dovada că a fost comercializată, 4 kilograme pe cap de oaie maxim. Și împreună cu sectorul ovin căutăm și alte soluții pentru a valorifica această lână.
În primul rând, căutăm un potențial de prelucrare, atât în industria textilă, cât și pentru industria de construcții pentru că dacă ne uităm pe balanța privind importul și exportul de lână, vom constata că deși exportăm cantități impresionante de lână neprelucrată, la niște sume foarte mici și importăm cantități mici la sume foarte mari. Practic, exportăm și aici subvenția, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Ministerul Agriculturii.
De ajutorul de minimis la lână beneficiază crescătorii de ovine înscriși în Programul de ajutor de minimis pentru lână, gestionat de direcțiile agricole, și care fac dovada cu acte, facturi sau file din carnetul de comercializare, că au vândut lâna oilor. Cuantumul ajutorului pe an este de 2 lei/kg de lână comercializată. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că subvenția la lână nu se va mai acorda decât pentru o cantitate de maxim 4 kilograme de lână recoltate de la o oaie cu scopul de a stopa fraudarea banilor. Oierii știu că odată cu apariția acestui ajutor de minimis la lână s-au ivit și intermediarii gata să cumpere doar scriptic lâna. Practic, crescătorul plătea un act cu care să facă dovada că a vândut lâna, act necesar pentru încasarea subvenției. S-a întâmplat și ca intermediarii să aibă pretenția de la oieri să le plătească transportul ca să ridice lâna pe care ei plăteau un preț derizoriu, sub un leu/kg. Pentru că nu au unde să vândă lâna oilor, mulți crescători preferă și acum să o ardă sau să o îngroape. Mulți dintre oieri și-au făcut calculele și-au văzut că ies pe minus dacă vând lâna intermediarilor. Cu excepția celor descoperiți de echipa de control a MADR că au creat oaia pe care atârnă o lână grea de 36 de kilograme.
Șeful de la Agricultură a anunțat că în Planul Național Strategic (PNS) 2021-2027, noua Politică Agricolă Comună (PAC), crescătorii români de ovine vor beneficia de un ajutor pentru construirea unor centre de colectare a lânii, unde lâna să fie spălată.
Noi am discutat cu crescătorii, cu asociațiile crescătorilor interesate să acceseze programe pentru centre de spălare lână pentru că, repet, aceste centre de spălare, aceste facilități nu trebuie să le facă statul. Statul trebuie să-i ajute ca ei să-și facă. În noul PNS vom prinde și aceste ajutoare. Suntem în discuții cu cei de la Ministerul Mediului pentru că sunt foarte dure cerințele de mediu, se utilizează foarte multă apă, a spus Oros.