Pe fondul creşterilor economice, semnalate în special în ţările în curs de dezvoltare, omenirea este martora unor schimbări în obiceiurile alimentare, carnea devenind unul dintre produsele de bază.
Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cererea de proteine alimentare se va dubla în următorii 40 de ani. Consumul de carne va creşte cu 73 la sută până în 2050, iar cel de produse lactate cu 58 procente faţă de nivelul actual.
Din 1967 şi până în prezent, producţia mondială de carne de pasăre a crescut cu aproximativ 700 la sută, iar cea de ouă a înregistrat o creştere de 350 procente. Totodată, producţia de carne de oaie şi capră s-a dublat în cei 45 de ani, cea de porc a crescut cu 290%, iar cea de carne de vită şi de bivol a sporit cu 180%, la fel cât a crescut şi producţia de lapte.
Produsele animaliere furnizează astăzi 12,9 la sută din caloriile consumate la nivel mondial, iar în ţările dezvoltate cota este de 20,3 procente. Contribuţia lor la consumul de proteine este estimat la 27,9 %, respectiv 47,8 % în cazul economiilor dezvoltate. În schimb, alte surse majore de proteine, cum ar fi legumele uscate, asigură doar 10 la sută din necesarul de proteine.
Pe de altă parte, susţine FAO, proteinele animale derivate din carne şi păsări de curte ar putea fi mai ieftin de produs, deşi creşterea producţiei nu a avut loc uniform în întreaga lume şi multe comunităţi sărace continuă să rămână în urmă în ceea ce priveşte consumul de proteine animale.
„Consumul mediu de proteine animale în Africa reprezintă mai puţin de un sfert în comparaţie cu cele două Americi, Europa şi Oceania, şi constituie doar 17 la sută din nivelul de consum recomandat”, se arată în raportul FAO. În schimb, consumul de proteine animale în cele două Americi, Europa şi Oceania, este între 78 şi 98 la sută din cerinţa totală de proteine, ceea ce sugerează că produsele animaliere sunt consumate în exces.
În ţările aflate în curs de dezvoltare, însă, animalele şi produsele derivate din acestea pot aduce o contribuţie esenţială în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Chiar şi cantităţi mici de alimente ce au ca sursă animalele pot îmbunătăţi starea de nutriţie a gospodăriilor cu venituri scăzute. Carnea, laptele şi ouăle furnizează proteine cu o gamă largă de aminoacizi, precum şi micro-nutrienţi, cum ar fi fier, zinc, vitamina A, vitamina B12 şi calciu.