LEGEA PENTRU ÎNFIINȚAREA STÂNELOR MONTANE! Senatul a adoptat pe 7 martie 2018 Legea privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane, derulat timp de doi ani, pe perioada 2018-2020. Prin această lege, crescătorii de ovine vor beneficia de un ajutor de stat pentru construirea stânelor montane. Valoarea totală a Programului este de 7 milioane de euro.
În forma adoptată de Senat, prin această lege se instituie o schemă de ajutor prin care beneficiarii primesc 40% din valoarea investiției.
Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din valoarea investiției pentru:
- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
- investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice;
- cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Sprijinul se acordă o singură dată pentru un beneficiar și pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.
Stâna montană, definită de această lege, este construcția unde se face prelucrarea laptelui și obținerea produselor derivate din acesta, adăpostind efectivele de animale, precum și crescătorii de animale.
BENEFICIARII PRIVAȚI
- persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale, cu modificările și completările ulterioare;
- grupuri de producători înființate conform Ordonanței Guvernului 37/2005;
- persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii cooperației agricole 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, cu modificările și completările ulterioare;
- persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societățile comerciale, republicată cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară activități în agricultură și/sau în industrie alimentară.
Proiectul-tip de realizare a stânelor montane este pus la dispoziția beneficiarilor de către Agenția Zonei Montane. De asemenea, Agenția elaborează documentația tehnico-economică, conform legislației în vigoare, pentru realizarea și dotarea unei construcții-cadru, amplasată în zona montană, care corespunde standardelor în domeniu și se încadrează în bugetul previzionat pentru finanțarea acestui Program.
Stânele montane realizate prin Program pot asigura prestări de servicii și altor beneficiari privați, așa cum sunt definiți în lege, pe bază de contracte de prestări-servicii.
VALOAREA TOTALĂ A PROGRAMULUI ESTE DE 7 MILIOANE DE EURO ȘI SE ASIGURĂ DE LA BUGETUL DE STAT PRIN MINISTERUL AGRICULTURII!
Valoarea anuală a schemei, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc anual, prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii.
Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor privați în vederea realizării investițiilor stabilite prin proiectele-tip puse la dispoziție de către Agenția Zonei Montane.
Schema de ajutor de stat se notifică la Comisia Europeană. În situația în care decizia Comisiei Europene conține prevederi noi sau diferite față de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează și/sau se modifică.
Propunerea legislativă a fost transmisă, pe 7 martie 2018, pentru dezbatere și adpotare Camerei Deputaților. Aceasta este Camera decizională.