Ion Câmpian, preşedintele Federaţiei ProOvis şi liderul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud, este o voce distinctă în zootehnia românească. Vorbeşte fără menajamente, este nemulţumit de ceea ce se întâmplă în agricultură, tace şi rabdă, iar uneori pare a fi cuprins de deznădejde, chiar obosit de atâta luptă.
În judeţul Bistriţa-Năsăud predomină rasa Ţurcană, în special varietatea Albă, ecotipul Albă de Bistriţa, varietate pentru care Ion Câmpian şi federaţia pe care o conduce continuă demersurile de omologare ca rasă. Judeţul Bistriţa-Năsăud are înscrise în Registrul Genealogic şi în Controlul Oficial al Producţiei 40.000 Ţurcane, care beneficiază de controversatul sprijinul cuplat în zootehnie la specia ovine. “Despre sprijinul cuplat, multora n-o să le placă ce spun: trebuie făcută diferenţă între cei care au făcut performanţă la vedere, şi în hârtii, şi în teren, şi cei care nu fac cheltuieli. Nu toţi crescătorii de ovine oferă condiţiile optime în creşterea şi exploatarea animalelor. Spre exemplu, exemplarele de excepţie pe care le vedem aici la Agraria au nevoie de multă hrană şi multă atenţie, de păşune bună şi tratamente, pentru a fi aşa cum le vedem, deci de cheltuială”, consideră Ion Câmpian.
Banii pentru păşuni - la utilizatori, nu la asociaţii!
Aducând în discuţie problema asociaţiilor profesionale, liderul Federaţiei ProOvis devine vehement, nu este de acord ca acestea să ia banii pe păşune. “Aici vorbim de regulamente, nu de mofturi. UE dă banii pe suprafaţă, regulamentul european zice: «banii la utilizator, definit ca proprietar de animale». N-o spun io, Câmpianu.
Ce are Câmpianu de spus şi despre păsunile montane, citeşte în revista Ferma, 1-31 iulie 2016!