PE ULTIMA SUTĂ DE METRI. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, se întâlnește marți, 20 decembrie 2016, cu fermierii români! Este printre ultimele întâlniri din mandatul actualului ministru. Achim Irimescu va discuta cu crescătorii de ovine.
Mai am câteva zile din acest mandat și marți ar trebui să ne întâlnim cu crescătorii de ovine. Vreau să-i fac să se asocieze pentru că sunt 4 federații în România și dacă ei s-ar înțelege și ar stabili un preț corect de achiziție pe piață, eu sunt convins că nu s-ar mai ajunge la prețuri atât de reduse la achiziții. Sunt prețuri care nu sunt remuneratorii. Ei (fermierii n.r), din fericire, se închid cu acea subvenție.
Dacă producătorii de ovine s-ar asocia, ar impune un preț pe piață remuneratoriu. De exemplu, în viu, carnea se vinde de la 6,5 lei/kg până-n 8 lei/kg, iar un calcul corect economic indică o rentabilitate, deci un câștig minim și cu recuperarea cheltuielilor, de la 10 lei/kg în viu. A fost o vreme când era 12 lei/kg în viu, dar atunci România avea 7 milioane de ovine și acum avem 14 milioane de ovine, dublu. Deci, crescînd oferta, sigur că și prețurile se duc în jos, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, la întâlnirea pe care a avut-o vineri, 16 decembrie 2016, cu presa.
5 MILIOANE DE BERBECUȚI EXPORTATE ANUAL!
Românii sunt la coada listei în Europa la consumul de carne de ovine. Noi consumăm de 10 ori mai puțină carne de ovine decât media europeană. Fermierii români își scot cheltuielile din ferme cu exportul de berbecuți pe care-l fac în țările arabe și, mai nou, potrivit ministrului agriculturii, s-a deschis și piața turcă.
Cea mai bună măsură de patriotism ar fi să cumpărăm carne de ovine. Cea mai simplă metodă de a ține ovinele în România, aceasta este! Mi se solicită ca ministru să interzic exportul de ovine. Nu am cum să interzic exportul. Trebuie să știți că țările arabe nu cumpără femele, cumpără berbecuți. În fiecare an, România are 5 milioane de berbecuți de vândut. Dacă ei s-ar consuma în mare parte în România, nu ar trebui să mai exprotăm ovine vii. Și este o dovadă certă de patriotism să cumpărăm carne de ovine.
România consumă 2,5 kg de carne de ovină/locuitor, iar media în Europa este peste 20 kg. Haideți să fim cu toții patrioți și să cumpărăm carne de ovine care este foarte sănătoasă. În hrana ovinelor nu se folosește decât pășunea naturală și ceva cereale. Nu se folosesc stimulenți de creștere, antibiotice sau vitamine. Deci, este o carne foarte sănătoasă, a spus ministrul agriculturii.
Anul acesta, crescătorii de ovine beneficiază de o schemă de ajutor de minimis pentru achiziționarea de berbecuți, iar pe lista raselor care pot fi cumpărate din acești bani s-au introdus și rase europene de carne. Fermierul român trebuie să se orienteze spre rase de carne preferate de consumatorul european.
În altă ordine de idei, Ministerul Agriculturii nu poate interveni în sectorul privat, ovinele sunt toate în sectorul privat și este decizia lor ce fac, cum le comercializează. Sunt convins că și producătorilor noștri le-ar conveni să exportăm numai carcasă pentru că valoarea adăugată rămâne în țară. Dar, din păcate, țările arabe cumpără cu preponderență ovine vii, chiar dacă avem și abatoare care abatorizează în sistemul recunoscut de țările arabe, totuși, ei preferă să importe ovine vii din România și pentru faptul că valoarea adăugată la ei este mai mare.
Anul ăsta am acordat un program de minimis și am introdus, în mod special, și ovine rase de carne din Uniunea Europeană pentru că eu am spus întodeauna că ar fi foarte bine dacă am reuși să acoperim o parte din deficitul de carne de pe piața europeană cu rase de oi specializate. Din păcate, europenilor nu le place foarte tare carnea de la rasele noastre și atunci ar trebui să ne orientăm spre rase de carne specializate și să vizăm piața europeană unde se plătește foarte bine. La Bruxelles, un kilogram de cotlet de berbecuț este la 22 de euro în sus. Cred că toată lumea ar avea de câștigat în România dacă ne-am orienta spre piața europeană, spune Achim Irimescu.