Potrivit Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi în comuna gălăţeană Piscu s-a declarat un focar de rabie.
Suspiciunea a apărut în data de 11 noiembrie 2914, atunci când într-o gospodărie ţărănească, un animal turbat – o vulpe, o nevăstuică... - a muşcat un viţel. Acesta din urmă a murit în urma atacului sălbăticiunii.
Două zile mai târziu, Institutul de Diagnostic Sănătate Animală, instituţie aflată în subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a confirmat existenţa virusului rabic.
Animalul inoculat a fost confiscat şi trimis spre a fi incinerat. „Faţă de această situaţie, noi am luat o serie de măsuri specifice pentru eradicarea focarului de rabie. Au fost înştiinţate Instituţia Prefectului, Direcţia Silvică, AJVPS pentru a aplica măsurile ce se impun în această situaţie. De asemenea, conform procedurii, a fost anunţată şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Galaţi pentru ca toate cele şase persoane care au intrat în contact cu animalul bolnav să fie imunizate bacteriologic şi vaccinate antirabic”, ne-a declarat dr Maricica Chiriac, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.
Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală cu efect mortal produsă de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae care se găsește în saliva animalelor infectate care atacă sistemul nervos.
În ţara noastră se defăşoară Programul Naţional de vaccinare anirabică orală prin care se folosesc vaccinuri orale pentru combaterea rabiei la vulpi şi la alte animale sălbatice.
Populaţiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Animalele turbate pot transmite virusul prin muşcătură: oamenilor, animalelor de companie şi animalelor domestice.