Fermierul Liviu Teban din Mureș este singurul dintre participanți care a reușit să ia trei premii la concursul organizat în cadrul Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental.
Bălțatele tip Simmental crescute la ferma lui Liviu Teban au luat locul 2 și 3 la categoria Multipare (mai multe fătări) și locul 1 la categoria Primipare (la prima fătare). Pentru locul 1, fermierul a primit 600 de lei, 400 de lei pentru locul 2 și 200 de lei pentru locul 3. Banii s-ar putea să nu-i fi acoperit nici transportul din satul Valea Rece, unde are ferma, până la Depozitul Manej din Târgu Mureș, unde s-a ținut concursul. În schimb, fermierul se poate mândri cu cupele și diplomele.
Cine este Liviu Teban? Pe vremea comuniștilor a fost șofer, iar după instalarea democrației a muncit să-și ridice o fermă pe ruinele fostei Cooperative Agricole de Producție Steagul Roșu. Fermierul lucrează aproximativ 140 ha și crește în jur de 200 de vaci. Grajdurile, instalațiile de muls, tancurile de răcire, totul a fost construit și cumpărat din forțe proprii. Fermierul a făcut o tentativă de accesare a fondurilor europene. A renunțat pentru că era prea dificil și a rămas cu un gust prea amar ca să mai încerce. Ajutorul lui de nădejde este Valentin. După terminarea studiilor universitare la Cluj Napoca, Valentin s-a angajat funcționar bancar. Când a văzut că nu se poate împărți între fermă și bancă, tânărul a renunțat la bancă și a ales statutul de fermier. Cu timpul a realizat că i se potrivește și a urmat un curs de operator, organizat de compania Semtest BVN.
În plan îndepărtat, stânga, cu cupa în mână este Valentin Teban
Sunt pasionat de genetică și pot să spun că sunt capabil să fac singur, fără tehnicianul veterinar, metisări cu care să corectez anumite defecte ale vacilor, spune Valentin. Tânărul fermier adaugă că Bălțatele din grajdurile fermei sunt însămânțate cu material seminal furnizat de compania Semtest BVN. Familia Teban livrează producția de lapte la o fabrică din localitatea Pănet. Liviu și Valentin Teban au participat la concurs cu 4 exemplare de Bălțată tip Simmental. Doar una singură nu a ieșit câștigătoare.
În concurs au fost înscrise 100 de exemplare de Bălțată tip Simmental. Fermierii care nu au luat niciun premiu au fost consolați cu diplome de participare. De asemenea, Ionică Pop, proprietarul firmei Ceragrim Ungheni, a oferit un premiu special, o vițică, iar desemnarea câștigătorului s-a făcut prin extragere. Numele extras a fost Francisc Mozer. Norocosul a plecat acasă cu vițica din fotografie.
Au fost și două premii speciale în valoare de 300 de lei pentru cel mai tânăr fermier și cel mai vârstnic fermier. Cel mai tânăr fermier a fost declarat Luca Anghel, iar cel mai vârstnic, Toloș Gabor.
Evenimentul a făcut parte din manifestările Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental, organizat de Federația Crescătorilor de Bovine din România, la Târgu Mureș, în perioada 7-8 august 2015.