KWS+
Reclama header after big part 2

Iată povestea celui mai premiat fermier la Congresul Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental!

Publicat: 10 august 2015 - 19:23
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul Liviu Teban din Mureș este singurul dintre participanți care a reușit să ia trei premii la concursul organizat în cadrul Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental.

Bălțatele tip Simmental crescute la ferma lui Liviu Teban au luat locul 2 și 3 la categoria Multipare (mai multe fătări) și locul 1 la categoria Primipare (la prima fătare). Pentru locul 1, fermierul a primit 600 de lei, 400 de lei pentru locul 2 și 200 de lei pentru locul 3. Banii s-ar putea să nu-i fi acoperit nici transportul din satul Valea Rece, unde are ferma, până la Depozitul Manej din Târgu Mureș, unde s-a ținut concursul. În schimb, fermierul se poate mândri cu cupele și diplomele.

 valentin-teban_b

Cine este Liviu Teban? Pe vremea comuniștilor a fost șofer, iar după instalarea democrației a muncit să-și ridice o fermă pe ruinele fostei Cooperative Agricole de Producție Steagul Roșu. Fermierul lucrează aproximativ 140 ha și crește în jur de 200 de vaci. Grajdurile, instalațiile de muls, tancurile de răcire, totul a fost construit și cumpărat din forțe proprii. Fermierul a făcut o tentativă de accesare a fondurilor europene. A renunțat pentru că era prea dificil și a rămas cu un gust prea amar ca să mai încerce. Ajutorul lui de nădejde este Valentin. După terminarea studiilor universitare la Cluj Napoca, Valentin s-a angajat funcționar bancar.  Când a văzut că nu se poate împărți între fermă și bancă, tânărul a renunțat la bancă și a ales statutul de fermier. Cu timpul a realizat că i se potrivește și a urmat un curs de operator, organizat de compania Semtest BVN. 

premii_b

În plan îndepărtat, stânga, cu cupa în mână este Valentin Teban

Sunt pasionat de genetică și pot să spun că sunt capabil să fac singur, fără tehnicianul veterinar,  metisări cu care să corectez anumite defecte ale vacilor, spune Valentin. Tânărul fermier adaugă că Bălțatele din grajdurile fermei sunt însămânțate cu material seminal furnizat de compania Semtest BVN. Familia Teban livrează producția de lapte la o fabrică din localitatea Pănet. Liviu și Valentin Teban au participat la concurs cu 4 exemplare de Bălțată tip Simmental. Doar una singură nu a ieșit câștigătoare.

În concurs au fost înscrise 100 de exemplare de Bălțată tip Simmental. Fermierii care nu au luat niciun premiu au fost consolați cu diplome de participare. De asemenea, Ionică Pop, proprietarul firmei Ceragrim Ungheni, a oferit un premiu special, o vițică, iar desemnarea câștigătorului s-a făcut prin extragere. Numele extras a fost Francisc Mozer. Norocosul a plecat acasă cu vițica din fotografie.

vitica-premiu_b

Au fost și două premii speciale în valoare de 300 de lei pentru cel mai tânăr fermier și cel mai vârstnic fermier. Cel mai tânăr fermier a fost declarat Luca Anghel, iar cel mai vârstnic, Toloș Gabor.

Evenimentul a făcut parte din manifestările Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental, organizat de Federația Crescătorilor de Bovine din România, la Târgu Mureș, în perioada 7-8 august 2015.

Vizualizat: 2359 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Scandal înainte de Congres: De ce se ceartă crescătorii de Bălţată?

Scandal înainte de Congres: De ce se ceartă crescătorii de Bălţată?

Conducerea Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) precizează că a invitat Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental la Congresul Internaţional al Rasei Bălţată Simmental organizat de FCBR, după ce Agroinfo a publicat un drept de opinie transmis de Asociaţia de Bălţată Simmental din Braşov, în care reprezentanţii acesteia acuzau faptul că nu au fost invitaţi la eveniment. Zoltan Haller, vicepreşedintele Asociaţiei de Bălţată Simmental, susţine, însă, contrariul. Practic, Frânc (FCBR) şi Haller se acuză reciproc de dezinformare. Care este, de fapt, mărul discordiei?

Drept la opinie: Reacție la prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțata de tip Simmental!

Drept la opinie: Reacție la prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțata de tip Simmental!

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental din Brașov a reacționat imediat la anunțarea organizării primei ediții a Congresului Internațional al Rasei Bălțata de tip Simmental. Organizația a fost omisă de pe lista invitaților. Iată punctul de vedere al Asociației, așa cum l-am primit la redacție!

Evenimentul săptămânii: Prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental

Evenimentul săptămânii: Prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental

Federația Crescătorilor de Bovine, sprijinită de Ministerul Agriculturii, organizează timp de două zile, 7 și 8 august, prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental. Evenimentul se ține la Târgu Mureș. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și-a anunțat deja participarea.

Alte articole in aceasta categorie

PLATA AJUTOARELOR NAȚIONALE TRANZITORII AR PUTEA ÎNCEPE ÎN FEBRUARIE!

PLATA AJUTOARELOR NAȚIONALE TRANZITORII AR PUTEA ÎNCEPE ÎN FEBRUARIE!

19 ianuarie 2021 - 20:04

PLATĂ SUBVENȚII 2021! Ajutorul național tranzitoriu, ANT, sau subvenția mică, cum îi spun crescătorii de animale, este cea mai populară subvenție. Achitarea acestei subvenții pentru anul 2020 către fermierii din vegetal și crescătorii de animale nu poate demara înainte de aprobarea bugetului de stat pentru anul 2021. Vicepremierul Dan Barna a anunțat că bugetul ar putea fi dezbătut în Parlament în prima parte a lunii februarie.

PROGRAM AMELIORARE BIVOL ROMÂNESC! SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BIVOLI!

PROGRAM AMELIORARE BIVOL ROMÂNESC! SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BIVOLI!

19 ianuarie 2021 - 17:40

ANUNȚ ASOCIAȚIE FERMIERI! Asociația Crescătorilor de Bivoli din Transilvania anunță că a fost recunoscută ca societate de ameliorare pentru rasa Bivol Românesc și deține registrul genealogic. Fermierii care cresc bivoli beneficiază de sprijinul cuplat zootehnic chiar și pentru un singur animal eligibil la plată și de plăți compensatorii Măsura 10, Pachetul 8 Rase locale în pericol de abandon. Pentru 2020, cuantumul SCZ bivolițe de lapte este de 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal.

OIER DIN ROMÂNIA: M-AM SĂTURAT DE MAFIA CERTIFICATELOR DE ORIGINE LA BERBECI!

OIER DIN ROMÂNIA: M-AM SĂTURAT DE MAFIA CERTIFICATELOR DE ORIGINE LA BERBECI!

19 ianuarie 2021 - 15:36

OILE DIN ROMÂNIA VOR FI TOT MAI PUȚINE. Vând oile că m-am săturat de mafia certificatelor de origine la berbeci, spune supărat crescătorul de ovine Ioan Lăscău Nichifor din Luncani, județul Cluj. Oierul adaugă că ovinele din România vor fi tot mai puține din cauza mafiei cu berbeci.

CÂT DE RENTABILĂ ESTE O STÂNĂ CU 500 DE OVINE? CE SPUN OIERII ROMÂNI!

CÂT DE RENTABILĂ ESTE O STÂNĂ CU 500 DE OVINE? CE SPUN OIERII ROMÂNI!

19 ianuarie 2021 - 10:56

VOCEA OIERILOR. Ionuț Daniel Iorga a întrebat pe un grup Facebook creat de crescătorii români de ovine cât de rentabilă este o stână cu 500 de oi. Ce i-au răspuns oierii?

SUBVENȚIE APIA PENTRU SECTORUL VEGETAL ȘI ZOOTEHNIE! TERMEN 1 FEBRUARIE 2021!

SUBVENȚIE APIA PENTRU SECTORUL VEGETAL ȘI ZOOTEHNIE! TERMEN 1 FEBRUARIE 2021!

19 ianuarie 2021 - 09:27

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 01 februarie 2021 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2020 (trim. IV al anului 2020).

CUM OBȚINEȚI TEREN AGRICOL DE LA ADS! ACTE NECESARE! TERENURI DISPONIBILE!

CUM OBȚINEȚI TEREN AGRICOL DE LA ADS! ACTE NECESARE! TERENURI DISPONIBILE!

19 ianuarie 2021 - 07:41

TERENURI AGRICOLE PENTRU TINERII FERMIERI. Agenția Domeniilor Statului (ADS) a deschis ieri, 18 ianuarie 2021, cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor pentru concesionarea terenurilor agricole către tinerii fermieri. AGROINFO vă spune cum depuneți cererea, actele de care aveți nevoie și terenurile agricole care sunt libere de contract.

ANUNȚ DE ASTĂZI ANSVSA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ DE ASTĂZI ANSVSA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

18 ianuarie 2021 - 17:52

COMUNICAT! Recomandările Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă.
 

OFICIAL! BUGETELE APIA ȘI AFIR pentru PLĂȚILE CĂTRE FERMIERI PENTRU ANII 2021-2022!

OFICIAL! BUGETELE APIA ȘI AFIR pentru PLĂȚILE CĂTRE FERMIERI PENTRU ANII 2021-2022!

18 ianuarie 2021 - 17:36

ANUNȚ MINISTERUL AGRICULTURII! Printr-un proiect de ordonanță de urgență care modifică Ordonanța subvențiilor, Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi, 18 ianuarie 2021, suma destinată pentru plata subvențiilor fermierilor pentru anii 2021-2022.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

18 ianuarie 2021 - 16:56

OFICIAL! Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, 18 ianuarie 2021, proiectul de ordonanță de urgență prin care sunt puse în aplicare prevederile Regulamentului (UE) 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022.

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

18 ianuarie 2021 - 12:34

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii informează că Agenția Domeniilor Statului a demarat astăzi, 18 ianuarie 2021, a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinație agricolă aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), în suprafață de până la 50 ha, către tinerii cu vârsta de maxim 40 de ani.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
agrovar
|
08. 11, 2015. Tuesday 10:28

Buna Tuturor. Cu siguranta premiul cel mare a fost mic , dar din experienta va zic ca si in alte parte de exemplu in Danemarca, sefa mea pentru cel mai bun taur din rasa lui si de cateva ori a castigat si primul loc pentru cel mai bun taur din toate rasele de carne de obicei primeste cate o cana personalizata, tricouri, fier de calcat de la sponzorii evenimentului. Nimic de valoare. marele castig este sa apara numele fermei pe primul loc dupa care poate sa vanda animalele la pret ridicat fiindca acestea a fost evaluat si apreciat "gratuit"de un juriu de specialitate. Fermiera dupa cate o expozitie gaseste clienti pentru vacii ei de rasa si vinde cu peste 20% mai scump ca ceilalti fermieri care de loc nu participa. Felicitari organizatorilor.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii