Adama
Vinasa Rompak

Iarna prin ferme

Publicat: 25 ianuarie 2015 - 18:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După o toamnă destul de prietenoasă din punct de vedere climatic, urmată de un început al iernii dominat de temperaturi specifice primăverii, sezonul rece s-a instalat de-a binelea abia spre finalul anului, cu căderi masive de zăpadă, ger cumplit şi viscol.

Pentru toţi producătorii agricoli, iarna este un anotimp cu un ritm de activitate ridicat, şi nicidecum o stare de repaus, este un sezon cu probleme specifice cărora fermierul trebuie să le facă faţă, fie că este crescător de animale, fie cultivator al câmpului. Şi să nu uităm că iarna este anotimpul în care se pun bazele campaniei agricole de primăvară.

În Ţara Haţegului, o iarnă autentică
În Haţeg, la poalele Munţilor Retezat, este iarnă de-a binelea. „La noi iernile sunt grele, dar în ultimele sezoane ne-au cam ocolit, ne obişnuiserăm să nu mai simţim, ca altădată, gerurile Bobotezei. Acum, în zona noastră, avem iarnă autentică anul acesta, cu zăpadă şi cu ger, cum n-a mai fost de multă vreme! Dar suntem pregătiţi, am asigurat furajele necesare pentru a ieşi cu bine din sezonul alb”, ne-a declarat Pavel Iovăneasă, vestit crescător de animale din comuna Râu de Mori, satul Valea Dâljii, liderul Asociaţiei Oierilor de Munte „Retezatul-Haţeg”, organizaţie membră a Federaţiei Oierilor de Munte din România.
Exploataţia lui Pavel Iovăneasă cuprinde un efectiv total de 500 de oi, din rasa Ţurcană, varietatea Brează. Potrivit unei cunoscute zicale româneşti, fermierul şi-a făcut sanie din vară; şi-a pregătit saivanele pentru iernare, dar mai ales pentru perioada fătărilor din februarie. De asemenea, de pe lucerniera de aproape două hectare, a obţinut patru coase de fân, iar de pe cele 20 de hectare de fâneaţă a pus la adăpost cantităţi suficiente de nutreţ pentru hrănirea animalelor până la desprimăvărare.

Ţurcana, o rasă bine adaptată
„Marile greutăţi de care ne plângem noi acuma sunt zăpada şi frigul; au fost temperaturi de -21oC, iar stratul de zăpadă măsoară peste 50 cm grosime, de a trebuit să fac pârtie cu tractorul de la şosea şi până la fermă şi în interior, pentru a avea acces la depozitul de furaje. Dar, nu-i bai, Ţurcana Brează, rasa asta pe care o avem noi în zonă, s-a acomodat de atâtea generaţii, ştie ce înseamnă iarnă, este călită cu gerul şi cu frigul, a trecut şi prin condiţii mai vitrege”, a explicat crescătorul de ovine.

Din cauza gerului, în fermă a îngheţat instalaţia de apă, aşa că animalele sunt adăpate de la pârâul din apropiere. Ţurcanele lui Iovăneasă stau încă afară în aer liber, ele vor fi duse în saivane după 1 februarie, când se apropie sezonul de fătare. Oiţele sale rezistă bine la ger şi fermierul este bucuros că până acum nu a îngheţat niciuna.

Detalii privind activităţile din ferme pe timpul iernii în revista Ferma – ianuarie 2015!

Vizualizat: 1633 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii