După o toamnă destul de prietenoasă din punct de vedere climatic, urmată de un început al iernii dominat de temperaturi specifice primăverii, sezonul rece s-a instalat de-a binelea abia spre finalul anului, cu căderi masive de zăpadă, ger cumplit şi viscol.
Pentru toţi producătorii agricoli, iarna este un anotimp cu un ritm de activitate ridicat, şi nicidecum o stare de repaus, este un sezon cu probleme specifice cărora fermierul trebuie să le facă faţă, fie că este crescător de animale, fie cultivator al câmpului. Şi să nu uităm că iarna este anotimpul în care se pun bazele campaniei agricole de primăvară.
În Ţara Haţegului, o iarnă autentică
În Haţeg, la poalele Munţilor Retezat, este iarnă de-a binelea. „La noi iernile sunt grele, dar în ultimele sezoane ne-au cam ocolit, ne obişnuiserăm să nu mai simţim, ca altădată, gerurile Bobotezei. Acum, în zona noastră, avem iarnă autentică anul acesta, cu zăpadă şi cu ger, cum n-a mai fost de multă vreme! Dar suntem pregătiţi, am asigurat furajele necesare pentru a ieşi cu bine din sezonul alb”, ne-a declarat Pavel Iovăneasă, vestit crescător de animale din comuna Râu de Mori, satul Valea Dâljii, liderul Asociaţiei Oierilor de Munte „Retezatul-Haţeg”, organizaţie membră a Federaţiei Oierilor de Munte din România.
Exploataţia lui Pavel Iovăneasă cuprinde un efectiv total de 500 de oi, din rasa Ţurcană, varietatea Brează. Potrivit unei cunoscute zicale româneşti, fermierul şi-a făcut sanie din vară; şi-a pregătit saivanele pentru iernare, dar mai ales pentru perioada fătărilor din februarie. De asemenea, de pe lucerniera de aproape două hectare, a obţinut patru coase de fân, iar de pe cele 20 de hectare de fâneaţă a pus la adăpost cantităţi suficiente de nutreţ pentru hrănirea animalelor până la desprimăvărare.
Ţurcana, o rasă bine adaptată
„Marile greutăţi de care ne plângem noi acuma sunt zăpada şi frigul; au fost temperaturi de -21oC, iar stratul de zăpadă măsoară peste 50 cm grosime, de a trebuit să fac pârtie cu tractorul de la şosea şi până la fermă şi în interior, pentru a avea acces la depozitul de furaje. Dar, nu-i bai, Ţurcana Brează, rasa asta pe care o avem noi în zonă, s-a acomodat de atâtea generaţii, ştie ce înseamnă iarnă, este călită cu gerul şi cu frigul, a trecut şi prin condiţii mai vitrege”, a explicat crescătorul de ovine.
Din cauza gerului, în fermă a îngheţat instalaţia de apă, aşa că animalele sunt adăpate de la pârâul din apropiere. Ţurcanele lui Iovăneasă stau încă afară în aer liber, ele vor fi duse în saivane după 1 februarie, când se apropie sezonul de fătare. Oiţele sale rezistă bine la ger şi fermierul este bucuros că până acum nu a îngheţat niciuna.
Detalii privind activităţile din ferme pe timpul iernii în revista Ferma – ianuarie 2015!