În judeţul Harghita, ploile şi frigul din ultimele două luni afectează producţia apicolă. Albinele nu pot ieşi din stup pentru cules, iar pierderile înregistrate sunt semnificative.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, din acest an este una nemaiîntâlnită, apicultorii fiind nevoiţi să hrănească albinele cu apă cu zahăr, pentru că acestea fie nu pot ieşi la cules, fie nu au ce să culeagă, din cauza vremii extrem de capricioase. Nu au scăpat de pierderi nici apicultorii care au plecat în pastorală, întrucât şi în alte zone ale ţării vremea a fost neprielnică. „Preconizăm pierderi foarte mari. Un apicultor care trăieşte din apicultură şi a avut un venit modest şi acum nu mai are acest venit, plus cheltuielile, iese în pierdere. (...) Aşa ceva nu am mai avut niciodată. Nu neapărat ploaia e de vină, ci frigul pentru că nu ies albinele din stup. (...) Suntem pe 24 iunie şi încă nu a fost deloc cules”, a explicat Lazar Tibor.
Se scumpeşte mierea
Apicultorul spune că preţul mierii va creşte cu siguranţă. „Nici nu ştim de unde vom cumpăra miere pentru că nu s-a făcut nici la pastorală, până în acest moment. La salcâm nu a dat, la rapiţă a fost producţie slabă, acum s-au dus la tei, dar sunt mulţi apicultori şi e frig. Va fi pastorală la floarea soarelui, dar nu ştim cum va fi vremea atunci”, a mai spus şeful apicultorilor harghiteni, care şi-a exprimat speranţa că măcar în luna iulie situaţia să fie mai bună.
Producţia de miere - de 4 ori mai mică decât în ultimii ani
Hatos Ferencz din Vlăhiţa, care are 60 de stupi, spune că acest an este unul foarte greu pentru apicultori. „Noaptea trecută au fost 4 grade şi când e frig nu se formează nectar şi din această cauză producţia e foarte slabă. Nici la pastorală nu a ieşit, nici salcâmul, nici rapiţa şi suntem în pierdere deja. În acest an am obţinut doar un sfert din producţia anilor trecuţi”, a spus Hatos Ferencz. sursa: Agerpres