Guvernul va decide miercuri, 27 aprilie 2016, modul în care asociaţiile şi cooperativele care concesionează păşunile comunale vor putea încasa anul acesta subvenţia pe suprafaţă.
Se propune spre discutare mâine în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de Urgenţă care modifică mai multe acte normative, nu doar OUG 3 din 2015, unde stipulăm ca asociaţiile şi cooperativele care au cod de exploataţie pe păşune şi animalele membrilor sunt tranferate pe codul de exploataţie al păşunii pe perioada păşunatului să fie eligibile la plata pe suprafaţă pe păşune, a declarat, pentru Agroinfo, Mia Toma, director zootehnie în Ministerul Agriculturii.
Odată ce aceste modificări vor fi aprobate de Guvern şi vor intra în vigoare, asociaţiile crescătorilor de animale vor putea lua subvenţia pe păşune fără să se transforme în cooperative, iar cooperativele vor putea încasa sprijinul pe păşune fără ca membrii să îşi treacă animalele în proprietatea cooperativei.
Cum se face transferul animalelor? Toţi membrii asociaţiei sau cooperativei solicită mişcarea animalelor, pe perioada de păşunat, din exploataţiile proprii pe codul RO alocat de ANSVSA păşunii. Pentru schemele de plată la animale solicitate de membri, fermierii trebuie să anunţe la APIA unde pot fi găsite animalele pe perioada de retenţie şi atunci îşi trec în cererea unică de la APIA codul exploataţiei lor şi codul păşunii unde păşunează animalele. Transferul se face cu medicul veterinar concesionar sau, în cazul persoanelor juridice, cu medicul de la DSVSA, explică Mia Toma.
Aceasta mai spune că sunt deja asociaţii ale crescătorilor de animale care au cod de exploataţie pe păşunea concesionată şi că procedura de autorizare la ANSVSA nu ar trebui să dureze foarte mult, odată ce asociaţiile şi cooperativele au contractul de concesiune a păşunii. Călin Fărgaciu, de la cooperativa Someş - Arieş este şi mai optimist şi susţine că se poate obţine codul de exploataţie de la ANSVSA chiar şi în 24 de ore.
Ordinul ANSVSA 16 din 2010 (pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinar ă a unităţilor/centrelor de colectare/exploata ţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul s ă n ă tăţii şi al bun ăst ării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animal ă care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate), prevede un termen de maxim 30 de zile calendaristice pentru obţinerea unui cod de exploataţie.
Concret, ART. 52 (1) din Ord. ANSVSA 16/2010 spune că cererea operatorului economic, depusă în vederea eliberării unei autorizaţii sanitar-veterinare/a unui certificat de autorizare sanitar-veterinară necesare conform prevederilor prezentei norme sanitar-veterinare, este procesată de personalul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respective a municipiului Bucureşti în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.