Adama
Vinasa Rompak

Guvernul decide mâine soarta asociaţiilor şi cooperativelor care vor subvenţii

Publicat: 26 aprilie 2016 - 14:24
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul va decide miercuri, 27 aprilie 2016, modul în care asociaţiile şi cooperativele care concesionează păşunile comunale vor putea încasa anul acesta subvenţia pe suprafaţă.

Se propune spre discutare mâine în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de Urgenţă care modifică mai multe acte normative, nu doar OUG 3 din 2015, unde stipulăm ca asociaţiile şi cooperativele care au cod de exploataţie pe păşune şi animalele membrilor sunt tranferate pe codul de exploataţie al păşunii pe perioada păşunatului să fie eligibile la plata pe suprafaţă pe păşune, a declarat, pentru Agroinfo, Mia Toma, director zootehnie în Ministerul Agriculturii.

Odată ce aceste modificări vor fi aprobate de Guvern şi vor intra în vigoare, asociaţiile crescătorilor de animale vor putea lua subvenţia pe păşune fără să se transforme în cooperative, iar cooperativele vor putea încasa sprijinul pe păşune fără ca membrii să îşi treacă animalele în proprietatea cooperativei.

Cum se face transferul animalelor? Toţi membrii asociaţiei sau cooperativei solicită mişcarea animalelor, pe perioada de păşunat, din exploataţiile proprii pe codul RO alocat de ANSVSA păşunii. Pentru schemele de plată la animale solicitate de membri, fermierii trebuie să anunţe la APIA unde pot fi găsite animalele pe perioada de retenţie şi atunci îşi trec în cererea unică de la APIA codul exploataţiei lor şi codul păşunii unde păşunează animalele. Transferul se face cu medicul veterinar concesionar sau, în cazul persoanelor juridice, cu medicul de la DSVSA, explică Mia Toma.

Aceasta mai spune că sunt deja asociaţii ale crescătorilor de animale care au cod de exploataţie pe păşunea concesionată şi că procedura de autorizare la ANSVSA nu ar trebui să dureze foarte mult, odată ce asociaţiile şi cooperativele au contractul de concesiune a păşunii. Călin Fărgaciu, de la cooperativa Someş - Arieş este şi mai optimist şi susţine că se poate obţine codul de exploataţie de la ANSVSA chiar şi în 24 de ore.

Ordinul ANSVSA 16 din 2010 (pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinar ă a unităţilor/centrelor de colectare/exploata ţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul s ă n ă tăţii şi al bun ăst ării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animal ă care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate), prevede un termen de maxim 30 de zile calendaristice pentru obţinerea unui cod de exploataţie.

Concret, ART. 52 (1) din Ord. ANSVSA 16/2010 spune că cererea operatorului economic, depusă în vederea eliberării unei autorizaţii sanitar-veterinare/a unui certificat de autorizare sanitar-veterinară necesare conform prevederilor prezentei norme sanitar-veterinare, este procesată de personalul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respective a municipiului Bucureşti în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.

Vizualizat: 4893 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cine şi cum depune cererea pentru păşune?

Cine şi cum depune cererea pentru păşune?

După protestul fermierilor din 23 martie 2016, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a promis că asociaţiile crescătorilor de animale vor putea depune şi în acest an cererea pentru păşuni la fel ca anul trecut. Trebuie însă găsită o soluţie şi modificată legislaţia, care, în forma actuală, permite doar cooperativelor şi grupurilor de producători, şi acestora numai teoretic, să solicite subvenţia în numele membrilor. Iată de ce!

Ce se întâmplă la APIA cu subvenția pentru pășune dacă asociațiile nu devin cooperative?

Ce se întâmplă la APIA cu subvenția pentru pășune dacă asociațiile nu devin cooperative?

Sub 10% din asociațiile fermierilor români ar fi făcut primii pași spre o cooperativă! Dacă nu se cere o derogare de la obligativitatea asociațiilor de a se transforma în cooperative, organizațiile fermierilor riscă destrămarea, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se va trezi cu un volum dublu de muncă.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu
Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Raducu G
|
04. 27, 2016. Wednesday 07:38

Populismul a invins ! Banii la presedintii de asociatii ca doar ei stiu ce si cum....
E incredibil cum la presiunea strazii , atunci cand credeai ca lucrurile intra pe fagasul normal sa ne intoarcem acolo unde am fost ...si nu a fost deloc bine.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii