De opt ani de zile, apicultura se află într-un trend ascendent. Tot mai mulți oameni se ocupă de albinărit, relatează Asociația Apicultorilor din Germania (D.I.B.), citată de agraticker.de.
Cele 19 asociații membre ale celei mai mari organizații de apicultură din Europa au anunțat o creștere a numărului membrilor cu aproape șase procente la finalul lui 2015. La 31 decembrie 2015, D.I.B. avea în total 103.370 membri. Numărul membrilor din toate landurile a crescut, creșterea fiind mult peste medie în Berlin (14,01 la sută) și în Württemberg (9,95 la sută).
Numărul stupilor a crescut și el, însă doar cu 3,64 la sută (anul precedent crescuse cu 5,58 la sută), atingând 699.187 de stupi. O evoluție pozitivă s-a remarcat la Berlin (15,79 la sută) și în zona Rinului/Rheinland (9,05 la sută). Asociația apicolă din landul Mecklenburg-Vorpommern, singura din Germania în care unui apicultor îi surveneau, în medie, peste 10 stupi, a pierdut 9,3 la sută din stupi și a totodată și recordul deținut. La nivelul Germaniei, unui apicultor îi revin, la momentul actual, în medie, 6,8 stupi.
Ne bucurăm că interesul pentru apicultură și abine este la fel de crescut încă din anul 2008. Totuși ne îngrijorează faptul că apicultorii începători înțeleg prin apicultură crearea unui stup pentru a proteja mediul înconjurător, însă nu se gândesc și la faptul că acesta trebuie întreținut, că trebuie să ai o anumită experiență în apicultură și să îți asumi răspunderea pentru acesta, a subliniat Peter Maske, președintele D.I.B. Este necesară o polenizare pe scară largă, iar acest lucru poate fi realizat doar printr-o răspândire a albinelor. Acest lucru ar fi mult mai important pentru natură și pentru cererea de miere la nivel regional decât creșterea numărului membrilor în asociațiile de apicultori, a conchis Maske.