Adama
Vinasa Rompak

Sida cailor face prăpăd în România

Publicat: 20 mai 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comitetul permanent pentru alimentaţie şi sănătate veterinară din cadrul Comisiei Europene a impus autorităţilor române măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea anemiei infecţioase ecvine în celelalte state membre.

Denumită popular şi sida cailor, anemia infecţioasă ecvină este o afecţiune virală care afectează cabalinele - cai, măgari şi catâri. Boala a devenit endemică în România, unde deja au fost puse în aplicare unele măsuri pentru a preveni răspândirea ei prin deplasarea animalelor.

Recent, însă, s-au înregistrat cazuri de anemie ecvină răspândite din România şi în alte state membre ale UE. Chiar dacă situaţia este ţinută sub control, autorităţile europene au decis ca toate cabalinele din România să fie transportate în spaţiul comunitar sub un regim obligatoriu şi specific, care presupune analize repetate.În plus, animalele vor proveni numai din fermele care au certificat că nu au înregistrat cazuri de anemie.

La noi în ţară, cele mai multe cazuri au fost depistate în zona Munţilor Apuseni. Un număr de 623 de cai din judeţul Alba vor fi sacrificaţi pentru că suferă de această maladie incurabilă şi contagioasă. Proprietarii vor fi despăgubiţi după ce exemplarul bolnav va fi evaluat de către o comisie formată din reprezentanţi ai autorităţilor şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Persoanele care refuză să dea caii bolnavi la abatorizare vor fi amendate. De asemenea, aproximativ 600 de cai din judeţul Satu Mare şi alţi 150 din Covasna, diagnosticaţi cu anemie infecţioasă, vor fi sacrificaţi până la finele lunii mai.

Vizualizat: 1892 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii