Comitetul permanent pentru alimentaţie şi sănătate veterinară din cadrul Comisiei Europene a impus autorităţilor române măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea anemiei infecţioase ecvine în celelalte state membre.
Denumită popular şi sida cailor, anemia infecţioasă ecvină este o afecţiune virală care afectează cabalinele - cai, măgari şi catâri. Boala a devenit endemică în România, unde deja au fost puse în aplicare unele măsuri pentru a preveni răspândirea ei prin deplasarea animalelor.
Recent, însă, s-au înregistrat cazuri de anemie ecvină răspândite din România şi în alte state membre ale UE. Chiar dacă situaţia este ţinută sub control, autorităţile europene au decis ca toate cabalinele din România să fie transportate în spaţiul comunitar sub un regim obligatoriu şi specific, care presupune analize repetate.În plus, animalele vor proveni numai din fermele care au certificat că nu au înregistrat cazuri de anemie.
La noi în ţară, cele mai multe cazuri au fost depistate în zona Munţilor Apuseni. Un număr de 623 de cai din judeţul Alba vor fi sacrificaţi pentru că suferă de această maladie incurabilă şi contagioasă. Proprietarii vor fi despăgubiţi după ce exemplarul bolnav va fi evaluat de către o comisie formată din reprezentanţi ai autorităţilor şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Persoanele care refuză să dea caii bolnavi la abatorizare vor fi amendate. De asemenea, aproximativ 600 de cai din judeţul Satu Mare şi alţi 150 din Covasna, diagnosticaţi cu anemie infecţioasă, vor fi sacrificaţi până la finele lunii mai.