În atenţia crescătorilor de bovine
Publicat: 17 septembrie 2009 - 14:00
Membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) lucrează la un proiect pentru crearea unei reţele de microfabrici de procesare a laptelui cu bani care vor proveni din credite bancare garantate de stat pe o perioadă de 10 ani.
Proiectul va include două modele de fabrici de procesare a laptelui,
unul pentru unităţi cu capacitate de procesare de 3-4.000 de litri pe
schimb, iar celălalt pentru unităţi cu o capacitate de până la 10.000
de litri pe schimb, accesibil fermelor mai mari. Fiecare asociaţie
judeţeană a crescătorilor de bovine va avea posibilitatea de a alege
unul dintre aceste modele.
Proiectul mai prevede realizarea unui sistem propriu de colectare a
laptelui şi de distribuţie a produselor pentru fiecare fabrică.
Potrivit preşedintelui FCBR, Mircea Ciurea, forma finală, fundamentată
economic, a proiectului va fi gata luna aceasta, urmând ca acesta să
fie supus, apoi, avizării de către ANSVSA, Ministerul Agriculturii şi
Ministerul Finanţelor.
Plăţi pe exploataţie
Valoarea CNDP pentru specia bovine în anul 2009 va fi de circa 560 de lei pe cap de animal, potrivit preşedintelui FCBR, Mircea Ciurea. Conform acestuia, “APIA a finalizat controalele administrative şi pe teren, iar efectivul declarat eligibil este de 1.340 de animale.
Suma totală alocată acestei măsuri de sprijin în anul 2009 este de circa 188 milioane euro, iar cursul de schimb la care se va calcula valoarea sprijinului este cel aferent lunii septembrie 2009, plăţile urmând să fie efectuate către crescătorii de bovine într-o singură tranşă, începând cu 15 octombrie a.c., potrivit acordului cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii”, ne-a spus preşedintele FCBR.
Cota de lapte, rediscutată la nivel european
România a pierdut, în cei doi ani de cotă, 187.000 tone, cantitate de lapte care a rămas la dispoziţia UE din cauza nerealizării de cotă la nivel naţional, potrivit lui Cristinel Şonea, director în Ministerul Agriculturii, prezent la Adunarea Generală a FCBR din 26 august a.c. de la Piatra Neamţ.
Ţara noastră a susţinut propunerea de a putea realiza transferul, la nivel naţional, de la cota de producţie pentru vânzări directe la cea de livrări, precum şi menţinerea creşterii graduale a cotelor stabilite în cadrul bilanţului de sănătate al PAC, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, desfăşurată în 7 septembrie a.c. la Bruxelles şi unde ţara noastră a fost reprezentată de Liviu Harbuz, secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Agriculturii.
Referitor la prima propunere, reprezentantul Comisiei a precizat că aceasta a fost deja respinsă în cadrul discuţiilor privind bilanţul de sănătate al PAC şi că poziţia Comisiei nu se va schimba. Discuţiile pe tema pieţei laptelui vor fi reluate la nivel european în luna octombrie a.c.