România a fost desemnată lider de proiect pentru coordonarea şi controlul febrei aftoase în zona balcanică, informeaza Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"România a fost desemnată lider de proiect pe partea balcanică, respectiv Bulgaria, Cipru şi Grecia, pentru coordonarea şi controlul febrei aftoase. Am făcut o propunere ca ţara noastră să fie organizatorul, dar şi liderul pentru laboratorul balcanic şi de referinţă pentru controlul febrei aftoase. De asemenea, pe acest segment vom pregăti pentru primăvara anului viitor o întâlnire cu reprezentanţii a 37 de state membre", a declarat pentru AGERPRES Radu Roatiş, presedintele ANSVSA.
Şeful serviciilor veterinare din România a subliniat că atât Japonia cât şi Siria, Turcia şi Iran, au solicitat ca modelul manualului operaţional al României pentru combaterea febrei aftoase să fie luat drept model de referinţă.
România nu înregistrează la ora actuală niciun focar de febră aftoasă, deşi în Bulgaria există 11 astfel de focare, iar în Turcia 216.
Autoritatea Sanitară Veterinară a declanşat alerta pentru prevenirea contaminării cu febra aftoasa a animalelor de pe teritoriul României, deoarece este cea mai periculoasă boală pentru animale şi poate provoca pierderi economice imense. În data de 14 aprilie, Autoritatea a interzis intrarea pe teritoriul României a unor transporturi de bovine din Bulgaria, din cauza stării de sănătate incerte a animalelor. Aceste restricţii impuse Bulgariei sunt menţinute, deocamdată, până pe data de 30 iunie 2011.
"Mai multe transporturi de bovine din Ungaria, cu destinaţia comercială finală Turcia, au fost respinse de autorităţile turce, probabil din considerente comerciale, la punctul de trecere a frontierei bulgăresc Kapitan Andreevo. Acest punct se află în zona Haskovo, regiune care figurează în Anexa II a Deciziei Comisiei Europene nr. 44/2011/CE privind restricţiile impuse Bulgariei datorită evoluţiei febrei aftoase în zona învecinată graniţei cu Turcia", menţiona ANSVSA, la acea dată, într-un document.
Decizia CE 44/2011 stabileşte că niciun animal viu din speciile bovine, ovine, caprine şi suine, precum şi alte biongulate, nu trebuie expediat din, ori mişcat prin zonele de pe teritoriul Bulgariei specificate în anexa I şi anexa II ale Deciziei.
"Având în vedere Decizia Comisiei Europene, ANSVSA nu a permis traversarea teritoriului României, pentru întoarcerea în Ungaria, de către acele transporturi cu animale din specii susceptibile, a căror stare de sănătate este incertă din cauza trecerii lor printr-o zonă de restricţie, ca urmare a evoluţiei febrei aftoase, impunând restricţii pentru acele transporturi la graniţa românească", arată ANSVSA.
România este liberă de febră aftoasă din 1974, iar acest statut este menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De asemenea, Planul de contingenţă al României pentru febra aftoasă, transmis Comisiei Europene de ANSVSA, a fost aprobat prin Decizia Comisiei nr. 18/2007 din 22 decembrie 2006.