Aproximativ 15.000 de miei vor fi sacrificaţi în săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale în judeţul Gorj, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Ion Iliuţă.
Potrivit acestuia, la fel ca şi în anii anteriori, sacrificarea mieilor va începe marţi, urmând ca joi, vineri şi sâmbătă să aibă loc cea mai intensă activitate de asomare a ovinelor.
Şeful DSVSA Gorj a adăugat că numărul mieilor estimaţi a fi sacrificaţi este unul suficient pentru a acoperi necesarul din judeţ. Medicii veterinari vor efectua controale atât înainte de sacrificare, cât şi după.
"La nivelul judeţului au fost autorizate patru centre de sacrificare ambulante, iar alte două abatoare au fost autorizate pentru o perioadă de zece zile. Din experienţa anilor trecuţi putem spune că oamenii nu merg către abatoarele la standarde europene autorizate, ci către centrele de sacrificare. Din această cauză vom efectua controale în toate aceste centre şi ne vom asigura că, după expertiza sanitară, carnea va fi ştampilată înainte de a intra la vânzare", a spus Ion Iliuţă.
El a menţionat că în municipiul Târgu-Jiu vor fi sacrificaţi circa 90% din totalul mieilor destinaţi consumului public, iar în centrele din Rovinari, Motru şi Novaci asomarea se va încheia vineri. Totodată, Iliuţă a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare din partea populaţiei în ceea ce priveşte o eventuală îmbolnăvire a mieilor, oamenii putând cumpăra carne de miel fără probleme.
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu au stabilit o taxă de 3,2 lei pentru fiecare animal sacrificat, iar acţiunea propriu-zisă de asomare va fi gratuită.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, reprezentantul Serviciului Judeţean de Metrologie Legală Gorj, Petrică Zgovancu, a declarat că angajaţii instituţiei vor controla săptămâna viitoare tranzacţiile comerciale efectuate în pieţele agroalimentare pentru a preveni furtul la cântar. De asemenea, controalele vor viza şi dotarea comercianţilor cu cântare electronice, cele cu arc nefiind permise.
"Vom controla sectoarele în care se vor sacrifica mieii, deoarece nu admitem cântarele cu arc. Un comerciant care foloseşte un astfel de cântar poate să păcălească cu peste 500 de grame dacă clientul nu este atent. Vom cere sprijinul primăriei pentru a pune cântare electronice în zonele respective şi vom face o serie de pliante pe care le vom afişa pentru ca oamenii să ştie că nu sunt permise cântarele cu arc", a spus Petrică Zgovancu.
Sursa: Agerpres