Adama
Vinasa Rompak

A scăzut numărul de bovine

Publicat: 12 octombrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Institutul Naţional de Statistică a făcut publice noi date privind efectivele de bovine, care la 1 iunie erau de 2,5 milioane, cu 4,4% mai puţin decât erau înregistrate în urmă cu un an.

Exemplarele de taurine sub un an au scăzut cu 5%, până la 604.140 capete, iar cele între unu şi doi ani cu 4,7%, la 273.856, în vreme ce taurinele de doi ani şi peste s-au împuţinat cu 4,2%, fiind înregistrate 1,6 milioane.

În funcţie de destinaţia economică, statistica arată un regres de 2,9% la viţeii pentru sacrificare, de 5,4% la vacile pentru lapte şi de 2,7% la bivoliţele pentru reproducţie. În schimb, s-a constatat o creştere cu 12,4% iar la junincile pentru reproducţie.

Din punct de vedere geografic, situaţia se prezintă astfel: efectivele de bovine au crescut în regiunea Sud-Est, cu 0,6%, Nord-Vest (0,4%), Centru (0,4%) şi Sud Muntenia (0,2%), şi au scăzut în regiunile Vest (1%), Nord-Est (0,5%), Sud-Vest Oltenia (0,1%), în timp ce efectivul a rămas constant la regiunea Bucureşti-Ilfov.

Mai puţin lapte colectat

Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare în luna iulie 2010 a scăzut faţă de luna precedentă cu 8,2%, iar faţă de iulie 2009 a scăzut cu 11,1%.

Ca urmare a acestei situaţii, cel mai mult de suferit a avut producţia de unt, care a înregistrat o scădere de 13%, diferenţa dintre iulie şi iunie 2010 fiind de 106 tone. Brânzeturile, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă, au reprezentat 89,8% din producţia totală de brânzeturi în luna iulie, cu 378 tone (6,3%) mai puţin faţă de iunie, şi de lapte de consum cu 690 tone (-4,5%). Totodată, producţia laptelui de consum s-a diminuat cu 690 tone (4,5%).

În luna iulie 2010, comparativ cu luna precedentă, cantitatea de smântână de consum a crescut cu 520 tone (15,5%), iar cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 423 tone (3,4%).

Vizualizat: 1828 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii