Răvășitul oilor simbolizează sfârșitul anului pastoral. Ciobanii coboară oile de la munte, iar răvășitul nu înseamnă altceva decât risipirea turmei la proprietarii gospodari și motiv de sărbătoare și bucurie. Sărbătoarea a ținut două zile la Bran și Tohanu Nou.
Mă bucur că această tradiție a răvășitului oilor încă se păstrează. Tradiția spune că, în a treia săptămână din septembrie, ciobanii coboară cu turmele de la munte și aduc cu ei brânza, strungile, ciuberele și cele de trebuință la stână. Jos, în sat, începe " răvășitul" oilor către gospodarii cărora le aparțin. Este un obicei de sute de ani și reprezintă un moment de veselie și petrecere între ciobani și gospodari. Asa cum am regăsit astăzi la Bran si Tohanu Nou, spune ministrul agriculturii.
Ministrul Daniel Constantin și fiul lui cel mare, la Bran
Daniel Constantin adaugă că nu a ratat în niciun an răvășitul oilor, așa că duminică, 27 septembrie, a participat la sărbătoarea de la Bran și Tohanu Nou împreună cu familia.
Rețetă delicioasă de bulz
Bulzul, pastrama, brânzeturile sunt puse la loc de cinste de răvășitul oilor și fiecare participant la sărbătoare gustă din bunătăți. Gospodarii cântă, dansează, mulțumiți de cele întâmplate peste vară și de bucuria reîntoarcerii oilor în gospodării.
În ceaune uriașe a clocotit fasolea cu ciolan și tochitura din carne de oaie
Sărbătoarea anunță și începutul anotimpului rece. (sursa foto: pagina oficială a ministrului agriculturii)