Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FIERBE AGRICULTURA! SUBVENȚII PLĂTITE pentru OI ÎNCHIPUITE!

Publicat: 10 aprilie 2017 - 16:37
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

UN CRESCĂTOR DE OVINE FACE DEZVĂLUIRI! Fermierul Dan Petrescu, din Curtea de Argeș, unul dintre cei mai mari crescători de ovine din România, are curajul să pună degetul pe rană. Fermierul vrea să-și ducă oile în fața primăriei. Protestul este doar scânteia care aprinde scandalul. Crescătorul dezvăluie lucruri extrem de grave legate de plata subvențiilor APIA!

Necazul fermierului pornește de la o pășune alpină de 600 de hectare. Dan Petrescu a închiriat, în 2005,  de la primărie această pășune pentru 10 ani. Încărcătura de animale o asigură pentru că fermierul deține  2.500 de oi. După 10 ani s-a întâmplat nenorocirea, spune fermierul.

Primăria Curtea de Argeș a refuzat reînnoirea contractului și a tergiversat scoaterea pășunii la licitație până anul acesta, în urmă cu câteva zile. Dan Petrescu a licitat, dar ghinion! Licitația a fost suspendată pentru că reprezentantul ANAF dorește lămuriri de la Direcția Sanitară Veterinară, adică de la medicii veterinari. O să vedeți rolul pe care-l joacă acest amănunt în poveste. 

Dan Petrescu a declarat pentru AGROINFO că are de gând să ducă marți dimineața, la ora 9, 2.000 de oi în fața primăriei Curtea de Argeș. Ca să nu încalce legile, crescătorul a făcut și cerere către primăre pentru autorizarea protestului.

Ce se ascunde sub acest protest și care este miza pe care o reprezintă pășunea alpină? Pășunea înseamnă subvenții, iar valoarea subvenției pe hectar pentru pășunile alpine poate ajunge și la 400 de euro. Acesta ar fi un motiv pentru care se duce o bătălie la primărie pentru adjudecarea unei pășuni de 600 de hectare. Nu mai calculăm cât e subvenția pe an pentru așa suprafață, suma este oricum uriașă.

De ce ar pune piedici medicii veterinari? Pornind de la scandalul cu pășunea,  fermierul scoate la lumină manevrele obscure care s-ar face pentru ca unii să încaseze subvenția pe cap de oaie, deși oile lor sunt doar desenate pe hârtie. Practic, totul se învârte în jurul subvențiilor acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Ne-a ajuns cuțitul la os! Eu sunt cel mai mare crescător de ovine din județul Argeș și am ajuns să nu mai am pășune. Mai mare durere decât atât nu cred că există pentru un crescător de animale.  În 2015, când a expirat contractul, Primăria Curtea de Argeș nu a vrut să-l mai prelungească. Nu a vrut nici să scoată pășunea la licitație, nici să-mi prelungească mie contractul! Mă judec cu ei. Astăzi (luni, 10 aprilie n.r.) sunt la proces, la Pitești, la județ. Domle, ne fură România bani cu acte în regulă. Banii care trebuie să ajungă la noi, ajung în bugetele primăriilor. dan-petrescu-oier_bTotul e politic! Banii europeni ai noștri se duc în bugetul primăriei cu acte în regulă. Noi suntem disperați, în toată țara suntem disperați. Pentru pășune, m-au dus cu zăhărelul și cu minciuna la primărie. Și-au bătut joc de mine! Nu e posibil așa ceva în România! Am vorbit și cu ministrul agriculturii și a trimis Corpul de Control. Și mi-au dat un răspuns. Pot să vi-l arăt, că ei nu se bagă la ANSVSA, că nu ține de ei. Păi, tocmai acolo e buba mare! Am fost în audiență la ministrul agriculturii, i-am spus cum a ajuns România la Bruxelles cu 9 milioane de ovine. I-am spus: domle, cum ați putut declara așa ceva?! Când Irimescu (Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii n.r.) și cu Cioloș (Dacian Cioloș, fost ministru al agriculturii, fost comisar european pentru Agricultură și fost premier al României n.r.) au declarat înainte 3 milioane de ovine. De unde ați luat, domnilor, numărul ăsta?! Păi, din RNE (Registrul Național al Exploatațiilor n.r.). Din RNE?! Păi, stați, domnilor, să vă lămuresc eu. Curtea de Argeș are 4.000 de oi, dumneavoastră știți câte sunt la doctorii veterinari? 9.000 de oi! Așa fraudă se face! De aia România nu mai are bani și se împart așa banii. Din cauza medicilor veterinari, că ei țin acolo crotalii, îi lasă pe crescători să nu le scoată din calculator, ca să primească subvenții. Și oile sunt doar pe hârtie, a declarat Dan Petrescu, pentru AGROINFO.

Fermierul spune că s-au făcut presiuni asupra lui după ce a fost la Ministerul Agriculturii și a cerut verificarea medicilor veterinari, să se vadă unde sunt oile pentru care s-au plătit subvențiile. Există sau nu?

Am avut trei controale de la ANSVSA într-o săptămână pentru că am ieșit pe postul de televiziune și am spus de medicii veterinari că sunt cămătari. Își bat joc de noi, ne iau bani cu nemiluita, pe crotalii, pe miei, pe transferuri, fără să ne elibereze măcar o factură. Și am avut trei controale într-o săptămână, vă rog să mă credeți. Și le-am spus: fraților, verificați-mă până-n pânzele albe că eu ăsta sunt, spune crescătorul.

Dan Petrescu susține că România ar fi vrut doar să se laude cu turme multe la Bruxelles, laudă în detrimentul crescătorului român de ovine care primește mai puțini bani.

Păi, ce zic ăia? Voi aveți creștere economică, hai să vă mai tăiem din subvenții. Uite, Franța, ce a făcut? A declarat de la 11 milioane de oi la 7 milioane de oi și au 36 de euro subvenție pe oaie. Ăia sunt băieți deștepți, nu ca noi. Noi numai să ne dăm mari, aia facem. Sunt multe lucruri care sunt de discutat, a spus Petrescu.

Fermierul este hotărât să meargă marți în fața primăriei cu oile chiar dacă primarul din Curtea de Argeș a încercat să-l convingă să renunțe. AGROINFO l-a contactat și pe primarul Constantin Panturescu din Curtea de Argeș.

Nu e niciun protest! Nu pot să-i dau aviz pentru așa protest, nu am cum.primar-curtea-de-arges_b În municipiu este interzis protestul cu animale. Deci, pică! Licitația pentru pășunea alpină a fost împărțită în două trupuri: trupul A și trupul B. Pe trupul A unde este vorba de o pășune de cca 200 ha se reia licitația pentru că nu au fost trei solicitanți. S-a amânat peste trei săptămâni, conform legii. Iar pe al doilea trup, pășunea de 600 ha, unde au fost trei oferte nu s-a adjudecat pentru că s-au cerut lămuriri la ANAF.

De fapt, reprezentantul ANAF a cerut lămuriri la DSV (Direcția Sanitar Veterinară n.r.) pentru numărul de animale. Deci, licitația nu este închisă la momentul acesta ca să aibă fermierul un motiv să protesteze. Pentru pășunea de 600 ha au fost trei oferte: domnul Petrescu, doamna Cristescu și încă o doamnă din altă localitate. Deci, două oferte din zonă și una din afară, a declarat primarul.

AGROINFO l-a întrebat pe primar dacă are șanse să-l convingă pe fermier să renunțe la protest.

Nu vreau eu să-l conving. I se aduce la cunoștință procesul verbal încheiat de comisia din care fac parte eu, comandanții Poliției, Jandarmeriei, secretarul primăriei și viceprimarul.

În urma verificării la ce vrea să facă i se aduce la cunoștință. Aștept să vină, să-i spun. Eu pot să-i avizez un protest dacă venea doar cu crescătorii, cei 12-13 fermieri câți sunt. Pe drumuri naționale, prin municipiu sunt interzise protestele cu animale.

Și dacă venea cu crescătorii, tot nu avea motivul în sine pentru nu s-a închis licitația.

În acest moment nu e declarat câștigătorul. Poate să vină o adresă de la ANAF care să spună că primul, în ordinea ofertelor, nu are numărul suficient de animale și următorul pe listă ar fi Dan Petrescu pentru că localnicii au și drept de preferință. Oferta cea mai mare a fost a celui din afară. Dacă localnicul e de acord cu suma, se adjudecă pentru localnic, mai spune primarul.

 

Vizualizat: 10666 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SCANDAL de PROPORȚII ÎNTRE OIERII din ROMÂNIA!

SCANDAL de PROPORȚII ÎNTRE OIERII din ROMÂNIA!

BĂIEȚII VESELI AR ÎNVÂRTI SUBVENȚIILE! Scandalul mocnește între crescătorii de oi din România! Ghiță Ciobanul, Gheorghe Dănulețiu, și mai mulți oieri vor să vină vineri, 24 martie 2017, la Ministerul Agriculturii! Oierii vor să-i dezvăluie ministrului afacerile care se învârt în jurul celei mai mari subvenții! Cum sunt vânduți berbeci bătrâni sau miei de un an drept berbeci de rasă, ca unii să încaseze subvenția, și alte necazuri pe care fermierii nu mai vor să le țină ascunse.

Alte articole in aceasta categorie

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

19 octombrie 2020 - 16:25

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

19 octombrie 2020 - 10:20

TERMEN LIMITĂ DEPUNERE ACTE! Până la data limită de 31 octombrie 2020 inclusiv, se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020, anunță APIA într-o informare transmisă la solicitarea AGROINFO.

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

19 octombrie 2020 - 09:48

PREZENTAȚI-VĂ DE URGENȚĂ LA APIA CU ACTELE! Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2020, a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

19 octombrie 2020 - 08:32

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

19 octombrie 2020 - 07:37

VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

19 octombrie 2020 - 06:49

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zootehnie, susţin asociaţiile fermierilor.

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

19 octombrie 2020 - 06:08

PLATA AVANSULUI APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lucrat la acest sfârșit de săptămână. Astfel, dacă vineri, 16 octombrie 2020, prima zi de plată, suma autorizată la plata avansului APIA era de 135,4 milioane de euro, până duminică seara, suma autorizată la plata avansului la subvențiile agricole a crescut la peste 431 de milioane de euro.

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

17 octombrie 2020 - 13:29

EXCLUSIV. Plafonarea chiriei pe pășune, prioritate la pășuni pentru crescătorii de animale, sprijin cuplat care să nu mai fie legat de berbecii cu certificate de origine, o taxă pe cap de animal care să-i scape pe fermieri de amenzile ITM, o nouă subvenție pentru oierii care fac ameliorarea rasei, centre de colectare a lânii făcute de asociațiile oierilor, sunt subiectele discutate de oieri, vineri, cu ministrul agriculturii Adrian Oros.

PLĂȚI FĂCUTE DE AFIR! DATE OFICIALE OCTOMBRIE 2020!

PLĂȚI FĂCUTE DE AFIR! DATE OFICIALE OCTOMBRIE 2020!

16 octombrie 2020 - 12:57

OFICIAL! Ținta de plăți asumată de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru anul 2020 a fost în octombrie 2019 de 550 de milioane de euro. În ciuda crizei sanitare, AFIR susține că a reușit să depășească acest obiectiv. Astfel, plățile făcute de AFIR anul acesta se ridică la suma de 656 milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
04. 11, 2017. Tuesday 07:30
uite unde sunt averile fara munca.subventiile astea numai pentru ce trebuie nu sunt folosite,asa apare scandalul
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii