Vineri, 15 august, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa începe cea de-a treia ediţie din 2014 a Festivalului Naţional al Peştelui – PESCIA.
Evenimentul se va derula între 15 şi 17 august şi va reuni producători, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai bălţilor din localitate şi din judeţul Constanţa şi din ţară, precum şi alţi operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti).
Ediţia de la Constanţa a Festivalului Naţional al Peştelui - Pescia vine în întâmpinarea vizitatorilor cu activităţi precum vânzarea de peste autohton de mare şi de apă dulce, precum şi peşte de import, dar şi produse şi preparate culinare obţinute din acesta. De asemenea, vor fi expuse spre vânzare şi accesorii necesare preparării peştelui. Astfel, în cadrul evenimentului vor fi prezenţi: producători şi procesatori de peşte şi produse din peşte, magazine de desfacere, restaurante şi firme de catering care vor oferi mâncăruri preparate pe bază de peşte.
În cadrul Festivalului, vor avea loc demonstraţii, degustări şi conferinţe susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti care vor învăţa publicul despre: evaluarea prospeţimii peştelui, tranşarea acestuia, modalităţi de condimentare şi gătit.
De asemenea, se vor desfăşura conferinţe susţinute de nutriţionişti şi profesori de biologie despre beneficiile consumului de peşte şi respectiv speciile de peşte existente în Marea Neagră şi apele dulci.
PESCIA are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România. Acest obiectiv vine şi pe fondul datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România, potrivit cărora ţara noastră se află printre ultimele din Europa în ceea ce priveşte consumul de peşte: un român mănâncă anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme de peşte, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme /an.