Adama
Vinasa Rompak

Fermierii francezi paralizează Parisul! Ce sprijin cuplat primesc și ce le spune Phil Hogan despre subvenții?

Publicat: 03 septembrie 2015 - 14:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din toată Franța s-au îndreptat încă de marți cu 1.500 de tractoare spre Paris. Ei au paralizat capitala pentru 24 de ore din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Chiar dacă UE i-a alocat Franței 7,5 miliarde de euro pentru sprijinul cuplat în zootehnie, doar pentru 2015, fermierii nu sunt mulțumiți de subvențiile primite.

Parisul este în fierbere. Aproximativ 1.500 de fermieri au ocupat capitala la volanul tractoarelor, iar 5.000 de fermieri au venit cu trenul și cu autobuzele, susțin jurnaliștii francezi. Fermierii au organizat protestul din Paris înaintea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai Agriculturii, programată pentru 7 septembrie. 

Crescătorii de animale cer guvernanților să intervină în favoarea exploataţiilor agricole afectate de scăderea preţurilor.

În același timp, comisarul european Phil Hogan încearcă să potolească furia crescătorilor de animale. Irlandezul de la Agricultură le-a arătat că primesc  subvenții consistente. Doar pentru sprijinul cuplat în zootehnie s-au alocat 7,5 miliarde de euro. Din această sumă,  643,7 milioane de euro sunt destinate sprijinului cuplat pentru vacile de lapte, 4,8 milioane de euro sectorului mânzat, 120 milioane de euro sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine, 135 milioane de euro sprijin pentru produsele lactate.

marsul-tractoarelor spre paris_b

Convoiul de tractoare, în dimineața zilei de joi, la intrarea în Paris

La sumele care revin fiecărui fermier se adaugă și ajutoarele naționale pe care Franța le acordă fiecărui sector. Comisarul european crede că o creștere a subvențiilor poate dăuna intereselor fermierilor. Iată cum încearcă Phil Hogan să domolească spiritele aprinse ale francezilor. Scrisoarea a fost publicată de un cotidian francez. 

Mai multe subvenții pentru fermieri dăunează grav exportului

Sectorul produselor lactate se confruntă cu o situație extrem de dificilă, în contextul în care există o creștere moderată a cererii pe piața globală. Permiteți-mi să spun că, în ciuda volatilității prețului și a cererilor de creștere a ajutoarelor, suplimentarea subvențiilor nu este în interesul producătorilor de lapte. Trăim într-o perioadă cu producții neobișnuit de mari pe toate piețele, în special în Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, dar și în Europa, în condițiile în care cererea, de exemplu, pentru China este moderată. În plus, nu există un instrument de gestionare a ofertei pentru limitarea volumului supus unui sprijin, astfel că ne putem trezi în fața unor lacuri cu lapte și a unor munți din unt, fără vreun efect pozitiv asupra prețului. Dimpotrivă, efectul poate fi negativ, exporturi mai puțin competitive pe piețele globale, ceea ce nu este deloc în interesul nostru. Cât privește lanțul alimentar, trebuie să recunosc că sunt o serie de probleme. Prețul scade la producător, dar nu se vede nicio diminuare a prețului la raft.

autostrada-paris_b

Export în Orientul Îndepărtat

Marea Britanie și Spania au stabilit practici bune care merită examinate cu atenție pentru asigurarea corectitudinii de-a lungul lanțului alimentar.  Noile oportunități pentru export duc la creșterea prețului la producător. Comisia Europeană caută, mereu, noi piețe de desfacere pentru produsele fermierilor europeni. Într-adevăr, în ciuda embargoului cu Rusia, exporturile agro-alimentare din UE au crescut cu 5% față de anul trecut. Ce-i drept, a contribuit la asta și deprecierea monedei euro. Bugetul UE de promovare a produselor va fi triplu, va ajunge la 200 milioane de euro în 2018. Se vor deschide mai multe uși pentru fermierii europeni care vor să-și vândă mai bine produsele. Vom negocia și acorduri comerciale pentru a deschide noi piețe în Orientul Îndepărtat pentru exportul de produse agro-alimentare.  (La Tribune, 11 august 2015)

500 de proteste neobișnuite

Crescătorii de animale din Franța protestează încă din iulie, nemulțumiți de prețurile mici la lapte și carne. Ei cer și interzicerea importurilor de carne. Până acum, protestul lor a îmbrăcat cele mai neobișnuite forme: de la blocarea autostrăzilor, aprinderea cauciucurilor, plimbarea porcilor prin supermarket până la baricadarea cu gunoaie a porților fabricilor de lapte, a unor instituții de creditare agricolă sau focuri de tabără în fața magazinelor. Ar fi fost, în total, 500 de proteste.

quimper-foc-magazin_b

 

Vizualizat: 2870 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Iată ce nu ai văzut! Protestul fermierilor francezi în imagini uluitoare!

Iată ce nu ai văzut! Protestul fermierilor francezi în imagini uluitoare!

Publicația International Business Times a realizat filmul protestului fermierilor din Franța în secvențe uluitoare surprinse de unii dintre cei mai buni fotoreporteri ai agențiilor internaționale de presă Reuters și AFP.

Revolta continuă! Fermierii francezi au aprins cauciucuri pe autostradă și au controlat camioanele cu carne

Revolta continuă! Fermierii francezi au aprins cauciucuri pe autostradă și au controlat camioanele cu carne

Protestul fermierilor francezi continuă cu episoade de violență. Au aprins baloți de paie și cauciucuri și au blocat cu tractoarele intrarea în mai multe magazine din sud-estul Franței. Agricultorii au controlat camioanele cu carne.

Protest neobișnuit al fermierilor francezi: Porcii s-au plimbat prin supermarket printre clienți

Protest neobișnuit al fermierilor francezi: Porcii s-au plimbat prin supermarket printre clienți

Peste 400 de fermieri francezi protestează din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Timp de 6 zile, agricultorii au blocat autostrăzile cu tractoare și mașini agricole. Acum au ales să ducă porci vii în supermarket!

Cum o duc agricultorii din Franța? Iată ce subvenții încasează fermierii francezi!

Cum o duc agricultorii din Franța? Iată ce subvenții încasează fermierii francezi!

Franța este considerată cel mai mare producător agricol dintre țările membre UE. Potrivit unor informații difuzate de Camerele Agricole franceze, realizează aproximativ 20% din totalul produselor agricole de bază din Europa și beneficiază de o cincime din total subvenții UE. Cum o duc fermierii francezi și ce subvenții încasează?

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii