Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERII CRITICĂ PROGRAMUL PURCEI GRATIS!

Publicat: 23 ianuarie 2018 - 08:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE PORCI DIN RASELE BAZNA ȘI MANGALIȚA. Menţinerea unui preţ impus la achiziţia raselor de porci Mangaliţa şi Bazna prin Programul de ajutor lansat de Ministerul Agriculturii ar fi imposibilă, iar piaţa ar trebui lăsată să-şi fixeze singură preţurile, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş, Ioan Tătăran, fermier şi crescător a celor două rase de porci. Crescătorul mai spune că ajutorul nu va diminua importul de carne de porc.

Este de bun augur hotărârea Guvenului de a sprijini financiar în perioada 2018-2020 fermierii care cresc cele două rase de porci, încurajând readucerea în ferme a celor două rase, cândva extrem de populare în România (...) Lumea este deja interesată peste tot prin ţară şi e un semn pozitiv că putem recupera ceea ce părea la un moment dat pierdut. În schimb am o uşoară reţinere în ceea priveşte HG prin faptul că se impune un preţ de achiziţie de 25 de lei şi preţ la sacrificare la 11 lei/ kg, viu la predare, iar porcul trebuie să aibă cel puţin 130 de kg. Consider că n-au ce căuta astfel de impuneri de preţuri, trebuie lăsată piaţa să dicteze preţul de achiziţie-vânzare. Acum, preţul de piaţă la livrare oscilează între 35- 40 de lei/kg. Un purcel nu poate fi înţărcat la şase săptămâni, el trebuie să aibă 8-10 săptămâni ca să fie înţărcat pentru că e rasă mult mai sensibilă în prima etapă a vieţii, a spus Ioan Tătăran.

Acesta consideră că subvenţiile alocate crescătorilor pentru rasele de porci Mangaliţa şi Bazna ar trebuie orientate în primul rând către fermierii care deţin scroafele pentru purcei şi vieri, care asigură perpetuarea rasei, lăsând în schimb piaţa de comercializare să se autoregleze în funcţie de ofertă-cerere.

Pentru ca porcul să fie livrat spre sacrificare la greutatea de 130 de kilograme trebuie ţinut în condiţii prielnice, iar creşterea şi mediul joacă un rol important în dezvoltarea animalului.

Porcul ajunge la greutatea de 130 kg de la un an, un an şi jumătate, depinde de condiţiile în care e ţinut. Dacă e ţinut într-un ţarc mic şi este alimentat intensiv, atunci ajunge mai repede la greutatea potrivită, 130 kg (...) Dar reţeta şi modul de creştere a animalului e cel mai important. Esenţial e ca porcul să alerge, să stea mult în soare, să râme în pământ, doar aşa se poate obţine o carne de calitate superioară, a precizat Ioan Tătăran.

Fermierul din judeţul Maramureş, care s-a implicat de mai mulţi ani pentru readucerea în atenţie a raselor de porci Mangaliţa şi Bazna, spune că micii dar şi marii fermieri merită să facă o asemenea investiţie pentru calitatea cărnii deosebite.

Există deja o emulaţie la nivel naţional în ceea ce priveşte creşterea raselor Mangaliţa şi Bazna. În ultimii 3-4 ani, micii fermieri, dar şi cei medii au luat un avânt mai ales că mulţi consumatori solicită astfel de produse, îndeosebi preparate din carne de Mangaliţa. La nivelul judeţului Maramureş avem între 70- 80 de persoane, mici fermieri care cresc în număr mare cele două rase de porci, iar crescători individuali sunt, de asemenea, într-un număr foarte mare. Carnea de porc Mangaliţa deţine nişte calităţi deosebite, având până la 80% acizi graşi nesaturaţi, acizi care se mai găsesc în uleiul de măsline şi în cel de somon. Asemenea carne este recomandată spre consum, fireşte ponderat, bolnavilor cu suferinţe cardiovasculare sau celor cu diabet zaharat. Carnea e mult mai bună, mult mai savuroasă în comparaţie cu altă carne de porc, a declarat Ioan Tătăran.

Acesta a mai arătat că cele două rase de porci nu sunt prea pretenţioase în privinţa alimentaţiei şi orice ţăran dornic să se implice în creşterea animalelor s-ar putea descurca.

Am vrut să readuc în atenţia publică rasele de porci Mangaliţa şi Bazna pe considerentul că tatăl meu a crescut ani îndelungaţi asemenea rase de porci şi cunosc calităţile gustative a cărnii.(...) E şi o rasă de porci uşor de ţinut, nu sunt animale pretenţioase şi orice gospodar cât ar fi de necăjit ar putea să ţină acasă asemenea porci numai cu resturile alimentare din gospodărie, dar şi cu buruienile care pot fi consumate de animale, a spus Ioan Tătăran.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş a mai subliniat că la nivel naţional se înregistrează peste 350.000 de capete de porc din cele două rase, însă sprijinirea fermierilor de către Ministerul Agriculturii nu va diminua importul de carne de porc pentru piaţa din România.

Guvernul a aprobat, în 10 ianuarie, Programul de ajutor de minimis pentru dezvoltarea raselor de suine românești Bazna și Mangalița în regim tradițional., de care vor beneficia în perioada 2018-2020. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial din 16 ianuarie 2018.

Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.

Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci.

Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel, se arată în comunicatul Guvernului transmis pentru AGROINFO.

Dacă ești interesat de CONDIȚIILE DE ELIGIBILITATE le găsești AICI: APROBAT DE GUVERN! AJUTORUL AȘTEPTAT de MULȚI FERMIERI!

Sursa declarații: Agerpres


Vizualizat: 5930 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CÂȚI CRESCĂTORI DE BOVINE IAU AJUTORUL DE 100 DE EURO PE CAP DE ANIMAL!

CÂȚI CRESCĂTORI DE BOVINE IAU AJUTORUL DE 100 DE EURO PE CAP DE ANIMAL!

28 septembrie 2020 - 17:45

TERMEN APIA 29 SEPTEMBRIE 2020. O singură zi a mai rămas pentru depunerea cererilor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat crescătorilor de bovine care dețin minim 91 de capete bovine femele. Cuantumul ajutorului este de 100 de euro/cap de bovină femelă cu vârsta de minim 24 de luni la data de 1 iulie 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTOARELOR DE CRIZĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTOARELOR DE CRIZĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

28 septembrie 2020 - 16:34

ULTIMA ZI. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că se depun cererile de solicitare a ajutoarelor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19, până la data de 29.09.2020, inclusiv.

SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

28 septembrie 2020 - 10:59

GERMANIA. Guvernul german ia în considerare acordarea unui ajutor fermierilor, după scăderea preţurilor cărnii de porc, în urma descoperirii a 32 de mistreţi infectaţi cu pestă porcină africană, în landul Brandenburg, din estul ţării, a anunţat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite Reuters.

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

28 septembrie 2020 - 10:02

ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.

CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA DE MAXIM 7.000 EURO/FERMA DE ANIMALE!

CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA DE MAXIM 7.000 EURO/FERMA DE ANIMALE!

28 septembrie 2020 - 09:03

ATENȚIE! CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că este deschisă sesiunea pentru depunerea cererilor pentru ajutoarele excepționale acordate micilor crescători de animale în cadrul Măsurii 21. Care este condiția obligatorie pe care un crescător de animale trebuie să o îndeplinească pentru a încasa ajutorul?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

28 septembrie 2020 - 07:57

SUBVENȚII APIA CA-N VESTUL EUROPEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat fermierilor, la o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia, zilele trecute, la Galați, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026. În prezent, fermierii români încasează pe hectar sume mai mici decât media europeană.

MINISTRUL OROS: RENUNȚĂM LA ANT ȘI DĂM BANII LA SCZ!

MINISTRUL OROS: RENUNȚĂM LA ANT ȘI DĂM BANII LA SCZ!

28 septembrie 2020 - 06:57

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA APIA ÎNCASATĂ DE CEI MAI MULȚI FERMIERI? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la o întâlnire cu fermierii din Galați, că o soluție pentru a scăpa de vânătorii de subvenții este renunțarea la ajutorul național tranzitoriu (ANT), subvenția de care beneficiază cei mai mulți fermieri și crescători de animale, și transferarea banilor la sprijinul cuplat, subvenția de care beneficiază puțini crescători de animale.

NOILE SUBVENȚII APIA! MESAJ URGENT MADR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOILE SUBVENȚII APIA! MESAJ URGENT MADR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

27 septembrie 2020 - 20:10

COMUNICAT MADR AJUTOARE EXCEPȚIONALE! Ministerul Agriculturii anunță crescătorii de animale care beneficiază de ajutoarele excepționale acordate în contextul crizei sanitare că mai au doar două zile la dispoziție pentru depunerea cererii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii