Iniţiativa de a invita fermierii să acorde câte o bulină albă sau neagră foştilor miniştri ai agriculturii pentru realizările din timpul mandatului a făcut senzaţie la Agraria.
Sute de persoane au venit la standul revistei Ferma pentru a-şi exprima opţiunea pe parcursul celor patru zile de expoziţie. Unii au dorit să o facă discret, departe de obiectivul camerei de filmat, alţii însă, mai curajoşi, nu s-au ferit să-şi argumenteze părerile pro sau contra.
Pentru Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Traian Remeş a fost de departe cel mai bun ministru care a deţinut portofoliul Agriculturii. „Ca fost ministru de Finanţe a ştiut exact de unde să ia banii şi acel sprijin de 5 milioane lei pe hectarul de grâu înfiinţat în toamna anului 2007 a adus României cea mai bună producţie de grâu din istoria post-decembristă”, consideră fermierul maramureşean. Pe de altă parte, susţine el, Gheorghe Flutur are meritul de a fi iniţiat asocierea în România, după care a venit Valeriu Tabără şi a distrus-o, iar abia acum Achim Irimescu a reuşit să finalizeze acest demers.
În schimb, când vine vorba de Daniel Constantin, Frânc e de părere că fostul vice-premier a avut şi realizări dar şi eşecuri, reproşându-i în special că a fost prea aservit politicului. „Cu el trebuia să fii foarte tenace şi insistent ca să-l faci să priceapă ce îţi doreşti. Spre exemplu, dacă nu mă zbăteam atât de mult, de sprijinul cuplat nu se discuta astăzi în România. Mi-a trebuit patru luni de zile să-l lămuresc de importanţa acestui aspect. Astfel s-a ajuns să avem cel mai mare sprijin cuplat pe cap de vacă din Europa, cea mai mare suprafaţă de lucernă, 386 mii de hectare la nivel naţional, cuprinsă în sprijinul cuplat, de care până la urmă tot vaca beneficiază”.
La capitolul nerealizări, Claudiu Frânc spune că cea mai mare greşeală care s-a făcut în mandatul lui Daniel Constantin a fost acea notificare trimisă la Bruxelles pe sprijinul voluntar cuplat la vacă. „Cunosc fermier care deţine 27 de capete înregistrate pentru control în registrul genealogic, plăteşte pentru ele, însă eligibile sunt numai nouă şi nu primeşte nici un ban. Şi deşi se putea modifica această chestiune în Consiliul de miniştri din 2015, Constantin nu a avut puterea de negociere”, susţine liderul crescătorilor de bovine din România. Chiar şi aşa, spune el, catastrofa numărul unu pentru agricultura românească a fost Mihail Dumitru, „un om care a distrus tot, ne-a dus de la 700 lei pe cap de vacă la 400 de lei”.
Citeşte mai multe opinii în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!