ÎNTÂLNIRE DE GRAD ZERO! Fermierii români pot să participe la o întâlnire extrem de importantă, unde vor afla informații care-i ajută să obțină subvenția cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat. Pentru crescătorii de animale din România se vor uni, într-un singur loc, toate registrele genealogice din țară.
Pe 8 septembrie 2017, la AGROMALIM Arad, va fi întâlnirea tuturor reprezentanților registrelor genealogice din România, unde sunt înscrise toate rasele de bovine crescute de fermieri români. Mai mult decât atât, la eveniment vor fi prezenți și reprezentanți ai registrelor genealogice din Ungaria, Slovenia, Italia, profesori universitari și cercetători din agricultură, susține fermierul Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental Brașov.
Vom explica importanța registrelor genealogice, rolul lor esențial. În România, în ultimul timp, am observat că se contestă activitatea registrelor genealogice, lucrul care nu este adevărat pentru că un program de ameliorare se întinde pe ani și în fiecare etapă este ceva de făcut. Noi, cei din sectorul bovine, nu ne simțim vizați, dar nu este frumos să contești activitatea unora, când nici măcar nu ești implicat în treaba respectivă.
Cu o zi înainte de acest eveniment, de această întâlnire a registrelor genealogice, adică pe 7 septembrie 2017, tot în cadrul AGROMALIM, vom avea o ședință comună cu toate asociațiile crescătorilor de bovine care se ocupă de controlul oficial al producțiilor/performanțelor la bovine (COP) și care sunt afiliate registrelor genealogice, declară Zoltan Haller (în foto), vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental, pentru AGROINFO.
Este deja un lucru știut de fermieri că e necesară înscrierea animalelor din ferme în controlul oficial al producțiilor (COP) pentru ca, ulterior, acestea să figureze în registrele genealogice ale raselor. Înscrierea în registrul genealogic al rasei este o condiție esențială pentru obținerea sprijinului cuplat zootehnic (SCZ), atât pentru bovine, cât și pentru ovine și caprine. În acest moment, sprijinul cuplat este subvenția cu valoarea cea mai mare din zootehnie. În ultimul timp, în rândul crescătorilor de ovine au apărut suspiciuni legate de emiterea în fals a certificatelor de origine pentru ovine, acte care le asigură acestora eligibilitatea pentru sprijinul cuplat.
DETALII AICI: EXPLODEAZĂ NECAZURILE FERMIERILOR ADEVĂRAȚI! OIERII VIN LA BUCUREȘTI!
PREMIU DE 2.000 DE EURO!
În altă ordine de idei, fermierul Zoltan Haller anunță și un premiu important pentru care se vor bate toți fermierii care vor participa la AGROMALIM. Toți cei care trec pragul expoziției au o șansă să câștige premiul. O junincă gestantă, rasa Bălțată Românească, cu o valoare de aproximativ 2.000 de euro. Juninca este oferită de organizatori, cu contribuția asociației noastre, care constă în emiterea acelui certificat de origine care atestă valoarea animalului, mai spune Haller.
AGROMALIM este un eveniment de marcă din agricultură, care se va desfășura la Arad, în perioada 7 septembrie - 10 septembrie 2017. Expoziția este găzduită de Complexul Expo Arad.