Funcționarii APIA nu și-au permis un răgaz nici la sfârșit de săptămână, spun surse din Ministerul Agriculturii. Sub presiunea protestului fermierilor, angajații au fost obligați să pună la punct baza de date cu animalele eligibile ca să se poată plăti ajutoarele naționale tranzitorii.
Baza de date deținută de Agenția Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) este o tragedie, spune Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte.
Contractul pe care l-a avut ANSVSA cu IQ Management care administra această bază de date a expirat. Datele au fost preluate de STS, dar IQ Management, din ce am aflat, nu le-ar fi dat și drepturi asupra programului, sub pretextul că softul e creat de ei și le aparține. Așa că nu se pot introduce informații noi în sistem. Pentru serviciile ei, firma IQ Management ar fi încasat până acum 53 de milioane de euro de la bugetul de stat, explică Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.
Noi am propus ca evidența animalelor eligibile să treacă la ANAF sau la Ministerul Agriculturii. Este, totuși, o evidență de importanță națională, este de părere Marcel Andrei, liderul Sindicatului Național al Crescătorilor de Oi și Capre.
Contractul cu IQ Management pentru Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) a fost semnat în urmă cu aproape 11 ani când președinte ANSVSA era Liviu Harbuz. Scopul SNIIA era să existe o evidență a nașterilor, deceselor, vânzărilor și sacrificărilor de animale, așa cum impunea Uniunea Europeană. Un an mai târziu, Curtea de Conturi a României a constatat că acest contract a adus prejudicii statului român de 276,8 miliarde de lei. Anul trecut, tot Curtea de Conturi informa că există o diferență de nouă milioane de capete de animale între ce au declarat fermierii și ce era înregistrat în sistem. APIA ar fi dat ilegal subvenții mai multor fermieri.