SUBVENȚII APIA 2019! Crescătorii de bovine nu sunt mulțumiți de ultimele modificări făcute în Ordinul subvențiilor, Ordinul 619/2015, cu privire la sprijinul cuplat, subvenția europeană cu valoarea cea mai mare din zootehnie. Un crescător de bovine din județul Sălaj spune că atâta timp cât sprijinul este cuplat cu hârtiile, nu cu producția, dezastrul din zootehnie nu se poate evita
Pe data de 20 decembrie 2018, Ministerul Agriculturii a publicat, pe pagina sa oficială, un proiect de ordin care modifică criteriile de eligibilitate pentru câteva scheme de plată din agricultură prevăzute de Ordinul 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi din agricultură. Timp de 10 zile, adică până pe data de 30 decembrie 2018, fermierii interesați de aceste modificări, organizațiile crescătorilor, instituțiile pot transmite opinii/propuneri/sugestii.
Pentru crescătorii de bovine sunt noutăți legate de sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie. Schimbările nu-i mulțumesc deloc pe crescătorii de bovine. Vă reamintim care sunt schimbările făcute pentru sprijinul cuplat bovine:
SPRIJIN CUPLAT VACI DE CARNE
„Vacile de carne şi/sau vacile metise cu rase de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei şi taurii de reproducţie din rase de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei.”
ACT ATAȘAT CERERII APIA PENTRU SCZ TAURINE DIN RASE DE CARNE:
Pentru taurii de reproducţie din rase de carne, vacile din rase de carne, vacile metise cu rase de carne, tineretul mascul şi/sau femel din rase de carne şi tineretul mascul şi/sau femel metis cu rase de carne, adeverinţa eliberată de agenţia/asociaţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, care certifică rasa pentru animalele solicitate, prin
verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de însămânţări artificiale/documentele de montă naturală, precum şi înscrierea/înregistrarea, după caz, în registrul genealogic al rasei pentru taurii de reproducţie din rase de carne, vacile din rase de carne şi vacile metise cu rase de carne, avizată de ANZ prin oficiile judeţene, după caz.
SPRIJIN CUPLAT VACI DE LAPTE
”Să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei.” Până acum, erau exceptate de la această condiție vacile de lapte din zona montană. Așadar, a fost eliminată această excepție.
ACT ATAȘAT CERERII APIA PENTRU SCZ VACI DE LAPTE:
Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea vacilor de lapte, pentru care se solicită SCZ, în registrul genealogic al rasei, avizată de ANZ, după caz.
Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din Români, ACBCR, anunță, pe pagina sa oficială Facebook, crescătorii de animale că propunerile pentru proietul de ordin, publicat pe pagina MADR, pot fi trimise până pe 30/12/2018! Deci, până la data de 30 decembrie 2018 acest proiect de ordin care modifică Ordinul 619/2015 este în consultare publică, iar fermierii pot să trimită propuneri pentru modificare condițiilor impuse la obținerea subvențiilor.
Noi credem că având în vedere evoluția SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.), respectiv scăderea drastică a cuantumului, se impune o întâlnire cu conducerea MADR, pentru a evita dezastrul care se prefigurează în sectorul creșterii bovinelor! A fost postat un mesaj pe pagina Facebook a Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne, a cărui președinte este fermierul Dumitru Grigorean.
La mesajul conducerii Asociației, a răspuns un crescător de bovine din județul Sălaj, care susține că legarea sprijinului cuplat de niște hârtii și nu de producție duce direct la dezastru.
Atâta timp cât sprijinul rămâne cuplat cu hârtiile, dezastrul este iminent. Dacă sprijinul ar fi cuplat cu producția, ar fi o șansă de redresare in timp. Varianta actuala subvenționează indirect fermele din afara de unde se cumpără juninci cu acte. Iar pe urma , nu mai interesează pe nimeni producția, adică cantitatea de carne rezultata, a spus crescătorul de bovine din Sălaj.