Mare parte a crescătorilor de vaci de lapte din zona montană nu vor beneficia de sprijinul voluntar cuplat acordat din bani europeni. Fermierii nu se încadrează în condițiile impuse de Comisia Europeană și cei mai mulți dintre ei nu vor încasa cei 250 de euro/cap de animal.
Pentru noua subvenție, acest sprijin voluntar cuplat, există un potențial de 350.000 de capete de vaci de lapte. Vorbesc de zonele defavorizate din toată țara. 250 de euro/cap de animal este plafonul maxim la vaca de lapte. Sunt bani frumoși și ne-ar prinde bine. Din aceste 350.000 de capete doar 100.000 sunt eligibile pentru plata sprijinului cuplat. Practic, pierdem banii europeni pentru celelalte 250.000 de capete pentru că s-au stabilit niște condiții imposibil de respectat de crescătorii de animale din zona defavorizată. Un fermier trebuie să aibă de la 10 capete în sus, animalele să fie cuprinse în control oficial, să existe un Registru genealogic, de la o vacă să obții 4.000 litri de lapte/an și să nu fie mai bătrână de 8 ani. Sunt foarte puțini fermieri care au 10 capete de vaci de lapte, pentru control oficial nu avem personal, Registru genealogic nu am avut niciodată, vacile noastre nu dau atâta lapte și avem multe mai bătrâne de 8 ani, le ținem pentru că mai dau lapte. Nu le exploatăm intens, cum e exploatată rasa Holstein. În zona noastră, a Munților Apuseni, se cresc mai mult vaci de lapte, avem aproximativ 45.000 de vaci de lapte. Niciuna nu va primi sprijinul cuplat, spune Aurel Stan, președintele Federației Micilor Fermieri, Câmpeni, județul Alba.
Fermierii au încercat să discute cu echipa Ministerului Agriculturii, dar nu există nicio posibilitate ca ei să încaseze acești bani. Inițial, au vrut să iasă în stradă însă acțiunea ar fi fost sortită eșecului pentru că regulile sunt impuse de Comisia Europeană. Deocamdată, crescătorii de animale spun că se mulțumesc și cu ajutorul național tranzitoriu (ANT), estimat undeva la 500 de lei/cap de animal. Chiar dacă ajutorul ăsta e ca o lumânare pe un mormânt, e binevenit. Dar e păcat că mințile luminate de la București nu au știut să negocieze pentru noi la Comisia Europeană, adaugă Aurel Stan.
În ședința de săptămâna aceasta, Guvernul a mărit cu 3 milioane de euro plafonul alocat ajutorului specific pentru crescătorii de vaci de lapte din zonele defavorizate. Astfel, suma totală alocată pentru plata subvențiilor pentru vacile de lapte a crescut de la 22.447.205 euro la 25.447.205 euro, implicit a săltat și suma totală alocată subvențiilor pentru bovine de lapte și de carne, ovine și caprine din zona defavorizată, de la 39.824.205 euro la 42.824.205 euro. Cele 3 milioane de euro provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). De fapt, a fost transferată suma care era destinată constituirii unui Fond Mutual în agricultură. Transferul banilor s-a făcut cu acordul DGAgri și este justificat de creșterea, în 2014, cu 50.000 de capete a efectivului de vaci de lapte. În zona defavorizată sunt acum aproape 349.000 de vaci de lapte, eligibile la plată. Dacă nu s-ar fi suplimentat suma, cuantumul subvenției pe cap de animal ar fi scăzut.
Până marți, 30 iunie, termenul limită stabilit de Regulamentul european, APIA este obligată să vireze în conturile fermierilor din zona defavorizată subvențiile restante de anul trecut. APIA a înregistrat 97.665 de cereri de solicitare a ajutorului specific acordat producătorilor de lapte și carne de vită, pentru un număr total de 373.385 de capete de animale, respectiv 4.324 capete de bivolițe de lapte, 348.634 capete de vaci de lapte și 20.427 capete de taurine de carne, a declarat zilele trecute pentru Agroinfo, Mihai Puțintei, șeful APIA.