AGROINFO.RO Veste bună pentru crescătorii de animale din România! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu-i va mai sancționa cu excluderea de la plata subvențiilor din zootehnie în cazul în care un animal își pierde crotaliile. Sancțiunea nu va mai fi aplicată din 2021, odată cu implementarea noii politici agricole comune (PAC). Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European.
Din 2021 încolo, nu o să mai fiți penalizați dacă-și pierd oile, caprele crotaliile. Pentru că, până acum, știți bine, că era o penalizare destul de mare. Și am avut discuții cu doamnele de acolo (Bruxelles, Comisia Europeană n.r.) și am spus: doamnă, dacă dumneata îți pierzi cercelul, te bate bărbatul acasă? Nu te bate. Așa că nu o să mai fiți sancționați, le-a spus europarlamentarul Daniel Buda (PPE) crescătorilor de ovine și caprine care au participat pe 8 februarie 2020 la întâlnirea reprezentanților asociațiilor crescătorilor cu autoritățile, organizată de mai multe asociații din oierit la Sibiu.
Crotalie înseamnă marca aplicată pe ureche care permite identificarea individuală a animalelor. Lipsa unei crotalie poate exclude animalul de la plata subvențiilor APIA, sprijin cuplat zootehnic și ajutor național tranzitoriu. Potrivit informațiilor furnizate pentru AGROINFO de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), animalele sunt identificate și înregistrate pe baza crotaliilor:
Numărul de crotalii care trebuie să fie aplicat animalelor
a) Bovinele trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
b) Ovinele şi caprinele născute până la 31 decembrie 2007 trebuie să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă.
c) Ovinele şi caprinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 - 1 ianuarie 2010 trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
d) Ovinele şi caprinele născute începând cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate şi cu o crotalie auriculară electronică ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului, este precizat în Ghidul APIA pentru solicitanții ajutoarelor naționale tranzitorii și sprijinului cuplat în sectorul zootehnic.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.