PROPUNERE PENTRU O NOUĂ SUBVENȚIE! Ministerul Agriculturii este în discuții cu fermierii pentru acordarea unui nou ajutor de minimis. Suma acordată pe cap de animal, de care vor beneficia fermierii, ar trebui să salveze de la dispariție două rase de porci, extrem de căutate de străini pentru calitatea extraordinară a cărnii, dar neglijate de români: Mangalița și Bazna.
Asociația Crescătorilor de Porci Mangalița este în discuții avansate cu Ministerul Agriculturii pentru un nou ajutor de minimis. Crescătorii de porci au propus deja și sumele care să le fie acordate fermierilor pentru ca aceste două rase de suine să nu dispară din România.
Am propus sume pe cap de animal pentru acest ajutor. Am trimis și o adresă la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ). Noi am propus să fie un ajutor de minimis la tineretul porcin statul să contribuie cu 450 de lei/cap de animal sau 100 de euro, iar pentru scrofițe și vieruși să dea un ajutor de 2.500 de lei/cap de animal. Așa cum s-a dat și pentru achiziționarea berbecilor de rasă, declară Alexandru Nagy, președintele Asociației Crescătorilor de Porci Mangalița, exclusiv pentru AGROINFO.
Alexandru Nagy se ocupă de mai bine de 30 de ani cu conservarea acestor rase, fiind cercetător la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Turda. El a declarat că, în România, mai sunt doar 430 de porci din rasa Mangalița (în foto) pentru care fermierii solicită plăți compensatorii în cadrul Pachetului 8 - animale de fermă cu risc de abandon, măsura 10 agro-mediu și climă PNDR 2020. Cât privește rasa Bazna dezastrul este evident, fiind solicitate la plată doar 38 de capete de porci din această rasă. Nu sunt în toată țara 50 de scroafe din rasa Bazna. În scurt timp și cu pași repezi rasa asta se topește, spune cercetătorul.
Prin acest ajutor pe care-l solicităm domnului ministru Petre Daea, pentru că domnia-sa este singurul în măsură să ne ajute, noi urmărim să se mărească efectivul de animale.
Considerându-le rase autohtone, am zis să demarăm o treabă ca să avem cât mai mulți fermieri care să se ocupe de aceste rase.
Și atunci, Ministerul Agriculturii a zis: bun, cumva vă ajutăm, astfel încât prețul să fie mai mic pentru cumpărător, porcii din aceste rase să aibă căutare și fermele să se dezvolte. Va fi un de ajutor de minimis. Și astăzi (joi, 21 septembrie n.r.) am discutat de trei ori cu ministerul, adaugă Nagy.
Asociația Crescătorilor de Porci Mangalița are aproximativ 50 de fermieri membri și deține Registrul genealogic pentru rasa Mangalița.