Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! INTERDICȚIE PENTRU CEL MAI BOGAT OIER DIN ROMÂNIA!

Publicat: 14 mai 2018 - 15:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VERIFICĂRI FULGER! SCANDALUL BERBECILOR DE RASĂ FĂRĂ RASĂ IZBUCNEȘTE ÎN FORȚĂ! Cel mai bogat oier din România, Dumitru Andreșoi, are INTERDICȚIE! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) i-a suspendat dreptul de a mai elibera certificate de origine pentru berbeci, prin Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, pe care o conduce. Interdicția a fost dată pe 4 mai 2018 și va fi menținută până când ANZ va finaliza verificările serioase pe care le face la această asociație.

Scandalul berbecilor, care sunt transformați peste noapte în berbeci de rasă prin emiterea unor certificate de origine de către asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine, este pe masa Ministerului Agriculturii și a Agenției Naționale de Zootehnie.  Lupta celor trei ciobani, Gheorghe Dănulețiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul, din județul Sibiu, Dan Petrescu, din județul Argeș și Ionică Sterp, din județul Bihor, care-și spun ciobani adevărați pentru că au tradiția oieriului în familie, este departe de a fi încheiată. Presate de insistența ciobanilor adevărați, instituțiile statului au declanșat tăvălugul controalelor care încep să scoată la lumină afacerile derulate la granița cu legea în oieritul din România.

ANZ a demarat controlarea la sânge a certificatelor de origine pentru berbecii de rasă fără rasă! Verificările sunt concentrate pe Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, declară directorul ANZ, Lelior Iacob, exclusiv pentru AGROINFO. Președintele asociației este Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier român, numărul mioarelor din turma sa, potrivit spuselor sale, ar ajunge undeva la peste 40.000 de capete.

Totul din acest scandal se leagă de împărțirea banilor europeni pentru cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat. Vă reamintim că valoarea acestei subvenții, pentru anul 2017, a fost de 25 de euro/cap de oaie. O diferență colosală între această subvenție pe care o încasează puțini oieri din România și ajutorul național tranzitoriu pentru ovine, situat în jurul valorii de 20 de lei/cap de oaie, ajutor pe care-l încasează aproape toți crescătorii de ovine.

Inflația, ca să-i spunem așa, de berbeci de rasă a izbucnit odată cu acordarea sprijinului cuplat. Subvenția este încasată de oierii români pentru berbecii de rasă, înscriși în registrele genealogice ale raselor respective, și pentru ovinele femele, chiar dacă nu sunt înscrise în registrele genealogice, dar condiția este să se respecte raportul: un berbec de rasă la 35 de femele ovine.  De ce au apărut pe piață puzderie de berbeci de rasă? Bănuiala este că ar fi fost emise pe bandă rulantă certificate de origine pentru berbeci care nu au legătură cu nicio rasă, dar care prin emiterea unui act de origine și înscrierea în registrele genealogice au devenit brusc de rasă.

Registrele genealogice pentru ovine sunt menținute și gestionate de mai multe asociații ale crescătorilor de ovine. Pentru fiecare rasă există o asociație care se ocupă de controlul oficial al producțiilor/performanțelor (COP) și care are acreditare  emisă de ANZ pentru menținerea și conducerea registrului genealogic (RG). Astfel, eliberarea certificatelor de origine pentru berbeci este făcută de asociațiile respective, la fel și înscrierea animalelor în cărțile de rasă.

AGROINFO  a intrat în posesia unui document ANZ care confirmă, negru pe alb, că Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, i s-a suspendat dreptul de a mai elibera certificate de origine pentru berbeci. Interdicția a fost dată pe 4 mai 2018 și trebuie menținută până la finalizarea verificărilor făcute de ANZ la această asociație.

cert-origine_bAceastă mențiune este făcută în dreptul Asociației Crescătorilor de Ovine Hunedoara, pe documentul ANZ cu asociațiile acreditate pentru registrele genealogice.

Exclusiv pentru AGROINFO, directorul ANZ, Lelior Iacob, răspunde la întrebările noastre despre verificările pe care le face în acest moment la berbecii de rasă fără rasă, care au, culmea, certificate de origine.

Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara are suspendat dreptul de a elibera certificate de origine pentru berbeci? Faceți controale la toate asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine sau doar la această asociație?

Am concentrat controalele pe asociația asta (Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.), dar am diversificat și la celelalte. Asociația are în continuare acreditare pentru registrul geneloagic (este vorba de registrul genealogic pentru rasa  de ovine Țurcană n.r.), dar noi i-am suspendat dreptul de a mai emite certificate de origine până la finalizarea verificărilor pe care le facem noi.

lelior-iacob_b

Lelior Iacob, directorul ANZ

Suspendarea dreptului de a emite certificate de origine este o procedură obișnuită în cazul controalelor ANZ?

Nu am mai avut probleme de genul ăsta până acum.

Deci, este pentru prima oară când se pune această interdicție. Ați luat această măsură pentru că s-ar fi eliberat certificate de origine aiurea, pentru berbeci care nu sunt de rasă?

Discuțiile nu au fost pe tema asta, nimeni nu a verificat și a spus că au fost eliberate certificate de origine aiurea. Nu. Au fost berbeci care au fost livrați de acolo, la care nu pot să le dau certificate de origine. Nu are nicio legătură una cu alta.

Deci, asociația a eliberat certificate de origine pentru niște berbeci care nu corespundeau?

Nu, nu. Toate certificatele de origine eliberate de asociația respectivă corespund din toate punctele de vedere. Dar, pe lângă acești berbeci, am înțeles că au fost găsiți berbeci pentru care nu pot să dau certificate de origine. Deci, berbeci care nu aveau nicio legătură cu activitatea de selecție. Dar până la finalizarea verificărilor noi am luat măsura asta, ca să fim un pic precauți, să nu lărgim sfera asta de incertitudine.

AGROINFO, publicație echilibrată și imparțială, l-a întrebat, așa cum este corect, și pe Dumitru Andreșoi, cel mai bogat oier român, dacă are probleme cu Registrul genealogic pentru rasa Țurcană. AGROINFO l-a întrebat pe președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara dacă i s-a suspendat acreditarea pentru registrul genealogic sau dacă ANZ a luat o altă măsură de suspendare.

Nu, nu! Doamne ferește! Chiar am fost ieri (joi, 10 mai 2018 n.r.) la ANZ, la București, pentru modificări la programul de ameliorare, că intră din 1 noiembrie noul regulament 1012 (regulament european n.r.) și trebuie să le facem în concordanță. daea-si-andresoi_bNoul regulament european devine obligatoriu și pe programele de ameliorare trebuie să le punem în concordanță cu regulamentul european. (în foto îl aveți pe crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi alături de ministrul agriculturii, Petre Daea, cel mai bogat oier român ar fi și unul dintre ambasadorii promovării produselor din oaie)

De exemplu, la mine ( la asociație n.r.) nu au fost mari...adică modificări. Regulamentul e în vigoare din 2016, dar devine obligatoriu dn 1 noiembrie 2018. Deci, până acum, nu era obligatoriu. Ce devine obligatoriu? Toată lumea care are registrele genealogice, o să aibă în registru, în secțiunea secundară nu mai pot fi decât femele. Nu mai pot fi masculi fără origine.

Deci, animalele care sunt în secțiunea secundară la registru trebuie montate cu berbeci cu origine. Eu cel puțin, la mine la asociație, am pregătit din 2016. Le-am spus: măi băieți, cumpărați berbeci mai puțini în fiecare an, 10%, 20%, să nu vă fie greu în ultimul an să vă luați berbeci, că altfel trebuie să-i scoateți din control (controlul oficial al performanțelor, COP ). Deci, la noi nu sunt probleme, declară Dumitru Andreșoi.

În acest moment, crescătorii de ovine și-ar lua certificate de origine pentru berbeci de la cealaltă asociație care deține registrul genealogic pentru rasa Țurcană, Asociația Păstorul Arad. dacia-sters_bAGROINFO a intrat în posesia unor certificate de origine în care numele Asociației Dacia este șters și ar fi pusă ștampila celeilalte asociații.

 


Vizualizat: 27197 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

23 octombrie 2020 - 07:55

PARLAMENTUL EUROPEAN A SCHIMBAT DATA DE REFERINȚĂ! Ce nu a reușit ministrul agriculturii, Adrian Oros, să facă la Consiliul AGRIFISH, ținut la Luxembourg în zilele de 19 și 20 octombrie 2020, au reușit europarlamentarii români. Ministrul agriculturii a comunicat aseară, 22 octombrie 2020, că noua data de referință pentru ajutorul acordat bovinelor de carne este anul 2018. Vechea data de referință era 31 ianuarie 2013.

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 octombrie 2020 - 07:13

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi seara, în debutul ședinței de Guvern, că au fost autorizați la plata avansului la subvențiile APIA 602.306 fermieri din cei 830.898 de fermieri care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 19:07

ANUNȚ OFICIAL! Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru încă 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii