Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! INTERDICȚIE PENTRU CEL MAI BOGAT OIER DIN ROMÂNIA!

Publicat: 14 mai 2018 - 15:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VERIFICĂRI FULGER! SCANDALUL BERBECILOR DE RASĂ FĂRĂ RASĂ IZBUCNEȘTE ÎN FORȚĂ! Cel mai bogat oier din România, Dumitru Andreșoi, are INTERDICȚIE! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) i-a suspendat dreptul de a mai elibera certificate de origine pentru berbeci, prin Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, pe care o conduce. Interdicția a fost dată pe 4 mai 2018 și va fi menținută până când ANZ va finaliza verificările serioase pe care le face la această asociație.

Scandalul berbecilor, care sunt transformați peste noapte în berbeci de rasă prin emiterea unor certificate de origine de către asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine, este pe masa Ministerului Agriculturii și a Agenției Naționale de Zootehnie.  Lupta celor trei ciobani, Gheorghe Dănulețiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul, din județul Sibiu, Dan Petrescu, din județul Argeș și Ionică Sterp, din județul Bihor, care-și spun ciobani adevărați pentru că au tradiția oieriului în familie, este departe de a fi încheiată. Presate de insistența ciobanilor adevărați, instituțiile statului au declanșat tăvălugul controalelor care încep să scoată la lumină afacerile derulate la granița cu legea în oieritul din România.

ANZ a demarat controlarea la sânge a certificatelor de origine pentru berbecii de rasă fără rasă! Verificările sunt concentrate pe Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, declară directorul ANZ, Lelior Iacob, exclusiv pentru AGROINFO. Președintele asociației este Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier român, numărul mioarelor din turma sa, potrivit spuselor sale, ar ajunge undeva la peste 40.000 de capete.

Totul din acest scandal se leagă de împărțirea banilor europeni pentru cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat. Vă reamintim că valoarea acestei subvenții, pentru anul 2017, a fost de 25 de euro/cap de oaie. O diferență colosală între această subvenție pe care o încasează puțini oieri din România și ajutorul național tranzitoriu pentru ovine, situat în jurul valorii de 20 de lei/cap de oaie, ajutor pe care-l încasează aproape toți crescătorii de ovine.

Inflația, ca să-i spunem așa, de berbeci de rasă a izbucnit odată cu acordarea sprijinului cuplat. Subvenția este încasată de oierii români pentru berbecii de rasă, înscriși în registrele genealogice ale raselor respective, și pentru ovinele femele, chiar dacă nu sunt înscrise în registrele genealogice, dar condiția este să se respecte raportul: un berbec de rasă la 35 de femele ovine.  De ce au apărut pe piață puzderie de berbeci de rasă? Bănuiala este că ar fi fost emise pe bandă rulantă certificate de origine pentru berbeci care nu au legătură cu nicio rasă, dar care prin emiterea unui act de origine și înscrierea în registrele genealogice au devenit brusc de rasă.

Registrele genealogice pentru ovine sunt menținute și gestionate de mai multe asociații ale crescătorilor de ovine. Pentru fiecare rasă există o asociație care se ocupă de controlul oficial al producțiilor/performanțelor (COP) și care are acreditare  emisă de ANZ pentru menținerea și conducerea registrului genealogic (RG). Astfel, eliberarea certificatelor de origine pentru berbeci este făcută de asociațiile respective, la fel și înscrierea animalelor în cărțile de rasă.

AGROINFO  a intrat în posesia unui document ANZ care confirmă, negru pe alb, că Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, i s-a suspendat dreptul de a mai elibera certificate de origine pentru berbeci. Interdicția a fost dată pe 4 mai 2018 și trebuie menținută până la finalizarea verificărilor făcute de ANZ la această asociație.

cert-origine_bAceastă mențiune este făcută în dreptul Asociației Crescătorilor de Ovine Hunedoara, pe documentul ANZ cu asociațiile acreditate pentru registrele genealogice.

Exclusiv pentru AGROINFO, directorul ANZ, Lelior Iacob, răspunde la întrebările noastre despre verificările pe care le face în acest moment la berbecii de rasă fără rasă, care au, culmea, certificate de origine.

Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara are suspendat dreptul de a elibera certificate de origine pentru berbeci? Faceți controale la toate asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine sau doar la această asociație?

Am concentrat controalele pe asociația asta (Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.), dar am diversificat și la celelalte. Asociația are în continuare acreditare pentru registrul geneloagic (este vorba de registrul genealogic pentru rasa  de ovine Țurcană n.r.), dar noi i-am suspendat dreptul de a mai emite certificate de origine până la finalizarea verificărilor pe care le facem noi.

lelior-iacob_b

Lelior Iacob, directorul ANZ

Suspendarea dreptului de a emite certificate de origine este o procedură obișnuită în cazul controalelor ANZ?

Nu am mai avut probleme de genul ăsta până acum.

Deci, este pentru prima oară când se pune această interdicție. Ați luat această măsură pentru că s-ar fi eliberat certificate de origine aiurea, pentru berbeci care nu sunt de rasă?

Discuțiile nu au fost pe tema asta, nimeni nu a verificat și a spus că au fost eliberate certificate de origine aiurea. Nu. Au fost berbeci care au fost livrați de acolo, la care nu pot să le dau certificate de origine. Nu are nicio legătură una cu alta.

Deci, asociația a eliberat certificate de origine pentru niște berbeci care nu corespundeau?

Nu, nu. Toate certificatele de origine eliberate de asociația respectivă corespund din toate punctele de vedere. Dar, pe lângă acești berbeci, am înțeles că au fost găsiți berbeci pentru care nu pot să dau certificate de origine. Deci, berbeci care nu aveau nicio legătură cu activitatea de selecție. Dar până la finalizarea verificărilor noi am luat măsura asta, ca să fim un pic precauți, să nu lărgim sfera asta de incertitudine.

AGROINFO, publicație echilibrată și imparțială, l-a întrebat, așa cum este corect, și pe Dumitru Andreșoi, cel mai bogat oier român, dacă are probleme cu Registrul genealogic pentru rasa Țurcană. AGROINFO l-a întrebat pe președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara dacă i s-a suspendat acreditarea pentru registrul genealogic sau dacă ANZ a luat o altă măsură de suspendare.

Nu, nu! Doamne ferește! Chiar am fost ieri (joi, 10 mai 2018 n.r.) la ANZ, la București, pentru modificări la programul de ameliorare, că intră din 1 noiembrie noul regulament 1012 (regulament european n.r.) și trebuie să le facem în concordanță. daea-si-andresoi_bNoul regulament european devine obligatoriu și pe programele de ameliorare trebuie să le punem în concordanță cu regulamentul european. (în foto îl aveți pe crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi alături de ministrul agriculturii, Petre Daea, cel mai bogat oier român ar fi și unul dintre ambasadorii promovării produselor din oaie)

De exemplu, la mine ( la asociație n.r.) nu au fost mari...adică modificări. Regulamentul e în vigoare din 2016, dar devine obligatoriu dn 1 noiembrie 2018. Deci, până acum, nu era obligatoriu. Ce devine obligatoriu? Toată lumea care are registrele genealogice, o să aibă în registru, în secțiunea secundară nu mai pot fi decât femele. Nu mai pot fi masculi fără origine.

Deci, animalele care sunt în secțiunea secundară la registru trebuie montate cu berbeci cu origine. Eu cel puțin, la mine la asociație, am pregătit din 2016. Le-am spus: măi băieți, cumpărați berbeci mai puțini în fiecare an, 10%, 20%, să nu vă fie greu în ultimul an să vă luați berbeci, că altfel trebuie să-i scoateți din control (controlul oficial al performanțelor, COP ). Deci, la noi nu sunt probleme, declară Dumitru Andreșoi.

În acest moment, crescătorii de ovine și-ar lua certificate de origine pentru berbeci de la cealaltă asociație care deține registrul genealogic pentru rasa Țurcană, Asociația Păstorul Arad. dacia-sters_bAGROINFO a intrat în posesia unor certificate de origine în care numele Asociației Dacia este șters și ar fi pusă ștampila celeilalte asociații.

 


Vizualizat: 27045 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

LIBER LA EXPORTUL DE OVINE VII!

LIBER LA EXPORTUL DE OVINE VII!

06 iulie 2020 - 19:21

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți crescători de ovine îngrijorați că exportul de ovine vii ar fi suspendat. Samsarii, intermediarii, cei care achiziționează miei pentru export ar fi răspândit zvonuri că exportul de ovine vii s-a închis pentru a scădea prețul pe kilogramul în viu la mieii pentru export.

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

06 iulie 2020 - 13:25

VOCEA CRESCĂTORULUI DIN ROMÂNIA! Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis astăzi către AGROINFO o adresă pe care a depus-o la cabinetul ministrului agriculturii, Adrian Oros. Crescătorii de bovine sunt revoltați de prevederile Ordinului MADR care stabilește regulile pentru monta naturală autorizată. Ei susțin că este aberant acest Ordin și că au fost autorizați la montă tauri aduși din Polonia, Franța, fără certificate zootehnice.

REPLICA EUROPARLAMENTARULUI CARMEN AVRAM pentru APICULTORII ROMÂNI!

REPLICA EUROPARLAMENTARULUI CARMEN AVRAM pentru APICULTORII ROMÂNI!

06 iulie 2020 - 11:38

DREPT LA REPLICĂ! Europarlamentarul român Carmen Avram (S&D) a transmis către AGROINFO un Drept la replică la Scrisoarea deschisă a apicultorilor, publicată de noi săptămâna trecută. Publicăm integral replica europarlamentarului.

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

06 iulie 2020 - 10:53

ANUNȚ MADR. Ordinul nr.180 din 30.06.2020 pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, stabilește regulile obligatorii pentru organizarea și desfășurarea montei naturale autorizată pentru fiecare specie de animal în parte.

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

06 iulie 2020 - 09:52

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt regulile pe care sunt obligați fermierii să le respecte în acest an pentru a încasa subvențiile agricole solicitate în Campania 2020.

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

06 iulie 2020 - 09:25

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează care sunt eșantioanele de control în teren, stabilite până la această dată, în cadrul Campaniei 2020 pentru plata subvențiilor agricole cuvenite fermierilor români pentru acest an.

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

06 iulie 2020 - 09:03

CONTROL APIA PE TEREN! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început de la 1 iulie 2020 eșantionarea fermierilor pentru efectuarea controlului la fața locului. AGROINFO vă spune ce verificări face APIA pentru fiecare schemă de plată în parte. Informațiile ne-au fost furnizate de către APIA.

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

06 iulie 2020 - 08:39

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt termenele stabilite pentru plata subvențiilor APIA în luna iulie 2020.

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Sfatul medicului

Sfatul medicului
Dacă vă e frică să nu vă îngrăşaţi... Detalii