KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! INTERDICȚIE PENTRU CEL MAI BOGAT OIER DIN ROMÂNIA!

Publicat: 14 mai 2018 - 15:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VERIFICĂRI FULGER! SCANDALUL BERBECILOR DE RASĂ FĂRĂ RASĂ IZBUCNEȘTE ÎN FORȚĂ! Cel mai bogat oier din România, Dumitru Andreșoi, are INTERDICȚIE! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) i-a suspendat dreptul de a mai elibera certificate de origine pentru berbeci, prin Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, pe care o conduce. Interdicția a fost dată pe 4 mai 2018 și va fi menținută până când ANZ va finaliza verificările serioase pe care le face la această asociație.

Scandalul berbecilor, care sunt transformați peste noapte în berbeci de rasă prin emiterea unor certificate de origine de către asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine, este pe masa Ministerului Agriculturii și a Agenției Naționale de Zootehnie.  Lupta celor trei ciobani, Gheorghe Dănulețiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul, din județul Sibiu, Dan Petrescu, din județul Argeș și Ionică Sterp, din județul Bihor, care-și spun ciobani adevărați pentru că au tradiția oieriului în familie, este departe de a fi încheiată. Presate de insistența ciobanilor adevărați, instituțiile statului au declanșat tăvălugul controalelor care încep să scoată la lumină afacerile derulate la granița cu legea în oieritul din România.

ANZ a demarat controlarea la sânge a certificatelor de origine pentru berbecii de rasă fără rasă! Verificările sunt concentrate pe Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, declară directorul ANZ, Lelior Iacob, exclusiv pentru AGROINFO. Președintele asociației este Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier român, numărul mioarelor din turma sa, potrivit spuselor sale, ar ajunge undeva la peste 40.000 de capete.

Totul din acest scandal se leagă de împărțirea banilor europeni pentru cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat. Vă reamintim că valoarea acestei subvenții, pentru anul 2017, a fost de 25 de euro/cap de oaie. O diferență colosală între această subvenție pe care o încasează puțini oieri din România și ajutorul național tranzitoriu pentru ovine, situat în jurul valorii de 20 de lei/cap de oaie, ajutor pe care-l încasează aproape toți crescătorii de ovine.

Inflația, ca să-i spunem așa, de berbeci de rasă a izbucnit odată cu acordarea sprijinului cuplat. Subvenția este încasată de oierii români pentru berbecii de rasă, înscriși în registrele genealogice ale raselor respective, și pentru ovinele femele, chiar dacă nu sunt înscrise în registrele genealogice, dar condiția este să se respecte raportul: un berbec de rasă la 35 de femele ovine.  De ce au apărut pe piață puzderie de berbeci de rasă? Bănuiala este că ar fi fost emise pe bandă rulantă certificate de origine pentru berbeci care nu au legătură cu nicio rasă, dar care prin emiterea unui act de origine și înscrierea în registrele genealogice au devenit brusc de rasă.

Registrele genealogice pentru ovine sunt menținute și gestionate de mai multe asociații ale crescătorilor de ovine. Pentru fiecare rasă există o asociație care se ocupă de controlul oficial al producțiilor/performanțelor (COP) și care are acreditare  emisă de ANZ pentru menținerea și conducerea registrului genealogic (RG). Astfel, eliberarea certificatelor de origine pentru berbeci este făcută de asociațiile respective, la fel și înscrierea animalelor în cărțile de rasă.

AGROINFO  a intrat în posesia unui document ANZ care confirmă, negru pe alb, că Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, i s-a suspendat dreptul de a mai elibera certificate de origine pentru berbeci. Interdicția a fost dată pe 4 mai 2018 și trebuie menținută până la finalizarea verificărilor făcute de ANZ la această asociație.

cert-origine_bAceastă mențiune este făcută în dreptul Asociației Crescătorilor de Ovine Hunedoara, pe documentul ANZ cu asociațiile acreditate pentru registrele genealogice.

Exclusiv pentru AGROINFO, directorul ANZ, Lelior Iacob, răspunde la întrebările noastre despre verificările pe care le face în acest moment la berbecii de rasă fără rasă, care au, culmea, certificate de origine.

Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara are suspendat dreptul de a elibera certificate de origine pentru berbeci? Faceți controale la toate asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine sau doar la această asociație?

Am concentrat controalele pe asociația asta (Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.), dar am diversificat și la celelalte. Asociația are în continuare acreditare pentru registrul geneloagic (este vorba de registrul genealogic pentru rasa  de ovine Țurcană n.r.), dar noi i-am suspendat dreptul de a mai emite certificate de origine până la finalizarea verificărilor pe care le facem noi.

lelior-iacob_b

Lelior Iacob, directorul ANZ

Suspendarea dreptului de a emite certificate de origine este o procedură obișnuită în cazul controalelor ANZ?

Nu am mai avut probleme de genul ăsta până acum.

Deci, este pentru prima oară când se pune această interdicție. Ați luat această măsură pentru că s-ar fi eliberat certificate de origine aiurea, pentru berbeci care nu sunt de rasă?

Discuțiile nu au fost pe tema asta, nimeni nu a verificat și a spus că au fost eliberate certificate de origine aiurea. Nu. Au fost berbeci care au fost livrați de acolo, la care nu pot să le dau certificate de origine. Nu are nicio legătură una cu alta.

Deci, asociația a eliberat certificate de origine pentru niște berbeci care nu corespundeau?

Nu, nu. Toate certificatele de origine eliberate de asociația respectivă corespund din toate punctele de vedere. Dar, pe lângă acești berbeci, am înțeles că au fost găsiți berbeci pentru care nu pot să dau certificate de origine. Deci, berbeci care nu aveau nicio legătură cu activitatea de selecție. Dar până la finalizarea verificărilor noi am luat măsura asta, ca să fim un pic precauți, să nu lărgim sfera asta de incertitudine.

AGROINFO, publicație echilibrată și imparțială, l-a întrebat, așa cum este corect, și pe Dumitru Andreșoi, cel mai bogat oier român, dacă are probleme cu Registrul genealogic pentru rasa Țurcană. AGROINFO l-a întrebat pe președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara dacă i s-a suspendat acreditarea pentru registrul genealogic sau dacă ANZ a luat o altă măsură de suspendare.

Nu, nu! Doamne ferește! Chiar am fost ieri (joi, 10 mai 2018 n.r.) la ANZ, la București, pentru modificări la programul de ameliorare, că intră din 1 noiembrie noul regulament 1012 (regulament european n.r.) și trebuie să le facem în concordanță. daea-si-andresoi_bNoul regulament european devine obligatoriu și pe programele de ameliorare trebuie să le punem în concordanță cu regulamentul european. (în foto îl aveți pe crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi alături de ministrul agriculturii, Petre Daea, cel mai bogat oier român ar fi și unul dintre ambasadorii promovării produselor din oaie)

De exemplu, la mine ( la asociație n.r.) nu au fost mari...adică modificări. Regulamentul e în vigoare din 2016, dar devine obligatoriu dn 1 noiembrie 2018. Deci, până acum, nu era obligatoriu. Ce devine obligatoriu? Toată lumea care are registrele genealogice, o să aibă în registru, în secțiunea secundară nu mai pot fi decât femele. Nu mai pot fi masculi fără origine.

Deci, animalele care sunt în secțiunea secundară la registru trebuie montate cu berbeci cu origine. Eu cel puțin, la mine la asociație, am pregătit din 2016. Le-am spus: măi băieți, cumpărați berbeci mai puțini în fiecare an, 10%, 20%, să nu vă fie greu în ultimul an să vă luați berbeci, că altfel trebuie să-i scoateți din control (controlul oficial al performanțelor, COP ). Deci, la noi nu sunt probleme, declară Dumitru Andreșoi.

În acest moment, crescătorii de ovine și-ar lua certificate de origine pentru berbeci de la cealaltă asociație care deține registrul genealogic pentru rasa Țurcană, Asociația Păstorul Arad. dacia-sters_bAGROINFO a intrat în posesia unor certificate de origine în care numele Asociației Dacia este șters și ar fi pusă ștampila celeilalte asociații.

 


Vizualizat: 27278 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

PÉTER TAMÁS NAGY, despre PROPUNEREA DE A REVENI în MADR: PREFER SĂ RĂMÂN FERMIER!

PÉTER TAMÁS NAGY, despre PROPUNEREA DE A REVENI în MADR: PREFER SĂ RĂMÂN FERMIER!

13 ianuarie 2021 - 23:53

Péter Tamás Nagy, pe care UDMR l-ar vrea pe postul de secretar de stat în MADR, a declarat, pentru AGROINFO, că a refuzat propunerea iniţială, dar ar putea accepta un compromis, cu anumite condiţii.

ANUNŢ APIA: 153 MILIOANE EURO, ÎN CONTURILE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ANUNŢ APIA: 153 MILIOANE EURO, ÎN CONTURILE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

13 ianuarie 2021 - 19:01

AUTORIZARE PLĂŢI. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă sumele autorizate la plată pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) aferent Campaniei 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii