VERIFICĂRI FULGER! SCANDALUL BERBECILOR DE RASĂ FĂRĂ RASĂ IZBUCNEȘTE ÎN FORȚĂ! Cel mai bogat oier din România, Dumitru Andreșoi, are INTERDICȚIE! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) i-a suspendat dreptul de a mai elibera certificate de origine pentru berbeci, prin Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, pe care o conduce. Interdicția a fost dată pe 4 mai 2018 și va fi menținută până când ANZ va finaliza verificările serioase pe care le face la această asociație.
Scandalul berbecilor, care sunt transformați peste noapte în berbeci de rasă prin emiterea unor certificate de origine de către asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine, este pe masa Ministerului Agriculturii și a Agenției Naționale de Zootehnie. Lupta celor trei ciobani, Gheorghe Dănulețiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul, din județul Sibiu, Dan Petrescu, din județul Argeș și Ionică Sterp, din județul Bihor, care-și spun ciobani adevărați pentru că au tradiția oieriului în familie, este departe de a fi încheiată. Presate de insistența ciobanilor adevărați, instituțiile statului au declanșat tăvălugul controalelor care încep să scoată la lumină afacerile derulate la granița cu legea în oieritul din România.
ANZ a demarat controlarea la sânge a certificatelor de origine pentru berbecii de rasă fără rasă! Verificările sunt concentrate pe Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, declară directorul ANZ, Lelior Iacob, exclusiv pentru AGROINFO. Președintele asociației este Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier român, numărul mioarelor din turma sa, potrivit spuselor sale, ar ajunge undeva la peste 40.000 de capete.
Totul din acest scandal se leagă de împărțirea banilor europeni pentru cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat. Vă reamintim că valoarea acestei subvenții, pentru anul 2017, a fost de 25 de euro/cap de oaie. O diferență colosală între această subvenție pe care o încasează puțini oieri din România și ajutorul național tranzitoriu pentru ovine, situat în jurul valorii de 20 de lei/cap de oaie, ajutor pe care-l încasează aproape toți crescătorii de ovine.
Inflația, ca să-i spunem așa, de berbeci de rasă a izbucnit odată cu acordarea sprijinului cuplat. Subvenția este încasată de oierii români pentru berbecii de rasă, înscriși în registrele genealogice ale raselor respective, și pentru ovinele femele, chiar dacă nu sunt înscrise în registrele genealogice, dar condiția este să se respecte raportul: un berbec de rasă la 35 de femele ovine. De ce au apărut pe piață puzderie de berbeci de rasă? Bănuiala este că ar fi fost emise pe bandă rulantă certificate de origine pentru berbeci care nu au legătură cu nicio rasă, dar care prin emiterea unui act de origine și înscrierea în registrele genealogice au devenit brusc de rasă.
Registrele genealogice pentru ovine sunt menținute și gestionate de mai multe asociații ale crescătorilor de ovine. Pentru fiecare rasă există o asociație care se ocupă de controlul oficial al producțiilor/performanțelor (COP) și care are acreditare emisă de ANZ pentru menținerea și conducerea registrului genealogic (RG). Astfel, eliberarea certificatelor de origine pentru berbeci este făcută de asociațiile respective, la fel și înscrierea animalelor în cărțile de rasă.
AGROINFO a intrat în posesia unui document ANZ care confirmă, negru pe alb, că Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, i s-a suspendat dreptul de a mai elibera certificate de origine pentru berbeci. Interdicția a fost dată pe 4 mai 2018 și trebuie menținută până la finalizarea verificărilor făcute de ANZ la această asociație.
Această mențiune este făcută în dreptul Asociației Crescătorilor de Ovine Hunedoara, pe documentul ANZ cu asociațiile acreditate pentru registrele genealogice.
Exclusiv pentru AGROINFO, directorul ANZ, Lelior Iacob, răspunde la întrebările noastre despre verificările pe care le face în acest moment la berbecii de rasă fără rasă, care au, culmea, certificate de origine.
Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara are suspendat dreptul de a elibera certificate de origine pentru berbeci? Faceți controale la toate asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine sau doar la această asociație?
Am concentrat controalele pe asociația asta (Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.), dar am diversificat și la celelalte. Asociația are în continuare acreditare pentru registrul geneloagic (este vorba de registrul genealogic pentru rasa de ovine Țurcană n.r.), dar noi i-am suspendat dreptul de a mai emite certificate de origine până la finalizarea verificărilor pe care le facem noi.
Lelior Iacob, directorul ANZ
Suspendarea dreptului de a emite certificate de origine este o procedură obișnuită în cazul controalelor ANZ?
Nu am mai avut probleme de genul ăsta până acum.
Deci, este pentru prima oară când se pune această interdicție. Ați luat această măsură pentru că s-ar fi eliberat certificate de origine aiurea, pentru berbeci care nu sunt de rasă?
Discuțiile nu au fost pe tema asta, nimeni nu a verificat și a spus că au fost eliberate certificate de origine aiurea. Nu. Au fost berbeci care au fost livrați de acolo, la care nu pot să le dau certificate de origine. Nu are nicio legătură una cu alta.
Deci, asociația a eliberat certificate de origine pentru niște berbeci care nu corespundeau?
Nu, nu. Toate certificatele de origine eliberate de asociația respectivă corespund din toate punctele de vedere. Dar, pe lângă acești berbeci, am înțeles că au fost găsiți berbeci pentru care nu pot să dau certificate de origine. Deci, berbeci care nu aveau nicio legătură cu activitatea de selecție. Dar până la finalizarea verificărilor noi am luat măsura asta, ca să fim un pic precauți, să nu lărgim sfera asta de incertitudine.
AGROINFO, publicație echilibrată și imparțială, l-a întrebat, așa cum este corect, și pe Dumitru Andreșoi, cel mai bogat oier român, dacă are probleme cu Registrul genealogic pentru rasa Țurcană. AGROINFO l-a întrebat pe președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara dacă i s-a suspendat acreditarea pentru registrul genealogic sau dacă ANZ a luat o altă măsură de suspendare.
Nu, nu! Doamne ferește! Chiar am fost ieri (joi, 10 mai 2018 n.r.) la ANZ, la București, pentru modificări la programul de ameliorare, că intră din 1 noiembrie noul regulament 1012 (regulament european n.r.) și trebuie să le facem în concordanță. Noul regulament european devine obligatoriu și pe programele de ameliorare trebuie să le punem în concordanță cu regulamentul european. (în foto îl aveți pe crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi alături de ministrul agriculturii, Petre Daea, cel mai bogat oier român ar fi și unul dintre ambasadorii promovării produselor din oaie)
De exemplu, la mine ( la asociație n.r.) nu au fost mari...adică modificări. Regulamentul e în vigoare din 2016, dar devine obligatoriu dn 1 noiembrie 2018. Deci, până acum, nu era obligatoriu. Ce devine obligatoriu? Toată lumea care are registrele genealogice, o să aibă în registru, în secțiunea secundară nu mai pot fi decât femele. Nu mai pot fi masculi fără origine.
Deci, animalele care sunt în secțiunea secundară la registru trebuie montate cu berbeci cu origine. Eu cel puțin, la mine la asociație, am pregătit din 2016. Le-am spus: măi băieți, cumpărați berbeci mai puțini în fiecare an, 10%, 20%, să nu vă fie greu în ultimul an să vă luați berbeci, că altfel trebuie să-i scoateți din control (controlul oficial al performanțelor, COP ). Deci, la noi nu sunt probleme, declară Dumitru Andreșoi.
În acest moment, crescătorii de ovine și-ar lua certificate de origine pentru berbeci de la cealaltă asociație care deține registrul genealogic pentru rasa Țurcană, Asociația Păstorul Arad. AGROINFO a intrat în posesia unor certificate de origine în care numele Asociației Dacia este șters și ar fi pusă ștampila celeilalte asociații.