A ÎNCEPUT VÂNĂTOAREA! Afacerile cu berbeci de rasă care nu sunt de rasă, eliberarea de certtificate de origine pe bandă rulantă, registre genealogice gestionate doar pentru încasarea subvențiilor mari și un control oficial al performanțelor făcut din pix au declanșat verificarea la sânge a asociațiilor crescătorilor de ovine. Controlul oficial al performanțelor și înscrierea ovinelor în regsitrele de rasă sunt punctele cheie care le aduc fermierilor subvenții europene uriașe sau ajutoare de minimis de la stat.
Președintele Agenției Naționale de Zootehnie declară, în exclusivitate pentru AGROINFO, că a retras deja acreditarea unor asociații care urmăreau alte interese decât cele ale fermierilor membri. Acreditările au fost retrase în urma verificările făcute de Corpul de control al ministrului agriculturii.
Lista neagră rămâne deschisă!
Am retras acreditarea pentru Registrul genealogic la rasa Merinos Transilvănean la o asociație de crescători de ovine din județul Arad și la o asociație din județul Aba, acreditată pentru controlul oficial al performanțelor la rasa Țurcană.
Motivele au fost mai multe. Atunci când o asociație primește o acreditare, o primește în baza unui program de ameliorare, dacă este vorba de registrul genealogic, sau pe baza unor activități, dacă este vorba de controlul performanțelor. La controlul efectuat în teren și la constatarea făcută de noi, în sensul că nu s-au îndeplinit obiectivele și datele programului de ameliorare sau activitatea de control, am ajuns la concluzia că asociația respectivă nu poate duce mai departe această activitate, ca atare s-a retras acreditarea conform regulamentului și normele interne și internaționale, declară Lelior Iacob, președintele Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) (în foto).
Asociația crescătorilor de ovine din județul Alba era acreditată doar de anul trecut pentru controlul oficial al performanțelor, iar cea din județul Arad deținea Registrul genealogic pentru rasa Merinos Transilvănean de câțiva ani.
Asociațiile respective nu și-au făcut treaba, drept pntru care nici nu au contestat decizia luată de ANZ. Nu, nu au contestat, pentru că au fost făcute și alte demersuri înaintea deciziei de retragere a acreditării. Adică, au fost făcute și alte constatări înainte de retragerea acreditării și s-a ajuns la concluzia că aceste asociații nu pot duce mai departe activitatea și li s-a retras acreditarea, spune președintele ANZ.
Lelior Iacob a mai spus că lista neagră a asociațiilor, care urmăresc alte interese decât pe cele ale fermierilor membri, rămâne deschisă.
Așa se va întâmpla în continuare. În condițiile în care o asociație primește o acreditare pentru o activitate și nu-și respectă obligațiile la care s-a angajat este normal să-i retragem acreditarea pentru că crescătorii care sunt înscriși în acea asociație nu au nicio vină pentru că asociația nu vrea să-și facă treaba.
O să analizăm toate asociațiile, reanalizăm programele de ameliorare pentru că acum avem intrarea în vigoare a Regulamentului european 1012 de la 1 noiembrie 2018. Până atunci avem timp să ne armonizăm programele și unde mai sunt lucruri de pus la punct le facem împreună cu asociațiile, cu cele care vor reuși să se adapteze și să se armonizeze cu cerințele regulamentelor interne și internaționale. Ele vor rezista, cine nu, asta este! Regulamentul european este în vigoare în momentul de față, dar devine obligatoriu de la 1 noiembrie 2018. Deci, asociațiile au timp să-și adapteze activitățile la cerințele regulamentelor europene, adaugă președintele ANZ.
Marți seara, abia întors din vizita de lucru din Călărași, ministrul agriculturii, Petre Daea a fost așteptat la Ministerul Agriculturii de mai mulți lideri ai oierilor. Printre aceștia s-a aflat și fermierul Dumitru Andreșoi, unul dintre cei mai bogați oieri din România. Andreșoi este președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, care deține Registrul genealogic pentru rasa Țurcană.
Asociația noastră nu are probleme. Am fost verificați de ANZ. Discuția cu domnul ministru a fost pe probleme de sector, export, sprijinul cuplat la ovine, registrele genealogice, din astea. Am vrut să vedem poziția ministerului și a ANZ-ului în continuare, cum funcționăm, ce facem. Deci, a fost o discuție tehnică, declară Dumitru Andreșoi, pentru AGROINFO.
Condiția obligatorie pentru încasarea sprijinului cuplat la ovine, o subvenție europeană care a ajuns în 2016 la 27 de euro/cap de ovină, este înscrierea în registrul genealogic al rasei. Nu e de mirare că afacerile dubioase din oierit se învârt în jurul acestei subvenții și a ajutoarelor de minimis obținute de la stat pentru berbecii de rasă.