Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! BĂIEȚII DEȘTEPȚI din OIERIT, ÎN ALERTĂ! ANZ DĂ LISTA NEAGRĂ a ASOCIAȚIILOR!

Publicat: 23 august 2017 - 11:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

A ÎNCEPUT VÂNĂTOAREA! Afacerile cu berbeci de rasă care nu sunt de rasă, eliberarea de certtificate de origine pe bandă rulantă, registre genealogice gestionate doar pentru încasarea subvențiilor mari și un control oficial al performanțelor făcut din pix au declanșat verificarea la sânge a asociațiilor crescătorilor de ovine. Controlul oficial al performanțelor și înscrierea ovinelor în regsitrele de rasă sunt punctele cheie care le aduc fermierilor subvenții europene uriașe sau ajutoare de minimis de la stat.

Președintele Agenției Naționale de Zootehnie declară, în exclusivitate pentru AGROINFO, că a retras deja acreditarea unor asociații care urmăreau alte interese decât cele ale fermierilor membri. Acreditările au fost retrase în urma verificările făcute de Corpul de control al ministrului agriculturii.

Lista neagră rămâne deschisă! 

Am retras acreditarea pentru Registrul genealogic la rasa Merinos Transilvănean la o asociație de crescători de ovine din județul Arad și la o asociație din județul Aba, acreditată pentru controlul oficial al performanțelor la rasa Țurcană. lelior-doi_b

Motivele au fost mai multe. Atunci când o asociație primește o acreditare, o primește în baza unui program de ameliorare, dacă este vorba de registrul genealogic, sau pe baza unor activități, dacă este vorba de controlul performanțelor. La controlul efectuat în teren și la constatarea făcută de noi, în sensul că nu s-au îndeplinit obiectivele și datele programului de ameliorare sau activitatea de control, am ajuns la concluzia că asociația respectivă nu poate duce mai departe această activitate, ca atare s-a retras acreditarea conform regulamentului și normele interne și internaționale, declară Lelior Iacob, președintele Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) (în foto).

Asociația crescătorilor de ovine din județul Alba era acreditată doar de anul trecut pentru controlul oficial al performanțelor, iar cea din județul Arad deținea Registrul genealogic pentru rasa Merinos Transilvănean de câțiva ani.

Asociațiile respective nu și-au făcut treaba, drept pntru care nici nu au contestat decizia luată de ANZ. Nu, nu au contestat, pentru că au fost făcute și alte demersuri înaintea deciziei de retragere a acreditării. Adică, au fost făcute și alte constatări înainte de retragerea acreditării și s-a ajuns la concluzia că aceste asociații nu pot duce mai departe activitatea și li s-a retras acreditarea, spune președintele ANZ.  

Lelior Iacob a mai spus că lista neagră a asociațiilor, care urmăresc alte interese decât pe cele ale fermierilor membri, rămâne deschisă.

Așa se va întâmpla în continuare. În condițiile în care o asociație primește o acreditare pentru o activitate și nu-și respectă obligațiile la care s-a angajat este normal să-i retragem acreditarea pentru că crescătorii care sunt înscriși în acea asociație nu au nicio vină pentru că asociația nu vrea să-și facă treaba.

O să analizăm toate asociațiile, reanalizăm programele de ameliorare pentru că acum avem intrarea în vigoare a Regulamentului european 1012 de la 1 noiembrie 2018. Până atunci avem timp să ne armonizăm programele și unde mai sunt lucruri de pus la punct le facem împreună cu asociațiile, cu cele care vor reuși să se adapteze și să se armonizeze cu cerințele regulamentelor interne și internaționale. Ele vor rezista, cine nu, asta este! Regulamentul european este în vigoare în momentul de față, dar devine obligatoriu de la 1 noiembrie 2018. Deci, asociațiile au timp să-și adapteze activitățile la cerințele regulamentelor europene, adaugă președintele ANZ.

Marți seara, abia întors din vizita de lucru din Călărași, ministrul agriculturii, Petre Daea a fost așteptat la Ministerul Agriculturii de mai mulți lideri ai oierilor. Printre aceștia s-a aflat și fermierul Dumitru Andreșoi, unul dintre cei mai bogați oieri din România. Andreșoi este președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, care deține Registrul genealogic pentru rasa Țurcană.

Asociația noastră nu are probleme. Am fost verificați de ANZ. Discuția cu domnul ministru a fost pe probleme de sector, export, sprijinul cuplat la ovine, registrele genealogice, din astea. Am vrut să vedem poziția ministerului și a ANZ-ului în continuare, cum funcționăm, ce facem. Deci, a fost o discuție tehnică, declară Dumitru Andreșoi, pentru AGROINFO.

Condiția obligatorie pentru încasarea sprijinului cuplat la ovine, o subvenție europeană care a ajuns în 2016 la 27 de euro/cap de ovină, este înscrierea în registrul genealogic al rasei. Nu e de mirare că afacerile dubioase din oierit se învârt în jurul acestei subvenții și a ajutoarelor de minimis obținute de la stat pentru berbecii de rasă.

Vizualizat: 9509 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii