Evenimentul internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje, Agromalim, dezvoltă parteneriate în beneficiul crescătorilor de animale în cadrul ediţiei de anul acesta.
Expoziţia de zootehnie se va desfăşura sub titlul “Excelenţa în Zootehnie” şi va prezenta o gamă variată de animale de rasă: taurine, ovine, cabaline, suine, caprine, cabaline, animale de hobby, anunţă organizatorii.
La ediţia din 2017 secţiunea de prezentare a taurinelor va fi realizată în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental (A.C.V.B.R.Sim), asociaţie conducătoare de Registru Genealogic pentru rasele Bălţată Românescă şi Montbeliarde, fiind prezente la eveniment şi asociaţiile acreditate pentru RG la rasele Holstein, Bruna, Angus, dar şi alte rase de vaci de carne.
Registrul Genealogic reprezintă instrumentul de ameliorare genetică a raselor de bovine, ce are drept scop îmbunătăţirea performanţelor animalelor. Înscrierea într-o asociaţie de profil precum şi respectarea programului de ameliorare al acesteia este esenţială fiecărui fermier în vederea obţinerii de progres genetic în fermă.
“Pezenţa reunită a Registrelor Genealogice cu un stand comun, în cadrul cortului zootehnic, vine în sprijinul fermierilor interesaţi de informaţii proaspete despre progres genetic, avantaje, provocări, dar şi sfaturi privind managementul fermelor de vaci.
În cadrul secţiunii taurine vor fi expuse aproximativ 50 de animale din rasele Bălţată românească, Holstein friză, Brună, Angus, Charolaise, Blanc Blue Belgique şi Aubrac”, ne-a declarat Cimi Enache, organizator AGROMALIM.
Sectorul de ovine este organizat în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine ,,PĂSTORUL CRIŞANA” Arad, asociaţie acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al rasei Ţurcana şi cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine ,,MIORIŢA” Chişineu Criş, asociaţie acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al raselor Ţigaie şi Merinos Transilvănean. Vor fi expuse aproximativ 200 de animale cu valoare genetică ridicată, ovine şi caprine din diverse rase şi varietăţi. Cu sprijinul cadrelor didactice de la USAMVB Timişoara vor fi expuse comparativ avantajele fiecăreia, vor avea loc prezentări pe teme legate de sisteme de creştere şi bunăstare a ovinelor şi se vor dezbate şi oferi soluţii la problemele cu care se confruntă crescătorii.
Evenimente conexe
În primele două zile ale evenimentului, sub coordonarea ACVBR - SIM, partenerul Agromalim, vor avea loc două reuniuni: întâlnirea naţională a tuturor organizaţiilor de COP, cu participarea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie şi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi conferinţa internaţională cu participarea specialiştilor de la asociaţiile de Registru Genealogic din Europa.
Ediţia de anul acesta propune două tombole: tombola consacrată, a vizitatorilor şi tombola crescătorilor de animale, aflată la prima ediţie. Marele premiu acordat la tombola crescătorilor de animale va fi o junincă gestantă din rasa Bălţată românească.