Producţia mondială de carne de pasăre va înregistra anul acesta o creştere de două procente, fiind estimat că se vor obţine 100 de milioane tone metrice, potrivit Departamentului American al Agriculturii.
Comparativ cu evoluţia de anul trecut, se va înregistra o scădere a ratei de producţie, la jumătate. Principalul motiv ar fi costul ridicat pentru hrana animalelor, cele mai afectate fiind Brazilia, China, Uniunea Europeană şi SUA, care reprezintă două treimi din producţia mondială de carne de pasăre.
În Uniunea Europeană, producţia de carne de pasăre a fost influenţată de costurilor de intrare mai mari şi punerea în aplicare a noilor norme, mai stricte, în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor (planul de acţiune adoptat în ianuarie 2006 prevede acum anumite restricţii cu privire la creşterea găinilor în baterii).
Producţia braziliană şi cea americană este susţinută încă de cererea puternică de consum, ca urmare a competitivităţii preţurilor la păsările de curte. În schimb, în Rusia este prognozată o creştere mai mare a producţiei de carne de pasăre, ca urmare a investiţiilor din industrie (circa 2 miliarde dolari în 2010), consolidarea politicilor de subzistenţă şi acordarea de subvenţii pentru hrana animalelor.
În ceea ce priveşte China, producţia de carne de pasăre este de aşteptat să crească trei procente, după ce anul trecut creşterea a fost de 7 la sută. Autorităţile de la Beijing şi-au luat anumite măsuri de siguranţă, impunând restricţii la importurile de carne de pasăre şi aplicarea de taxe anti-dumping.
Per ansambul, în Asia rata de creştere va fi de numai 3 la sută (în 2010 a fost de 6%). Focarele de gripă aviară (H5N1) descoperite recent au afectat în mod semnificativ producţia de carne de pasăre din Bangladesh, Cambodgia, Egipt, Hong Kong, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Myanmar şi Vietnam. În schimb, este anticipată o creştere a producţiei în India, Iran, Kazahstan şi Turcia, unde numărul de ferme de păsări de curte s-a dublat faţă de 2010.
Exporturile mondiale de carne de pasăre se estimează că vor atinde în 2011 valoarea de 11,7 milioane tone, o creştere de 1,6 la sută comparativ cu anul trecut. Statele Unite vor pierde probabil poziţia de lider, în favoarea Braziliei, care ar putea livra pe pieţele externe peste 4 milioane tone metrice, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din exporturile mondiale totale.