Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) a organizat, pe 11 octombrie, o dezbatere pe tema filierei laptelui, la eveniment participând producători, precesatori, retail şi reglementator.
Una dintre cele mai importante concluzii ale evenimentului a fost aceea că fermele furnizoare de lapte în Franţa sunt organizate în asociaţii, organizaţii profesionale, care reuşesc să impună standarde foarte înalte de calitate şi formare a personalului, după cum a comentat Daniela Apolozan, director CCIFER. Acest fapt este însă aproape inexistent în ceea ce priveşte modelul românesc.
La eveniment a participat şi reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Mia Toma, director general adjunct la Direcţia politici în zootehnie şi industrie alimentară, care a poziţionat România în context european. „În ceea ce priveşte livrările realizate de către producătorii din România, în perioada ianuarie-mai 2012 s-a înregistrat o creştere de 6,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Letonia înregistrează o creștere cu 10,9%, fiind urmată de Polonia și Ungaria cu o majorare de 9,7%”, a spus reprezentantul MADR.
O problemă delicată ce a fost ridicată a vizat preţul laptelui primit de producători, acesta fiind printre cele mai mici din Europa, cu mult sub media din Uniunea Europeană. „Preţul mediu al laptelui materie primă la nivelul UE în luna mai, a continuat să scadă (31,3 eurocenţi/kg, în mai 2011), situându-se sub nivelul preţului din anul precedent (33 eurocenţi/kg, în mai 2012). În România, preţul a fost de 25,5 eurocenţi/kg în luna mai 2011, față de 27,2 eurocenți în luna aprilie. Comparativ cu aprilie 2011, preţul din România a înregistrat o scădere de 3,3 eurocenţi/kg”, a comentat Mia Toma.