Viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) va avea 13 măsuri, spre deosebire de cel actual care cuprinde nu mai puţin de 24. Varianta propusă de Ministerul Agriculturii pentru PNDR 2014 – 2020 prevede schimbări majore la nivel de alocare şi distribuire a fondurilor.
Potrivit Proiectului Ministerului Agriculturii cu privire la PNDR 2014-2020, principalele direcţii vor fi: modernizarea şi creşterea viabilităţii exploataţiilor agricole, încurajarea instalării tinerilor fermieri, reabilitarea infrastructurii rurale, promovarea creării şi dezvoltării intreprinderilor mici şi mijlocii şi nu în ultimul rând susţinerea anumitor sectoare cu nevoi specifice: pomicultura şi zona montană. Pomicultorii vor afla săptămâna viitoare dacă pentru sectorul lor de activitate în noul PNDR va fi creat un subprogram sau o măsură pe care să o acceseze în vederea finanţării.
Zona montană nu se va bucura de un subprogram special nici în PNDR 2014 – 2020. „Pentru zona montană nu a fost prevăzut un subprogram special, dar proiectele din aceste arii vor avea prioritate”, ne-a declarat Achim Irimescu, la Indagra. Acesta a precizat că zonele defavorizate vor fi redefinite din 2015.
Principalele măsuri ale PNDR 2014 -2020
Proiectul MADR pentru noul PNDR propune suma de 828 milioane de euro pentru investiţii directe în dezvoltarea exploataţiilor agricole şi alte 317 milioane de euro alocate special pentru infrastructura secundară din sectorul irigaţiilor.
Iată principalele măsuri şi banii alocaţi:
• Investiţii în active fizice: modernizarea fermelor, procesare, infrastructură adaptare -1,832 miliarde de euro
• Dezvoltarea exploataţiilor şi a intreprinderilor: instalare tineri fermieri, start-up microintreprinderi şi intreprinderi mici non agricole – 1,032 miliarde de euro
• Servicii de bază şi reînnoirea satelor – 1 miliard euro
• Transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare – 6, 027 milioane de euro
• Împădurirea şi crearea de perdele forestiere – 76 milioane de euro
• Agromediu şi climă – 813 milioane de euro
• Agricultura ecologică – 100 milioane de euro
• Delimitarea zonelor confruntate cu constrângeri naturale (zonele defavorizate) – 1,270 miliarde de euro
• Cooperare – 3,013 milioane de euro
• Gestionarea riscurilor – 397 milioane de euro
• LEADER – 376 milioane de euro
• Asistenţă tehnică 511 – 188 milioane de euro
• Angajamente actuale pentru bunăstarea la animale (păsări şi porcine) – 437 milioane de euro
„Varianta Proiectului PNDR prezentată la ora actuală nu este cea definitivă, cu siguranţă va suporta modificări atât la sumele alocate cât şi la structura de măsuri”, au precizat atât Mihai Herciu director general al Autorităţii de Management – PNDR, cât şi ministrul agriculturii Daniel Constantin, la conferinţa „Satul românesc are viitor”, organizată în cadrul Indagra.
„Primele măsuri din viitorul PNDR, privind modernizarea exploataţiilor agricole şi procesarea produselor agroalimentare, ar putea fi deschise cel mai devreme în cea de-a doua jumătate a anului 2014”, a mai spus ministrul agriculturii, deşi la nivelul Uniunii Europene încă nu a fost aprobat cadrul legislativ pentru implementarea noului PNDR.
PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013, însă pentru viitoarea programare 2014 - 2020, României i-a fost redusă alocarea financiară cu un miliard de euro, până la circa 7,1 miliarde de euro.