Un grup de investitori chinezi din Provincia Autonomă Ningxia Hui, cea mai importantă regiune agricolă a Chinei, intenţionează să prea lâna şi pieile animalelor crescute în fermele hunedorene.
În vara anului trecut, Consiulul Judeţean Hunedoara a semnat cu autorităţile chineze „Înţelegerea privind stabilirea de relaţii de prietenie între Judeţul Hunedoara din România şi Regiunea Autonomă Ningxia Hui din Republica Populară Chineză”, în vederea stabilirii unor parteneriate directe şi economico-sociale.
Colaborarea continuă, anul acesta, prin începerea negocierilor privind înfiinţarea în judeţul Hunedoara a unor centre de colectare a lânii de oaie şi a pieilor de animale provenite din fermele crescătorilor hunedoreni şi din judeţele învecinate.
„Se pare că achiziţia de lână şi de piei va fi revigorată, ceea ca va duce la rentabilizarea activităţii noastre prin valorificarea nu doar a cărnii şi a laptelui, ci şi a lânii. În prezent, tunsul mă costă 3 lei/oaie, iar pe lână, dacă am norocul s-o vând, primesc cel mult 2 lei. Nici la desfacerea producţiei de lapte nu stăm mai bine, deoarece în judeţul nostru există un singur procesator de lapte, la Bran”, ne-a declarat Sorin Munteanu, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Bălţata Românească” Băcia.
Nu întâmplător, acesta a achiziţionat un nucleu de berbeci Bălă de Bistriţa, ecotip al rasei Turcana, renumit pentru calitatea şi firul lung al lânii, ce are la bază Ţurcana, varietatea albă, tipul Bălă de Satu Mate, selectată de crescătorii de oi din Bistriţa în ultimii 30 de ani.
Chinezii sunt interesaţi şi de cartof
Producţia textilă rezultată în urma prelucrării de către chinezi a materiilor prime provenite din fermele hunedorenilor va avea ca destinaţie principală piaţa europeană. „Materialele textile naturale sunt preferate celor artificiale. Ca urmare a scăderii efectivelor de animale în unele ţări europene, inclusiv Marea Britanie, dar şi în Australia, cererea pentru astfel de produse textile este în continuă creştere”, a adăugat Sorin Munteanu.
Proiectul de colaborare cu oamenii de afaceri chinezi include şi înfiinţarea unui punct de colectare a cartofului pentru a fi procesat în regiunea chineză în vederea producţiei de amidon.