Programul naţional strategic implementat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are nevoie, în 2014, de o susţinere financiară de la bugetul de stat de cel puţin 230 de milioane de lei, suma alocată în acest an fiind de numai 175 de milioane de lei, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
„Nevoile Autorităţii, în primul rând, pentru acest program strategic sunt de cel puţin 230 de milioane de lei, bani pe care îi folosim pentru supravegherea sănătăţii animalelor, pentru plata medicilor veterinari concesionari care sunt în contract cu ANSVSA, dar şi pentru siguranţa alimentară a populaţiei. Practic, păstrând sănătatea animalelor, orice produs provenit de la animale sănătoase se transformă într-un aliment. Noi, prin programul strategic, asigurăm populaţia că punem pe piaţa din România, dar şi pe piaţa comunitară, produse sigure pentru consum. De asemenea, toate exporturile în piaţa comună şi pe piaţa ţărilor terţe au nevoie de susţinere financiară”, a precizat Mănăstireanu.
Potrivit acestuia, bugetul total al Autorităţii este dimensionat la 600 de milioane de lei în 2014, însă, pentru implementarea programului strategic, suma necesară ar fi de 230 - 240 de milioane de lei. „Noi ne-am proiectat în buget, pe anul viitor, o sumă minimă, undeva la 210 milioane lei, o sumă cu care am putea să încheiem aproape tot anul viitor pe programul naţional strategic, dar dacă ar fi să vorbim de nevoia reală a Autorităţii, aceasta este undeva la 230 -240 milioane lei, iar bugetul total din subvenţia de la stat este dimensionat la 600 de milioane de lei. Încercăm să obţinem aceşti bani argumentând că, în ultimul an, strategia Autorităţii s-a schimbat foarte mult pentru că vorbim de strategia Guvernului de a deschide piaţa agroalimentară din România către ţări terţe, cea mai importantă fiind China, dar şi Turcia şi ţările arabe. De asemenea, foarte important este exportul de carne de porc în spaţiul comunitar”, a explicat şeful ANSVSA.
România a primit miercuri, 16 octombrie a.c., de la OIE confirmarea că va putea exporta din 19 judeţe bovine, ovine şi caprine vii în Europa, Israel, ţările arabe şi Turcia, însă aceste exporturi se pot realiza numai dacă România asigură toate condiţiile sanitare veterinare impuse de reglementările internaţionale şi europene. sursa: Agerpres