Ţinând cont de temperaturile ridicate peste media specifică zonei geografice anunţate pentru această vară, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu atenţionează crescătorii de animale şi operatorii din domeniul alimentar că au obligaţia să asigure animalelor condiţii de protecţie şi bunăstare.
Astfel, pentru protecţia sănătăţii animalelor, crescătorii au următoarele obligaţii: să asigure normele de protecţie şi bunăstare a animalelor şi a păsărilor crescute permanent în adăposturi închise, prin respectarea densităţii, ventilaţiei, temperaturii şi a zooigienei la parametrii optimi; să asigure hrană în cantităţi mai mici şi în tainuri mai dese, iar apa să fie asigurată la discretie; să se evite păşunatul animalelor intre orele 10 - 16 când temperaturile sunt toride, să amenajeze umbrare şi sursă de apă la nivelul necesarului; se impun restricţii privind circulaţia animalelor în timpul zilei, dotarea mijloacelor de transport corespunzător, pentru a asigura confortul animalelor şi evitarea rutelor lungi; să respecte normele de colectare şi distrugere a cadavrelor de animale şi păsări moarte, precum şi a dejecţiilor rezultate în exploataţiile cu animale; să colaboreze permanent cu serviciile veterinare, pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor şi efectuarea acţiunilor sanitare veterinare obligatorii prevăzute în programul strategic, pentru această perioadă, sau acţiuni de necesitate, (acţiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinări imunoprofilactice, tratamente antiparazitare, examinarea apei potabile, dezinfecţii, dezinsecţii, etc.)
De asemenea, DSVSA a venit cu norme şi condiţii şi în domeniul sănătăţii publice: asigurarea spaţiilor frigorifice şi a temperaturilor adecvate pentru toate verigile lanţului alimentar; respectarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală şi non animală, pe întreg traseul parcurs de la producere până la consumator, în comformitate cu normele din domeniu; evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală sau vegetală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturile adecvate, precum şi valorificarea unor produse alimentare perisabile în perioada zilei când temperatura atmosferică este în exces; este interzisă sacrificrea animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, cât şi al celor neînsoţite de documente sanitare veterinare; se interzice comercializrea şi punerea în consum a produselor alimentare care nu au fost verificate de serviciile de specialitate, iar certificarea calităţii şi salubrităţii alimentelor să se asigure numai prin buletine emise în urma examenelor de laborator; administratorii pieţelor agroalimentare, etc..
DSVSA Sibiu, a nominalizat, personal din cadrul serviciilor de specialitate de la nivelul judeţean şi în special de la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pentru monitorizarea şi verificarea modului cum sunt respectate condiţiile de protecţie a sănătăţii animalelor şi a salubrităţii produseor alimentare.