Un comunicat al DSVSA Galaţi ne informează că „în conformitate cu prevederile Ordinului Preşedintelui A.N.S.V.S.A nr. 29/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale (...) punctul 3 Turbarea sau Rabia, este obligatorie activitatea de identificare a câinilor cu stăpân (suportată de către aparţinător - proprietar) şi vaccinare antirabică a acestora”.
Potrivit sursei, turbarea este o boala infecţioasă de etiologic virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte.
Rabia - o maladie incurabilă!
Rabia este în zilele noastre o maladie complet incurabilă, fiind în prezent, practic, dispărută la om în majoritatea ţărilor dezvoltate, dar reprezintă încă o problemă majoră de sănătate publică în multe ţări din Asia şi în Africa.
Animalele turbate prezintă un pericol atât pentru om, cât şi pentru celelalte animale, rabia fiind cea mai gravă zoonoză. Importanţa rabiei pentru sănătatea publică nu este legata atât de numărul de cazuri de îmbolnăvire înregistrată la om, care oricum este redus, cât de letalitatea cazurilor care este practic de 100%. Rezervorul de infecţie pentru rabie este cel silvatic (turbarea animalelor sălbatice, în secial vulpi, dar şi lupi, pisici, şobolani, etc).
De asemenea, rolul principal în difuzarea ş întreţinerea rabiei revine câinilor comunitari (turbare urbană). Modul de contaminare cu rabie de Ia un animal la altul sau de la animale la om se face în mod direct prin muşcătură sau zgârieturile produse de către animalele bolnave.
Proprietarii/deţinătorii de animale nu pot suporta financiar microciparea
„Medicii veterinari împuterniciţi de pe raza judeţului Galaţi întâmpină greutăţi în a conştientiza proprietarii (deţinătorii de animale), că pentru a vaccina antirabic câinii, este obligatorie identificarea (microciparea) câinilor cu stăpân, iar costul identificării acestora se suportă de către proprietarii/deţinătorii de animale. Aceştia din urmă declară că nu pot suporta financiar costul operaţiunii de identificare (microcipare), dar sunt de acord cu vaccinarea antirabică a animalelor”, a precizat dr. Maricica Chiriac, directorul executiv al DSVSA Galaţi.
Având în vedere cele de mai sus, gravitatea acestei epizootii, pericolul apariţiei de noi focare de boală şi a faptului că vaccinarea antirabică se desfăşoară conform Ordinului Preşedintelui A.N.S.V.S.A nr.29/2014 doar în campanie în perioada cuprinsă între lunile noiembrie 2014 – februarie 2015. „În ceea ce ne priveşte, noi am anunţat prin adrese oficiale Instituţia Prefectului şi toate UAT-urile de pe raza judeţului Galaţi, pentru a ne sprijini în realizarea informării populaţiei, astfel încât acţiunea de imunizare prin vaccinare antirabică a întregului efectiv de carnivore de pe raza judeţului Galaţi să se realizeze în condiţii corespunzătoare, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, a subliniat şefa instituţiei gălăţene.