Adama
Vinasa Rompak

Drept la opinie: Reacție la prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțata de tip Simmental!

Publicat: 04 august 2015 - 09:45
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental din Brașov a reacționat imediat la anunțarea organizării primei ediții a Congresului Internațional al Rasei Bălțata de tip Simmental. Organizația a fost omisă de pe lista invitaților. Iată punctul de vedere al Asociației, așa cum l-am primit la redacție!

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental este singura asociație acreditată în baza legii , la nivel de România , pentru a conduce și menține Registrul Genealogic pentru rasa Balțată Românească și Montbeliarde, acreditare obținută în anul 2011. Cu toate acestea, Asociația  nu a fost invitată să participe la acest eveniment, cu toate că scopul declarat al Congresului este și acela de a armoniza programul național de ameliorare al României cu cel din țările UE .

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental – Brașov, împreună cu cele 28 de organizații profesionale care prestează serviciul de control oficial al performanțelor la lapte, are în Registrul Genealogic  un număr de 52.200 de vaci de lapte de la un număr de 3.886 ferme din întreaga Românie.  Regulamentul de funcționare al Registrului Genealogic prevede în mod foarte  clar  întreaga procedură de înscriere a unei bovine sau produs al acesteia în Registrul Genealogic.

Activitatea Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental se bazează pe respectarea întocmai a legislației românești în vigoare, precum și pe cea europeană, care reglementează conducerea și menținerea Registrelor Genealogice. Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental este prima și singura asociație membră cu drepturi depline în ICAR ( for internațional de control și prelucrare a datelor pentru performanțe la lapte / carne ).

Programul de ameliorare al Asociației acoperă toate segmentele și direcțiile de ameliorare,  pe care le urmează strict cu scopul de îmbunatățire a performanțelor la vacile din rasa Bălțata Românească. Sănătatea ugerului, a animalelor în sine, rezistența ongloanelor, performanțele la producția de lapte, masa musculară, fertilitatea, longevitatea  sunt doar câteva din direcțiile pe care se pune accent, iar prin programul de ameliorare național, aprobat conform legislației în vigoare, Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental le urmează, împreună cu toți membrii afiliați.  Trebuie știut faptul că una dintre condițiile pentru obținerea acreditării, pentru menținerea și conducerea Registrului Genealogic este existența unui program informatic performant care să permită introducerea și prelucrarea datelor, program pe care Asociația l-a implementat din primul an în care a primit acreditarea , iar la ora actuală toate cele 28 de asociații profesionale la nivel de țară care prestează servicii de COP lucrează online pe acest program.

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental s-a considerat întotdeauna o asociație care și-a prezentat punctul de vedere în limitele bunului simț, fără a face o publicitate agresivă legată de acțiunile pe care le-a întreprins. Cu toate că activitatea  Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental este una tehnică, s-a concentrat și asupra altor probleme ale fermierilor, concretizate în adrese și comunicări către autoritățile competente, demersuri și propuneri pe care le prezentăm succint mai jos:

Propunerea 1 - Scăderea imediată a cotei TVA la lapte și la toate produsele din lapte  la 9% .
Propunerea 2 - Eliminarea TVA, prin completarea listei deja existente, la semințele și furajele concentrate ( făinuri sau peleți ) , care asigură hrana animalelor ( bovinelor în special ) . Concret ne referim la semințe de lucernă, ierburi, șroturi de floarea soarelui, soia, porumb siloz, furaje concentrate peletate.
Propunerea 3 -  Încurajarea achizițiilor de animale de rasă cu certificate de origine , cu vârste cuprinse între 12 – 30 de luni , scutite de plata TVA. Rolul acestei măsuri fiind aceea de a da posibilitatea și crescătorilor mici să achiziționeze la o valoare de 5.000 ron un animal de rasă cu certificat de origine, chiar dacă vaca nu este gestantă.
Propunerea 4  - Acordarea de prime de sacrificare pentru masculii născuți și crescuți până la vârsta de 18 luni, precum și acordarea de prime unice pentru junincile la prima fătare.
Propunerea 5 - Implicarea procesatorilor de lapte în achiziția de animale și tehnologie pentru fermierii lor prin cofinanțarea acestora în schimbul reducerii de impozite sau alte facilități .
Propunerea 6  - Eliminarea de TVA la achizițiile de tehnologie și dotări pentru fermele de vaci, în cadrul investițiilor realizate cu fonduri europene. În acest fel  se vor susține firmele românești .
Propunerea 7 – Menținerea ajutorului voluntar cuplat pentru fermierii care au animale de rasă și sunt performanți, în acest fel fermierii vor fi motivați să schimbe genetica din fermele lor și să devină performanți. În vederea schimbării efectivului matcă se va avea în vedere propunerea 3.
Propunerea 8  - Etichetarea produselor lactate și promovarea laptelui și a produselor din lapte românesc în cadrul campaniilor naționale , implicînd toate canalele media posibile ( asemănătoare spoturilor  cu  consumul de zahăr, sare sau pentru o sănătate mai bună faceți mișcare 30 de minute pe zi ).
Propunerea 9  - Gestionarea cu cea mai mare responsabilitate a bolilor care există, în vederea eradicării lor, prin programe naționale de informare, prevenire și control, atât din partea ANSVSA cât și a tuturor fermierilor.
Propunerea 10  - Acordarea de subvenție pentru acoperirea costurilor datorate neutralizării cadavrelor la unități specializate gen Protan, pentru evitarea propagării unor eventuale boli.
Propunerea 11 - Reprezentarea mai activă a României la nivel de Comisie Europeană, prin promovarea unor acte legislative care să ducă la obținerea de compensații pentru fermierii români , în cazul unor situații de forță majoră sau în cazul unei competiții inegale cu fermierii din UE, datorate diferențelor de preț la furaje, condiții meteo/ calamități , etc. .
Propunerea 12  - Constituirea unui grup reprezentativ sectorului zootehnic, atât din rândul fermierilor cât și MADR și ANSVSA, care să aibă rolul de a identifica și încheia contracte comerciale pentru exportul de animale vii și produse finite în cât mai multe țări .

Unele dintre propunerile noastre au fost deja aprobate, urmînd ca restul de propuneri să fie implementate în decursul anului acesta.

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental, Brașov

Vizualizat: 8499 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Evenimentul săptămânii: Prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental

Evenimentul săptămânii: Prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental

Federația Crescătorilor de Bovine, sprijinită de Ministerul Agriculturii, organizează timp de două zile, 7 și 8 august, prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental. Evenimentul se ține la Târgu Mureș. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și-a anunțat deja participarea.

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ciurea
|
08. 06, 2015. Thursday 14:15

Inca o dovada ca Romania este tara tuturor posibilitatilor.Crescatori de vaci din rasa Holstein (Franc si Boca) vor sa-si exprime punctul de vedere vizavi de ameliorarea rasei Baltata Romaneasca de tip Simmental, in conditiile in care nu au fost capabili sa intocmesca un dosar pentru acreditarea FCBR in vederea conducerii Cartii de Rasa, pentru rasele existente in Romania (Holstein, Baltata Romaneasca de tip Simmental).
Consider ca printre persoanele autorizate sa-si exprime un punct de vedere ar trebui sa apara Prof.Velea C-tin, Dr.Roman Mircea, Neata Gheorghe, fermieri crescatori de rasa Baltat Romaneasca de tip Simmental si nu in ultimul rand reprezentatii Cartii de Rasa de la Brasov

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii