Am pierdut 70% din fabricile de lapte din România numai în ultimii 4 ani , iar acum 63% din vacile de lapte sunt în gospodăria populației, cu o medie de una, două vaci pe gospodărie. Sunt 640.000 de gospodării, așa-zise ferme de subzistență care produc lapte și trăiesc din el. Dintre acestea, doar 75.000 vând lapte spre procesare și asta cu mari eforturi financiare, spune președintele APRIL.
Dorin Cojocaru a descris situația dramatică de pe piața laptelui din țara noastră pentru europarlamentarii din Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.
Orice decizie luați la nivel european, ea generează costuri suplimentare în fiecare țară: modificarea etichetelor, modificarea legislației pe ambalaje, totul se transpune în costuri de milioane, zeci de milioane de euro. Sunteți oameni politici, sunteți oameni, luați decizii subiective, vă apărați țara din care faceți parte și interesul național, am observat că se negociază dur. Dar, în momentul în care apare un embragou cu Rusia și 30% din producția de lapte a Europei nu mai are unde să se vândă, nu era mai bine să considerați că unitatea europeană e o societate comercială pe acțiuni și să luăm decizii comune la Bruxelles, să găsim noi piețe? 250.000 de tone de telemea și 60.000 de tone de brânză gauda, vorbim aici de milioane de tone de lapte care nu s-au mai vărsat pe piața rusă. Nu desființarea cotelor de lapte a creat probleme în ultimele 12 luni, ci embargoul cu Rusia.
Pledoaria pentru susținerea producătorilor de lapte din țara noastră și căutarea unei soluții care să salveze piața laptelui nu i-a impresionat în niciun fel pe europaralmentarii veniți la București. Politicienii europeni așteaptă să ne descurcăm singuri, să apelăm eventual la metode neortodoxe, așa cum procedează și alți membri UE. Probabil, europarlamentarii, în timp ce vorbea Dorin Cojocaru, erau deja cu gândul la călătoria pe care urmau să o facă la Sinaia.