ATENȚIE, CRESCĂTORI DE ANIMALE! De anul acesta, regulile pentru tinerii fermieri, fermele mici și exploatațiile care vor să obțină bani europeni pentru investiții sunt mai relaxate în ceea ce privește construirea platformelor de gunoi. Dacă în anii trecuți li se pretindea fermierilor o construcție, o platformă din beton, din 2018 s-a schimbat regula și sunt mai puține pretenții pentru depozitarea gunoiului de grajd, spune ing. Călin Petru Marian, directorul Direcției Agricole Hunedoara.
Sunt anumite măsuri de mediu pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale și cei care beneficiază de fonduri europene pe măsura de instalare a tânărului fermier și pe măsura de ferme familiale, 6.1, 6.3, și pe măsura 4.1 dezvoltarea fermelor pe zootehnie trebuie să respecte acele condiții de mediu în ceea ce privește depozitarea gunoiului de grajd. Și toți care au animale, indiferent de specie, se calculează o anumită dimensiune a platformei de gunoi în funcție de numărul de animale. Din sesiunea de anul acesta, 2018, puțin s-au mai flexibilizat, să zic așa, condițiile. Adică, poți să faci și o platformă de gunoi provizorie, cu folie. Totul este să nu ajungă în pânza freatică dejecțiile rezultate în urma depozitării gunoiului.
Poate ar fi fost bine să beneficieze de aceste înlesniri și cei care au aplicat în anii trecuți la aceste măsuri pentru că este destul de complicat să faci o platformă de gunoi, nu atât din punct de vedere a construcției, cât a actelor pe care trebuie să le faci până ajungi la acea platformă care să fie din punct de vedere legal bine structurată.
Și aici vorbim de autorizația de construcție, până la autorizația de construcție îți trebuie certificat de urbanism, trebuie să ai terenul intabulat ca să poți să faci acea platformă de gunoi și sunt foarte mulți pași care trebuie îndepliniți și care îngreunează munca fermierului care poate are puțin timp pe lângă lucrul pe care trebuie să-l facă zi de zi, ceas de ceas și secundă de secundă, a declarat Călin Petru Marian, directorul Direcției pentru Agricultură Hunedoara, pentru Satul hunedorean.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a comunicat, săptămâna trecută, că sunt acceptate, de anul acesta, și platformele pentru gunoi amenajate cu pat de paie, întăritură din pământ sau folii pentru obținerea banilor europeni.
„Din analizele realizate în urma sesiunilor anterioare, am identificat o serie de aspecte cu privire la amenajările pentru gestionarea gunoiului de grajd, pe care am considerat că trebuie să le detaliem. Astfel, pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, precum și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt acceptate şi amenajările de tip compost cu pat de paie sau întăritură de pământ, precum şi grămezile de compost cu folii de plastic, acestea încadrându-se ca platforme de gestionare a gunoiului de grajd în sistem individual. De asemenea, facem precizarea că fermierii care deţin platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd, amenajate după modele tehnice agreate, nu au obligaţia de a încheia un contract cu o platformă comunală pentru gestionarea gunoiului de grajd,” a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.