LAPTELE MAI IEFTIN DECÂT APA. Un litru de apă minerală costă 1,34 euro în timp ce un litru de lapte costă 0,89 euro. Nici măcar un euro! În România, prețul unui litru de lapte e și mai jos, 40 de bani, 60 de bani. Fermierii care primesc de la procesatori un leu pe litru sunt norocoși. Fermele de vaci de lapte sunt amenințate cu falimentul.
Industria produselor lactate din UE este într-o criză fără precedent.Produsele lactate foarte ieftine, supraproducția în raport cu cererea, fluctuațiile mari de preț, dezastrele naturale și epidemiile cu care se confruntă acest sector au îngreunat considerabil situația producătorilor. Prețurile foarte mici obligă fermierii europeni, la nivel individual, să producă mai mult lapte pentru a evita falimentul.
E clar de ce vorbim de un cerc vicios: pe de o parte producătorii sunt forțați să producă și mai mult, iar pe de altă parte, la nivel colectiv, acest fenomen de creștere face ca prețurile să coboare și mai mult. E inadmisibil că, în multe țări, 'laptele a ajuns mai ieftin decât apa îmbuteliată', potrivit CNN Money. În medie, în statele UE, o sticlă de apă de un litru costă 1,34 de euro, în timp ce un litru de lapte este cu aproape 50 de eurocenți mai ieftin, adică, 0,89 de euro. Acest lucru reprezintă un dezastru pentru fermieri.
Momentul în care cotele de lapte au fost ridicate a coincis cu anumite dezechilibre pe piața mondială, date fie de embargoul impus Federației Ruse, fie de scăderea cererii dinspre China, fapt care a produs o nouă fază de turbulențe. Nu e de neglijat faptul că Rusia este al doilea cel mai mare importator de lapte din lume.
Această situație nu mai poate continua! În ultimii ani, zeci de mii de fermieri producători de lactate din întreaga UE au fost forțați să își abandoneze producția. Situația critică cu care se confruntă sectorul laptelui se datorează în mare măsură liberalizării complete a acestuia, iar soluțiile prezentate până acum sunt în mod evident inadecvate, spune europarlamentarul Laurențiu Rebega.
Recent, Laurențiu Rebega, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, a semnat alături de colegi din alte state membre UE o declarație prin care i se cere Comisiei Europene să găsească măsuri de adaptare a ofertei la cerere, un preț echitabil pentru producători și respectarea dreptului fiecărui stat membru de a produce.
Fermierii din țara noastră au probleme serioase din cauza faptului că prețul pe care îl primesc este de 10 ori mai mic decât cel cu care ajunge să fie comercializat produsul lor în magazine. De asemenea, tot ei reclamă întârzieri nepermise în plata fondurilor europene și naționale pentru agricultură și spun că subvențiile sunt singura șansă de redresare.
Problemele nu se opresc aici, situația e mult mai complexă și, alături de ceilalți colegi europeni, de responsabilii Comisiei Europene sau de partenerii noștri de discuție din comisia pentru agricultură, am repus ca prioritare subiecte precum: slaba cooperare și solidaritatea redusă în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente dintre producători — procesatori — comercianți — consumatori, comunicarea deficitară dintre producători și consumatori, schimbările climatice care vor afecta productivitatea, lipsa instrumentelor necesare pentru a face față instabilității, sănătatea și răspândirea epidemiilor în rândul animalelor, problema îmbătrânirii în sectorul agricol, depopularea unor zone defavorizate, lipsa interesului pentru zootehnie în rândul tinerilor, slaba educație și lipsa de informare, problema asociațiilor cooperative de producători sau lipsa unui set de instrumente necesar gestionării riscurilor, adaugă europarlamentarul.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a prezentat recent un pachet de măsuri pentru sectoarele aflate în criză: 350 de milioane pentru redresarea problemelor din sector și 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să-și reducă producția de lapte.
Până acum, doar cele 150 de milioane de euro pot fi împărțite fermierilor români. Și acești bani nu încurajează producția și nici prosperarea fermelor. Fermierilor li se dă un ajutor financiar de 14 euro/100 kg de lapte ca să-și reducă producția de lapte. Este un ajutor care se aplică pentru 3 luni și e puțin probabil să salveze de la faliment fermele de vaci de lapte din țara noastră.