OBLIGATORIU DE ȘTIUT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate decide să sancționeze fermierii crescători de animale prin excluderea lor de la plata subvențiilor, prin diminuarea sumei cuvenite în urma unui control administrativ, în fermă și a unui supracontrol.
Pentru stabilirea sumelor cuvenite fermierilor din subvenții, APIA efectuează controale administrative şi verificări în ferme. În cazul în care fermierul, care a depus cerere unică de plată - declarația privind sectorul zootehnic, a fost selectat pentru controlul la fața locului și nu permite efectuarea controlului de către reprezentanţii organismelor abilitate, se consideră că acesta nu a respectat angajamentul. În acest caz cererea fermierului va fi respinsă de la plată pentru anul în curs.
SANCȚIUNI ADMINISTRATIVE
Valoarea ajutorului cuvenit fermierului pentru ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) schema cuplată de producţie în sectorul ovine/caprine și/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic se reduce în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare pentru neconformități constatate în urma controalelor administrative şi a controalelor în fermă.
Pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic sancțiunile administrative sunt reglementate de prevederile art 31 din Reg (UE) nr.640/2014 cu modificările și completările ulterioare.Nerespectarea angajamentelor asumate prin semnarea cererii unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic, atrage după sine sancțiuni administrative, după caz.
Cum sunt sancționați fermierii crescători de animale? Ce prevede Regulamentul european după care lucrează APIA?
În cazul în care, în privința unei cereri de ajutor din cadrul unei scheme de ajutoare pentru animale sau a unei cereri de plată din cadrul unei măsuri de sprijin legate de animale, se constată o diferență între numărul de animale declarate și numărul de animale determinate, cuantumul total al ajutorului sau al sprijinului la care are dreptul beneficiarul în cadrul respectivei scheme de ajutoare sau măsuri de sprijin pentru anul de cerere în cauză se reduce.
Dacă neconformitățile se referă la mai mult de trei animale, cuantumul total al ajutorului sau al sprijinului la care are dreptul beneficiarul în cadrul schemei de ajutoare sau al măsurii de sprijin pentru anul de cerere în cauză se reduce cu procentaje calculate astfel: numărul animalelor declarate în cadrul unei scheme de ajutoare pentru animale sau al unei măsuri de sprijin legate de animale și în cazul cărora s-au constatat cazuri de neconformitate se împarte la numărul animalelor determinate pentru respectiva schemă de ajutoare sau măsură de sprijin, pentru anul de cerere în cauză.
Subvenția cuvenită fermierului se reduce cu procentajul stabilit dacă acesta nu depășește 10% și cu de două ori procentajul stabilit dacă acesta e mai mare de 10%, dar nu depășește 20%.
Dacă procentajul stabilit depășește 20 %, nu se acordă ajutorul sau sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cadrul schemei de ajutoare sau al măsurii de sprijin pentru anul de cerere în cauză.
Dacă procentajul stabilit depășește 50 %, nu se acordă ajutorul sau sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cadrul schemei de ajutoare sau al măsurii de sprijin pentru anul de cerere în cauză. Mai mult, beneficiarul este supus unei sancțiuni suplimentare în cuantum egal cu cel care corespunde diferenței dintre numărul animalelor declarate și numărul animalelor determinate. Dacă suma respectivă nu poate fi reținută în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării, în conformitate cu normele stabilite de Comisie în temeiul articolului 57 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, soldul se anulează.
Excepţii de la aplicarea sancțiunilor administrative
1. nerespectarea angajamentelor asumate ca urmare a unui caz de forţă majoră / circumstanţă excepţională, cu condiția ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care solicitantul /succesorul său în drepturi se afla într-una din situațiile de forță majoră/circumstanță excepțională.
CITEȘTE AICI CE ÎNSEAMNĂ FORȚA MAJORĂ ȘI CURCUMSTANȚA EXCEPȚIONALĂ!
2. nerespectarea perioadei de reținere ca urmare a unei circumstanţe naturale, cu condiţia ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea circumstanţei naturale. De exemplu, moartea unui animal ca urmare a unei boli, a unui accident de care nu e răspunzător fermierul.
CITEȘTE AICI CE ÎNSEAMNĂ CIRCUMSTANȚA NATURALĂ!
Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează acordarea ANTZ ovine/caprine și/sau sprijin cuplat, SCZ, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.
ATENȚIE! În cazul în care fermierul depăşeşte termenul în care trebuie să anunțe Agenția de Plăți, 15 zile pentru forța majoră/circumstanță excepțională și 10 zile pentru circumstanța naturală, Înştiinţarea depusă la APIA nu se ia în considerare.
IMPORTANT! În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, inclusiv perioada de reținere până la data evenimentului, considerat circumstanță naturală, animalele supuse circumstanţelor naturale NU sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate de la aplicarea sancțiunilor administrative.
Sursa: APIA