Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

De ce Comisia Europeană acordă subvenții fermierilor care și-au vândut animalele?

Publicat: 21 ianuarie 2016 - 15:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care au cumpărat animale la data potrivită numită și dată istorică sau de referință încasează subvenția până-n 2020. Chiar dacă și-au vândut animalele. În schimb, fermierii care au cumpărat animale recent sau la un an după data istorică nu au dreptul la acești bani. Situație absurdă! De ce a luat o astfel de decizie Comisia Europeană?

Uniunea Europeană a fost presată de Organizația Mondială a Comerțului să separe subvenția de producție. Deci, s-a făcut decuplarea plăților directe de producție. Și atunci s-a ajuns la concluzia: în momentul în care la data istorică 2013 fermierul X a avut un număr de animale, dar rămâne în continuare fermier, el poate să primească subvenția și fără să mai aibă vreun animal în curte.

Pare absurd, dar asta este legislația europeană care este justificată de ce? Am avut multe discuții și înainte. Este justificată de decuplarea plăților. Adică, tu ești fermier, îți primești subvenția pe toată perioada. Din 2013 până-n 2020 vei primi subvenția, chiar dacă vorbim de un ajutor național. Nu contează. Asta este legislația europeană. Pare ciudat, dar, repet, ideea de bază a fost decuplarea de producție, explică Achim Irimescu, ministrul agriculturii.

Este vorba de ajutorul național tranzitoriu (ANT), singura subvenție acordată de la bugetul național. Data de referință pentru ANT este 31 ianuarie 2013.  Așadar, fermierii care au cumpărat animale sau și-au înființat ferme de creștere a animalelor ulterior acestei date nu au șanse să încaseze subvenția. Singura soluție ar fi ca fostul proprietar să le cedeze la notarul public dreptul de a încasa ajutorul național tranzitoriu (ANT).

Pentru a beneficia de ajutoare naționale tranzitorii pentru specia bovine (ANTB), în cazul exploatațiilor nou-înființate, solicitanții trebuie să depună la APIA o declarație notarială care să ateste transferul integral al animalelor care au beneficiat de primă în anii anteriori într-o altă exploatație, precum și cedarea dreptului la plată obținut de solicitantul anterior. (APIA, Proiectul Ordinului de sancțiuni administrative, campania 2015)

Cu siguranță, este dificil să convingi un fermier să renunțe la bani. Ministerul Agriculturii alocă 638,9 milioane lei pentru plata în 2016 a ajutorului național tranzitoriu (ANT) la bovine. Suma se împarte astfel: 516 milioane de lei pentru sectorul carne și 122,8 milioane de lei pentru sectorul lapte.

Fermierii

Vizualizat: 3150 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii