ANUNȚAȚI URGENT APIA! Ce este circumstanța naturală și cum vă scapă de sancțiunile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)? Păstrați integral subvențiile pentru animalele din fermă dacă știți cum să acționați. Vă spunem ce trebuie să faceți când vă confruntați cu una dintre situațiile pe care vi le prezentăm mai jos.
CIRCUMSTANȚA NATURALĂ!
Fermierul trebuie să aducă la cunoştinţa Centrului județean/Centrului local APIA‚ cazurile de circumstanţă naturală, în scris, printr-o Înştiinţare în termen de 10 (zece) zile lucrătoare de la producerea evenimentului. (art.32, paragraful 1, Reg. Delegat UE nr. 640/2014)
Potrivit legislației europene în vigoare, APIA acceptă drept cazuri de circumstanţă naturală următoarele situaţii care nu sunt din culpa solicitantului:
- moartea unui animal ca urmare a unei boli.
Documentele care atestă cazul de circumstanţă naturală şi care se depun de către solicitant la dosarul cererii unice de plată - declarația privind sectorul zootehnic sunt formularul declarare eveniment (F3) şi alt document emis de ANSVSA / DSVSA din care să reiasă boala care a cauzat moartea animalului.
- moartea unui animal, ca urmare a unui accident pentru care beneficiarul nu poate fi considerat răspunzător.
Se acceptă în baza procesului verbal de constatare, emis de instituţia abilitată să constate accidentul (de ex. poliţia rutieră, poliţia feroviară), din care să reiasă că solicitantul nu este vinovat de accident.
- sacrificarea de necesitate a unui animal din cauze pentru care solicitantul nu poate fi considerat responsabil:
a) ca urmare a depistării, de către medicul veterinar, a unei afecțiuni ce nu a putut fi remediată prin tratament, se acceptă în baza documentului sanitar-veterinar care să certifice boala și a formularului de mișcare F2;
b) ca urmare a unui accident, se acceptă în baza documentului sanitar-veterinar care să certifice motivul sacrificării și a formularului de mișcare F2.
- moartea animalului solicitat în cerere, cauzată de imposibilitatea de a făta, se poate accepta în baza documentului sanitar-veterinar și a formularului declarare eveniment (F3)
IMPORTANT! Animalul solicitat în cererea unică de plată pentru sprijin cuplat (SCZ) supus unei circumstanţe naturale, care se notifică la APIA în maxim 10 zile lucrătoare de la data evenimentului, poate fi înlocuit cu alt animal, fără pierderea dreptului la plata sprijinului, în următoarele condiţii:
a) beneficiarul să nu fi fost informat de APIA în privinţa unei neconformităţi din cererea unică de plată;
b) beneficiarul să nu fi fost informat cu privire la intenţia APIA de a efectua un control la faţa locului;
c) animalul, care înlocuieşte animalul cu circumstanţă naturală, trebuie să îndeplinească toate condiţiile de acordare la data notificării către APIA a cazului de circumstanţă naturală;
d) beneficiarul trebuie să depună documentaţia specifică pentru animalul care înlocuieşte animalul cu circumstanţă naturală.
ATENŢIE! În cazul în care solicitantul depăşeşte termenul de 10 zile lucrătoare, Înştiinţarea depusă la APIA nu se ia în considerare. Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a sprijinului cuplat, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.
IMPORTANT! În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, animalele supuse circumstanţelor naturale NU sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate de la aplicarea sancțiunilor administrative.
Sursa: APIA