SUBVENȚII CRESCĂTORII DE OVINE! Ministrul agriculturii, Petre Daea, i-a atenționat pe directorii Direcțiilor Agricole Județene (DAJ) că trebuie să fie valorificată toată lâna oilor, chiar și firele rămase pe mărăcini după ce au trecut oile pe acolo. Crescătorii români de ovine primesc un ajutor de minimis de un leu pe kilogramul de lână. Fermierii înscriși în program vor încasa această subvenție în 2018.
Continuăm programul cu lâna, fiți atenți ce vă spun, vă veți ocupa de luatul întregii cantități de lână! Niciun fir de lână nu mai trebuie să rămână, nici măcar pe mărăcine când trece oaia pe acolo, și ăla trebuie luat pentru că este valoros. Ei, dar treaba aceasta nu se face sporadic. Nu se face azi, mâine și pe urmă luna viitoare. Se face în fiecare zi, le-a atras atenția directorilor DAJ din toată țara ministrul agriculturii, Petre Daea, în ședința ținută duminică dimineața la Ministerul Agriculturii.
Șeful de la Agricultură le-a mai spus subalternilor că direcțiile agricole se vor ocupa și de înființarea centrelor de colectare, de depozitare, de sortare, pentru ca producțiile fermierilor, ale micilor producători români să poată fi valorificate.
Din 17 iulie 2017 a intrat în vigoare HG 500/13 iulie 2017 care prevede condițiile pentru acordarea ajutorului de minimis pentru lână. Crescătorii de ovine, persoane fizice care dețin carnet de producător, persoane fizice autorizate sau persoane juridice, au avut posibilitatea să se înscrie în acest Program de ajutor de minimis dacă au vândut lâna oilor după data de 17 iulie 2017, data de intrare în vigoare a hotărârii. Oierii au atașat la cerere fila din carnetul de producător sau factura cu care au vândut lâna. Fermierii vor încasa, pentru 2017, un leu pentru kilogramul de lână comercializată.
Cererea pe care oierii au depus-o în acest an la direcțiile agricole județene, pentru încasarea subvenției pe 2017, rămâne valabilă și pentru 2018. Cererea trebuie să cuprindă efectivul de animale deținut și cantitatea de lână estimată a se comercializa, în anul de cerere, adică de la 1 iulie 2017 până la 1 iulie 2018. Anul viitor, fermierii înscriși în program vor atașa la cerere factura sau fila/filele din carnetul de comercializare cu care au comercializat lâna. Termenul limită de înscriere în program a expirat pe 30 august 2017, dată până la care 32.000 de oieri au depus cererea pentru ajutor de minimis.
Bugetul alocat pentru plata acestei subvenții este de 36.000 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.