DIN ÎNȚELEPCIUNEA LUI DAEA! Bunicul meu îmi spunea următorul lucru: copile, lâna e gaj pentru bancă. Și era asigurat un împrumut. Laptele de la oi se adună greu, din vârful muntelui. Carnea oii și brânza acesteia o mănâncă toți. Și bine fac, pentru că este bună și valoroasă, le-a explicat ministrul Daea ciobanilor din Sibiu, Alba, Vâlcea și Argeș, prezenți la festivalul "Sus pe muntele din Jina".
Petre Daea ar fi fost primit cu aplauze la Jina. El a stat de vorbă cu cei prezenți și a ascultat problemele cu care aceștia se confruntă.
Discursul lui însă, plin de pilde înțelepte, a fost întrerupt de o pană de curent, care nu l-a descumpănit deloc pe Daea. Șeful de la Agricultură a continuat netulburat să le spună fermierilor că "între om și natură există o legătură strânsă în mod deosebit prin crescătorii de ovine''.
Să aveți grijă de oi și să aveți încredere în Guvern, a adăugat Daea, invitându-i pe oieri să se adreseze autorităților pentru a cere banii pentru lână. Propagandă ieftină, spun fermierii, atâta timp cât oierii nu au unde și cui să vândă lâna oilor ca să încaseze subvenția de un leu pe kilogramul de lână, condiție obligatorie pentru a fi eligibili. Când cer acest ajutor, crescătorii de ovine trebuie să prezinte acte, facturi, cu care să demonstreze că au vândut lâna. În România, s-au cam desființat centrele de colectare pentru lână, iar oierii ard sau îngroapă lâna oilor. Ministrul Petre Daea a anunțat cu mare tam-tam această nouă subvenție de care nu se știe cine va beneficia. AGROINFO va reveni pe larg asupra acestui subiect.
La festivalul de la Jina au fost prezenți politicieni de la toate partidele, dar și primari din localități cu tradiție în oierit din județele Sibiu, Alba, Vâlcea și Argeș.
Sursa: Agerpres