Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DAEA ARE NUMAI VEȘTI BUNE pentru OIERI!

Publicat: 28 februarie 2018 - 19:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DESPRE OIERITUL DIN ROMÂNIA NUMAI DE BINE! Carnea de oaie, provenită din fermele românești de ovine, se vinde în peste 200 de magazine, sunt peste 20 de centre care preiau lâna, lanțuri de hoteluri vor doar covoare din lână, ajutoarele de minimis curg spre oieri. Cam așa a fost prezentată de ministrul agriculturii, Petre Daea, astăzi, 28 februarie 2018, în conferința de presă de la Ministerul Agriculturii, situația din oieritul românesc.

Din datele noastre rezultă că 32.327 de beneficiari s-au înscris în programul de subvenționare a lânii ( ministrul agriculturii face refererire la ajutorul de minimis de un leu pe kilogramul de lână comercializată n.r.), din care a rezultat, prin cantitățile pe care le-au declarat că pot să le aducă prin acest program, peste  23 tone de lână (în prezentarea afișată în timp ce vorbea ministrul sunt 23.009.443 kg de lână n.r.), preponderent Țigaie, Merinos, și din alte rase. Acum, avem 22 de centre de colectare funcționale în 10 județe.

Sigur ne-am dori să fie în fiecare județ câte un centru, să fie în apropierea crescătorilor de ovine, dar nu am reușit mai mult până acum pentru că este doar începutul acestui program și este un început bun și care este susținut, pe de o parte, atât de către noi, dar, în primul rând de către interesul pe care-l au cei care s-au înscris în program, înțelegând și depozitarii, și cei care aduc lâna. Prin structurile noastre județene, direcțiile agricole, care au primit ca sarcină de serviciu să implementeze acest program în teritoriu. (...)

Am făcut, de asemenea, instruire și o să mai facem despre modul în care se tunde o oaie, modul în care se împachetează lâna, în așa fel încât (oierii n.r.) să primească un preț cât mai bun, prin sortarea acestui produs, prin timpul optim când trebuie să tundă, că nu oricând, și am făcut demonstrații și am transmis la fiecare județ în parte să vadă care sunt condițiile impuse de cel care preia lâna, în așa fel încât să primească cât mai mult cu putință și noi acest lucru îl dorim.

Dacă centrele ne asigură preluarea întregii lâni, încă mai avem de lucru mult pentru a prelucra această lână în țară pentru a câștiga cât mai mult și pentru a ne folosi noi de acest produs extrem de valoros, care a fost neglijat, aruncat, care a fost lăsat pradă întâmplării sau mai mult decât atât, pradă lipsei de interes, pentru minunatul produs pe care-l avem în România și pe care alții îl caută fir cu fir. Va veni timpul și la noi când fiecare fir  va fi căutat și pus la locul lui pentru că este o avuție și nu trebuie risipită. Trebuie plătită ca atare, folosită în consecință, a declarat Daea.

Petre Daea a mai spus că nu există verigile pentru a spăla lâna, sunt proiecte făcute în țară, sunt întreprinzători interesați de acest program, sunt proiecte costisitoare, dar sunt pornite. Cantitatea de lână colectată anul trecut va merge la export ca lână brută.

Dar este un câștig pentru că am luat-o din câmp, de pe mărăcine, am adus-o și, din nefericire, o valorificăm la export, iar cei care au centrele de colectare deja au antamat relații comerciale cu cei care primesc această lână, a adăugat ministrul agriculturii.

Petre Daea a mai spus că sunt lanțuri de hoteluri care vor să-și schimbe covoarele cu unele exclusiv din lână. Iată ce perspectivă formidabilă avem pentru acest produs.

Cu comercializarea cărnii de oaie, lucrurile merg la fel de bine. Ministrul agriculturii a declarat că sunt 262 de magazine din lanțurile de retaileri care vând carne de oaie din fermele românești.

E bine să mâncăm tot ce produce oaia. Produce brânză? E bine s-o mâncăm, de altfel seara şi să n-o criticăm în fiecare zi de dimineaţă. Produce lână? Să luăm un pulover pe noi că ne ţine bine, ne încălzeşte. Dacă anul acesta, şi sunt convins că le produce pe toate şi le valorificăm noi pe toate, consumându-le noi în primul rând, este un succes al programului «Alege oaia» şi este şi un succes, a mai spus Daea.
Vizualizat: 3809 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii